Banane su prava energetska bomba jer su pune vlakana, vitamina i minerala i daju osećaj sitosti
Stoga, kod mnogih ljudi su na listi omiljenog voća. Međutim, banane brzo sazrevaju, pa se na kori pojave smeđe tačkice, a sama voćka postane preslatka i brašnjava.
Ali, to se možete sprečiti uz jednostavne trikove.
Odvojite ih od ostalog voća
Ukoliko banane stavite u blizini drugog voća brzo će prezreti ( izuzetak su smutiji) Najveći krivci za prerano sazrevanje banana su avokado, breskve, paradajz, jabuke i smokve. Stoga, banane držite u posebnoj posudi.
Čuvajte zrele banane u frižideru
Hladnije temperature takođe usporavaju hemijsko zrenje. Kad banane sazru, stavite ih u frižider.
U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utiče na voće i njegov ukus i teksturu.
Ako ste ih ogulili, prelijte ih sokom od citrusa
Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka limuna ili limete oguljenim bananama može pomoći da ostanu duže sveže.
Citrusi usporavaju proces oksidacije. Takođe, možete koristiti sok od pomorandže od limete ili sok od ananasa.
Ako ste bananu već iseckali, prelijte je kašikom ili dve limunovog soka.
Sirće daje svežinu
Iako deluje čudo, sirće je još jedna alternativa citrusima.
Klaudija Sidoti, kuvarica, kaže da sirće pomaže da se kriške voća ne pretvore u smeđu kašu. Kao i sok od citrusa, može se razrediti vodom.
Stavite ih u zamrzivač
Naime, smrznute banane traju najmanje 30 dana, a mogu se jednostavno odmrzavati na sobnoj temperaturi.
Komadići smrznute banane takođe su savršeni za pripremu smutija.
Obavezno koristi vrećice za zamrzavanje. Možete zamrznuti i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo verovatno potpuno pocrneti.