Naučno dokazano

KAKO DA SMRŠATE TOKOM SNA: 4 efikasne metode koje deluju!

Nova studija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) sugeriše da spavanje u hladnoj prostoriji sagoreva više kalorija

Lepi & Zdravi
11:12h Autor:
KAKO DA SMRŠATE TOKOM SNA: 4 efikasne metode koje deluju!
Foto: Profimedia

Stručnjaci navode da hladna prostorija, sa maksimalno 18 stepeni Celzijusa može biti pogodna za dobar san, ali i mršavljenje tokom istog. Međutim, to nije dovoljno da sagorite višak kilograma tokom osmočasovnog spavanja. Evo šta još može da pomogne:

Čak i mali pad sobne temperature pomaže telu da "sagori kalorije i oslobodi se viška šećera u krvi", kaže dr Frančesko Keli, sa Univerzitetu u Virdžiniji.

Nije dovoljno samo da je temperatura u prostoriji u kojoj spavate niska, potrebno je i da se izlažete toj niskoj temperaturi. Na primer, ako tokom zime isključite grejanje a "zaronite" ispod gomile ćebadi - niste postigli ništa. Stoga se preporučuje da, osim što ćete spavati u hladnoj prostoriji, vi obučete tanku pidžamu i pokrijete se tankim ćebetom. Tako će i vaše telo direktno biti izloženo nižoj temperaturi, što znači da ćete trošiti više kalorija tokom spavanja.

Takođe je veoma bitno da tokom 7 ili 8 sati sna, imate barem 3 sata dubokog sna. Duboki san je najvažnija faza sna tokom koje se vaše telo oporavlja i jača imunološki sistem. Što je duboki san duži, vi ćete se bolje osećati ujutru. Naučna istraživanja kažu da se duboki san može postići određenim zvucima.

"Bela buka" kao što je zvuk usisivača ili fena doprinosi boljem spavanju i bržem postizanju dubokog sna.

Da biste sagorili što više kalorija, a pri tome smršali, najbolje bi bilo da ranije idete u krevet. Tako ćete izbeći noćnu užinu, ali ćete svom telu priuštiti i neophodan odmor.

Osobe koje spavaju 7 do 8 sati, nemaju izraženu želju za slakom i masnom hranom, nasuprot onih koji pribegavaju ovoj hrani kako bi telu nadomestili energiju izgubljenu lošim i nedovoljnim snom.

Znači, da sumiramo:

  • Spavajte u haldnijoj prostoriji
  • Pokrivajte se tanjim ćebetom
  • Ranije idite na spavanje
  • Obezbedite sebi duboki san

I kilogrami će početi da se tope dok vi spavate!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs