Priprema hrane u mašini za sudove postaje sve popularnija praksa širom sveta. Namirnice za određeno jelo se jednostavno stave u teglu, plastičnu posudu ili kesicu za kuvanje, dobro se zatvore i ubace u mašinu za sudove.
Deterdžent, tvrde, ne smeta jer su sve namirnice dobro zatvorene.
Postoje čak i kuvarice sa receptima samo za takvu pripremu. Jedna od njih je i Cucinare in Lavastoviglie, autorke Lize Kasali iz Milana.
Ova ekološka aktivistikinja obroke priprema na ovaj način već više od deset godina i zadovoljna je rezultatom. Iz njene mašine izlaze čak i deserti.
Kaže da se radi o vrlo jednostavnom načinu pripreme kod kojeg se mirisi ne šire kućom kao kod klasičnog kuvanja ili pečenja.
Ovako će vam voće i povrće duže biti sveže: Majka podelila odličan trik za čuvanje namirnica!
Mnogi stručnjaci upoređuju ovu metodu s francuskim načinom pripreme, tzv. sous vide, gde se namirnice kuvaju u posebnom uređaju u vodi, u kesici u kojoj nema vazduha. Kuvanje je sporo i dugotrajno jer se hrana priprema na niskoj temperaturi.
Inače, metoda kuvanja u mašini za sudove pogodna je za namirnice se brzo spremaju, a ne treba im ni visoka temperatura.
Naime, hrana se kuva na oko 60 do 70 Celzijusa, a trik je u tome da se hrana kuva polako okružena vrućom vodom i parom.
Stručnjaci savetuju da se na ovaj način ne priprema meso poput junetine i svinjetine. Riba je idealnija, kao i povrće.
Sačuvajte zeleno lisnato povrće i do 7 dana: Ovako se čuva salata, ali i kućni budžet!