važno

Stres i emotivna glad uništavaju psihu: Evo kako da ne poludite zbog rada od kuće!

U nastavku saznajte kako da tokom rada od kuće u karantinu pobedite želju za hranom i stres

Lepi & Zdravi
20:35h Autor:
Stres i emotivna glad uništavaju psihu: Evo kako da ne poludite zbog rada od kuće!
Foto: Profimedia

Zbog pandemije korona virusa većina ljudi je prinuđena da radi od kuće. Činjenica je da samoizolacija loše utiče na mentalno zdravlje, te su mnogi ljudi anksiozni i depresivni, a samim tim to se odražava i na radnu rutinu.

Nedostatak motivacije, prekidanje s radom i stalno posezanje za hranom su u ovom periodu postali uobičajeni kod mnogih ljudi.

Antje Gahl, PR Nemačkog udruženja za ishranu (DGE) objašnjava da li ljudi i koliko češće jedu u ovom teškom periodu

"Da, velika većina. Aktualna situacija nije uobičajena i za mnoge ljude je povezana sa stresom, pa česti odlasci do frižidera, da biste nešto prezalogajili lako i brzo mogu da pređu u naviku”, kaže i dodaje:

"Kako biste sprečili želju za grickanjem držite se dalje od kuhinje, te unapred osmislite dnevne aktivnosti, uključujući i vreme obroka.

Nemački psihijatar: Samoizolacija može da dovede do psihičkih poremaćaja čak i kod zdravih ljudi!

foto: Profimedia

Porodicama s decom je jednostavnije da to sprovedu u delo, ali i ljudi koji žive sami bi trebalo da pokušaju da se pridržavaju tog pravila.

Svaki čovek ima različiti bioritam, kao i potrebu za različitim brojem obroka u danu i u uobičajenim okolnostima.

"Nekim ljudima su dovoljna tri obroka dnevno, a drugima pet”, kaže Gahl.

Ali šta učiniti ako nas uhvati iznenadni napad za hranom?

Ona kaže da nije u pitanju pravi osećaj gladi, već da ta želja dolazi iz glave”.

Reč je o emotivnoj gladi, odnosno želji za posebnom vrstom hrane, poput čokolade, pice ili testenine.

foto: Shutterstock

Emotivno izazvana potreba za hranom počinje u ustima i umu, a u glavi nam se stalno vrte misli o željenoj vrsti hrane.

Emotivna glad povezuje se s lošim emocijama i u ovoj specifičnoj situaciji javlja se zbog stresa.

Kako biste uspeli da savladate ovaj poriv, bitna je samokontrola, nešto što vam stres ne olakšava, ističe Gahl, te dodaje:

“Zato je važno tokom dana praviti pauze jer će vam one pomoći da smanjite stres”.

Stručnjak predlaže da keks i ostale slatkiše držite dalje od vašeg radnog okruženja.

Odvraćanje pažnje od željenog zalogaja možda može da pomogne. Razmišljajte ovako: sada ću da napravim pauzu ali neću jesti, nego ću raditi nešto drugo”.

Ako vam ništa od navedenog ne pomogne, nemojte biti prestrogi prema sebi u ovim teškim vremenima.

Fleksibilna pravila obično su bolja od strogih samonametnutih zabrana”, kaže Gahl i dodaje:

“Dakle, nemojte sebi u potpunosti zabraniti čokoladu. Umesto toga, odmah pojedite komadić (ne celu tablu) i svesno u tomu uživajte”.

Kineski naučnici: Malo je verovatno da će korona virus ikad nestati, evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs