obratite pažnju

8 znakova da vam telo vapi za kalcijumom: Ne smete ignorisati ove simtpome!

Kalcijum utiče na mnoge procese tokom života, a ukoliko ga nemamo dovoljno u organizmu u velikom su problemu

Lepi & Zdravi
11:03h Autor:
Foto: Shutterstock

Kalcijum je jedan od minerala koji je neophodan organizmu - jača kosti i pomaže radu mišića i živaca.

 

Kalcijum dobijamo iz određene hrane poput mlečnih proizvoda, tamnog zelenog povrća ili preko dodatka ishrani. Iako su neka istraživanja pokazala da uzimanje veće količine kalcijuma u obliku suplemenata može povećati rizik od srčanog udara, verovatno zato jer se uz njega mora uzimati i vitamin D da bi se apsorbovao.

 

Tinejdžeri, starije osobe i hronični bolesnici izloženi su većem riziku nedostatka kalcijuma ili hipokalcemije.

 

Evo osam znakova koje morate uočiti.

 

Prsti trnu ili osećate žmarce

 

Kad ne uzimate dovoljno kalcijuma, prve simptome verovatno nećete da primetite. Ali, žmarci i utrnuti prsti na rukama i nogama mogu biti znak nedostatka kalcijuma. Stoga, gledajte da jedete što više hrane bogate kalcijumom.

 

Ako se odlučite za uzimanje suplemenata, raspitajte se kod doktora jer uz te suplemente povezujemo i određeni rizik kardiovaskularnih problema, a još nije dokazano da suplementi pomažu.

 

Imate grčeve

 

Česti su i grčevi, pogotovo nakon vežbanja, kod onih koji imaju hipokalcemiju. Nutricionisti savetuju da popijete čokoladno mleko neposredno nakon vežbanja jer sadrži kalcijum koji će nahraniti mišiće.

 

Vrti ti se u glavi

 

Vrtoglavica može biti simptom velikog nedostatka kalcijuma u telu.

 

Kalcijum - skriveno bogatstvo mleka i mlečnih proizvoda!

 

Neprestano ste letargični, bez energije

 

Osobe koje imaju manjak kalcijuma često su letargični i umorni. Međutim, postoji limit kalcijuma koji organizam može da apsorbuje u jednom trenutku. Stoga je bolje nekoliko puta dnevno pojesti hranu s kalcijumom nego odjednom.

 

Kalcijum - skriveno bogatstvo mleka i mlečnih proizvoda!

foto: Shutterstock

Kosti su vam slabe i meke

 

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju i sve je češća kod žena. Reč je o procesu kojem treba puno vremena da se razvije, a ima malo simptoma. Bitno da da jedete mlečnu hranu i odradite treninge snage. Veliki su problem prijelomi kostiju kod ljudi koji imaju pravu osteoporozu, pogotovo ako su stariji.

 

Bol u leđima i snižavanje -prvi znaci slabljenja kostiju

 

Ako ne jedete mlečne proizvode, postoje i druge namirnice bogate kalcijumom. Čia, sezam i druge semenke su bogate tim mineralom, kao i sardine, losos, bademi, hrana obogaćena kalcijumom i tamno, zeleno povrće.

foto: Shuterstock

Zaboravljate

 

Ponekad zaboravljamo više i češće ne zbog demencije, nego zbog nedostatka kalcijuma. To se naročito događa kad smo umorni.

 

Imate konvulzije ili napade

 

Konvulzije mogu biti znak jake hipokalcemije. Čak i kod epileptičara, biće više napada ako ne uzimaju dovoljno kalcijuma.

 

Abnormalni srčani ritam

 

I čudno preskakanje ili pak ubrzano lupanje srca može biti znak produženog nedostatka kalcijuma. Svi koji se boje da možda pate od nedostatka kalcijuma moraju da uzimaju dovoljno vitamina D.

 

Vitamin D potpomaže apsopciju kalcijuma i zato su mnogi mlječni proizvodi, ali i neke druge namirnice koje kupujemoobogaćene vitaminom D. Među njima su neke vrste pomorandžinog soka, losos, tuna, jaja, pečurke, žitarice za doručak obogaćene vitaminom D. A tu je i sunce, izloženost suncu dvadesetka minuta dnevno. Ukoliko ste se prepoznale i pomislile da vam nedostaje vitamina D ili kalcijuma, popričajte s doktorom, to se da prekontrolisati.

 

Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lek za kosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...