Važno je znati

Oprezno sa tamponima, mogu da izazovu bakterijske infekcije: Kako da ih najbezbednije koristite

Da bi se rizik sveo na minimum, žene bi pre stavljanja tampona obavezno trebalo da dobro operu ruke, da koriste što manje tampone i menjaju ih svakih četiri do šest sati
Medicina
10:30h
Foto: Thinkstock

O "potpuno bezbednim tamponima", sa kojima je zagarantovana svaka vrsta aktivnosti, skeptici imaju drugačije mišljenje. Ne veruju da su apsolutno sigurni, već u nekim okolnostima mogu i da naškode. Stručnjaci potvrđuju da, iako retko, tamponi mogu da kriju određene opasnosti.

 

Istina, u malom broju slučajeva mogu da dovedu do toksičnog šok sindroma. Reč je o retkoj bakterijskoj infekciji, koja može određenu osobu i životno da ugrozi. Simptomi ovog sindroma su groznica, povraćanje, dijareja, nesvestica, vrtoglavica, osip kao posle predugog izlaganja suncu. Rizik se povećava ukoliko se koriste veliki tamponi i dugo ostave da stoje. Na sreću, pojava nije česta, a javlja se kod jedne do sedamnaest žena na sto hiljada stanovnika.

 

Da bi se rizik sveo na minimum, žene bi pre stavljanja tampona obavezno trebalo da dobro operu ruke, da koriste što manje tampone i menjaju ih svakih četiri do šest sati. Ovo je važno, jer tamponi ipak sadrže dve opasne supstance, priznaju stručnjaci. To su rajon za upijanje i dioksin - izbeljivač. Industrija za tampone veruje da je ženama potreban izbeljivač da bi na proizvod gledale kao na čist i siguran, iako se zna da je potencijalno kancerogen i toksičan za imunitet i reproduktivne organe.

 

Zato, da bi se zaštitile od ma kakvog rizika za zdravlje, žene treba da čitaju uputstva i traže tampone i uloške bez izbeljivača dioksina.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs