Neophodan mineral

Kalcijum - skriveno bogatstvo mleka i mlečnih proizvoda!

Saznajte i koje su preporučene dnevne količine kalcijuma u zavisnosti od starosnog doba

Porodica 01.10.2018. - 10:00h Autor: Promo
Foto: Promo

Kalcijum je najčešći mineral u ljudskom telu koji se prvenstveno nalazi u kostima. Tokom adolescencije, adekvatan unos kalcijuma u telo jako je važan, jer se u tom periodu stvara čak 90 posto naše ukupne gustoće mineralnih kostiju. Ako ima nedostatka kalcijuma u adolescenatskoj dobi njihov rast se može usporiti.


Kalcijum također igra važnu ulogu u zrelim godinama - od oko četrdesete godine starosti primećujemo postupno opadanje gustoće kostiju. Kalcijum pomaže u postizanju ravnoteže između njegove ugradnje i resorpcije. Za vrijeme menopauze žene često imaju smanjenu gustoću mineralnih kostiju ili osteopeniju, što može biti preteča teške osteoporoze - frakture kostiju koje su sklone prelomima.


Odrasla osoba bi trebala konzumirati oko 800 miligrama kalcijuma dnevno. Ova se vrednost može postići sa samo 250 grama tečnog jogurta ili 30 grama sira.


Preporučeni dnevni unos kalcijuma:


Dob - Kalcijum mg / dan


Odrasli - 800 - 1000
Deca (3 godine) - 600
Deca (8 godina) - 900
Trudnice - 1000
Majke dojilje - 1000

 

Kalcijum je vrlo važan za naše telo - prati naš razvoj, ispravnu funkciju mišića i mnoge druge funkcije u telu. Uprkos pozitivnim učincima kod konzumiranja kalcijuma izuzetno je važno uneti pravu količinu u naše telo. Gornja granica kalcijuma u telu je 1500 miligrama, a dnevno preterivanje sa unosom može imati posve suprotan efekat.

foto: Promo

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...