Ostrvo koje je za turiste raj, za meštane je čist pakao: Ono što se tamo događa nije normalno

Da li biste verovali da na Kanarskim ostrvima lokalci štrajkuju glađu zbog prevelikog broja turista, kako je dotle došlo?

Galerije
11:12h
1 / 10 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Problem masovnog turizma sve je izraženiji i sve teži za lokalno stanovništvo. Posebno su pogođene mediteranske zemlje Španija, Grčka, Italija, ali probleme imaju i gradovi kao što su npr. Amsterdam, kao i druge popularne turističke destinacije.

Pitanje je zašto overturizam ugrožava lokalno stanovništvo, kada turisti ostavljaju novac?

Turizam
foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Povećanje cena nekretnina. Stranci kupuju stanove, apartmane i vikendice, a invenstitori kupuju čitave zgrade koje pretvaraju u apartmane za najam, samim tim cene nekretnina rastu.

Stanodavci izbacuju podstanare da bi stanove iznajmljivali turistima, pa su konkretno na Kanarskim ostrvima, neki lokalci prinuđeni da spavaju u automobilima ili čak u pećinama, dok se drugi iseljavaju iz stambenih zgrada koji postaju "hoteli".

U mnogim mestima u Grčkoj, porodice teško nalaze stanove za dugoročni najam, da kupe sopstvenu nekretninu je preskupo, a studentima u Solunu i Atini je posebno teško da pronađu stan za najam tokom studija.

Povećani broj turista dovodi do preopterećenja zdravstvenih ustanova zbog čega lokalno stanovništvo ne može da stigne na red da dobije neophodnu zdravstvenu negu.

Na Santoriniju na primer živi 15 500 stanovnika, a godišnje ga poseti više od 2 miliona turista. Ostrvo, između ostalog, ne može efikasno upravljati otpadom koji se stvara u ogromnim količinama.

Turizam
foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mnoge turističke destinacije, a posebno ostrva, imaju problem sa nestašicom vode, a samo jedan prosečan rizort potroši 400 hiljade litara vode dnevno.

Kada se uzme u obzir šteta po okolinu, ona je od prekomernog turizma na najpopularnijim destinacijama mnogo veća od zarade.

Turizam
foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Neke države već uvode određene mere poput ograničavanja gradnje novih turističkih kompleksa, uvode ekološke takse (kao Grčka), naplaćuju ulaz u zaštićene delove grada ili čitav grad (Venecija), postavljaju limit za letove, ograničavaju broj posetilaca na plažama i atrakcijama, naplaćuju ulaz na popularne plaže.

Turizam
foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

A narod se u Španiji, na primer, bori se grafitima koji se mogu videti na svakom koraku: Turisti idite kući, Turisti niste dobrodošli, Turisti poštujte moju zemlju i vratite se u svoju, a na plažama ostavljaju "lažne" table sa upozorenjima tipa: Opasnost od odrona stena, Zabranjeno kupanje zbog smrtonosnih meduza, Kanalizacija se uliva u more i slično.

Građani Amsterdama su otišli korak dalje, pa javno pozivaju Britanske turiste da se vrate svojim kućama i poručuju im da nisu dobrodošli, ovo je česta tema i u britanskim medijima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs