sjajni saveti

Kako da vam voće i povrće duže ostane sveže: Ovi genijalni trikovi su spas za namirnice!

Kada već potrošite novac na određene namirnice, dobro bi bilo da vam ostanu duže sveže

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Neke namirnice ne mogu dugo ostati sveže, te brzo trula, a njihova ispravnost je neophodna za zdravlje svakog od nas. Zato je veoma bitno da pravilno čuvamo hranu koja je podložna brzom kvarenju.

Celer

Reč je o namirnici koja za kratko vreme istruli. Međutim, ako ga pravilno spremimo produžićemo mu rok.

Bitno je da kada ga operete, osušite, umotate ga aluminijumskom folijom kako bi zadržao vazduh.

Banane

Kao i većina voća, banane dozrevaju tako da emituju plin etilen, te se preporučuje ako ne možete sve odmah da ih pojedete, umotate dno plastičnom folijom. To je bitno je na dnu banana ima najviše plina.

Na taj način će voće ostati duže sveže, kao i ostalo voće koje stoji pored banana jer emitovani plin utiče i na brže propadanje voća u blizini.

Ovako će vam voće i povrće duže biti sveže: Majka podelila odličan trik za čuvanje namirnica!

foto: Shutterstock

Salata

Vlažno povrće brže truli u frižideru zbog vlage. Zato bi trebalo da salatu osušite papirnim kuhinjskim ubrusom, a nakon toga je stavite u frižider.

Ovo se odnosi na većinu povrća, koje bi uvek trebalo da bude osušeno pre stavljanja u frižider, a držite ga u posebnom delu koje je i namenjeno za čuvanje povrća. Sušenjem ćete sprečiti da postane gnjecavo i trulo.

Bobice

Kako je kalendarski bliže proleće, a za nekoliko meseci i leto, stiže i sezona jagoda, borovnica, kupina i malina,ovi saveti će i te kako biti od koristi da ih što duže održite sveže.

S obzirom na to da brzo trule, svežinu ćete im sačuvati ako ih okupate u mešavini sirćeta i vode (triput više vode nego sirćeta). Tako ćete ubiti bakterije zbog čega se buđ neće stvarati.

Kada ih operete, isperite ih u vodi i stavite suve u frižider.

Krompir

Mnogi ljudi kupuju krompir i po nekoliko kilograma odjendom ako imaju veliku porodicu, ali se nekad pokvari pre nego što ih potroše.

Zbog toga treba voditi računa da se čuva na hladnom i suvom mestu. Možete i među krompire ubaciti i jabuke jer će na taj način duže ostati sveži.

Džejmi Oliver savetuje: Ovako se namirnice pravilno slažu u frižider da se ne bi kvarile!

foto: Shutterstock

Pečurke

I kod pečuraka je najvažnije način na koji ćete ih spremiti. Ali, plastične kesica za kojima ćemo posegnuti da umotamo razno povrće, pečurkama mogu doneti više štete nego koristi, odnosno brže će stvoriti buđ. Zato treba da ih umotate u papirne ubruse u kojima povrće diše.

Dosad neviđeni kulinarski trend: Kako se riba i povrće spremaju u mašini za sudove?! (FOTO)

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs