Neverovatno

NASPAVAJTE SE ZA 4 SATA: REM tehnika spavanja koja deluje na svima!

Prema naučnicima, pet sati sna dovoljno je da se telo čoveka okrepi, ojača i dobije novu snagu. Ali da biste se naspavali za 4-5 sati, morate slediti niz principa i pravila spavanja

Lepi & Zdravi
21:42h Autor:
NASPAVAJTE SE ZA 4 SATA: REM tehnika spavanja koja deluje na svima!
Foto: Shutterstock

REM tehnika spavanja

Stručnjaci su razvili posebnu tehniku spavanja tako da osoba može da se naspava za 4-5 sati i da oseća nalet snage i energije po ceo dan.

Kako funkcioniše tehnika REM spavanja:

  • Opustite se pre nego što zaspite (ne možete da zaspite sa svim svojim brigama i problemima - za to odvojite 10-15 minuta, a zatim razmišljajte o nečemu lepom ili slušate umirujuću muziku).
  • Ne opterećujte stomak pre odlaska u krevet i ne prejedajte se noću (u suprotnom će telo svu energiju potrošiti na varenje hrane).
  • Za spavanje koristite poseban pribor - opuštajući jastuk sa aromatičnim biljem (za to je posebno pogodan hmelj), povezi preko očiju i čepići za uši, ako je potrebno.
  • Istuširajte se toplim tušem pre spavanja (ovo nije samo sredstvo higijene, već i odlično „ispiranje“ informacija, utisaka i emocija nakupljenih tokom dana - voda ih najbolje „odstranjuje“, opuštajući telo) .
  • Spavajte pod toplim pokrivačem (čovek mnogo gore spava na hladnom nego na toplom).
  • Razviti navikavanje tela na 5-časovni san (obično se prilagođavanje takvom ritmu dešava u proseku za 1 mesec).
  • Odredite sebi jedan dan u nedelji (po mogućnosti ne radni dan), kada možete mirno da spavate „za naredne dane" odnosno, nešto duže nego obično (8 sati).
  • Odlazak na spavanje pre 24:00 - u ovom periodu ljudsko telo brže i najbolje zaspi (dva sata sna posle ponoći jednako je jednom pre ponoći - naglasio je Paul Brag).

Sva gore navedena pravila REM spavanja uzimaju u obzir, pre svega, tri osnovne komponente kvalitetnog i zdravog sna: organizaciju mesta za spavanje, uslove spavanja i odnos prema njemu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs