da li ste znali?

UDAVALA SE ZBOG NOVCA I STATUSA, NIJE JE BILO BLAM DA TRAŽI SPONZORA: Dok su je svi smatrali DAMOM, ona je PADALA NISKO

Nova biografija Randija Taraborrelija, pod nazivom "Jackie: Public, Private, Secret", otkriva intimne detalje o privatnoj romansi između bivše prve dame Džeki Kennedi i arhitekte Džeka Varnekea.

Vip roditelji
Autor:
UDAVALA SE ZBOG NOVCA I STATUSA, NIJE JE BILO BLAM DA TRAŽI SPONZORA: Dok su je svi smatrali DAMOM, ona je PADALA NISKO
Foto: Profimedia

Knjiga pokriva intervju koji je Taraboreli imao sa Varnekeom 1998. godine, koji je tražio da se informacije čuva od javnosti do 10 godina nakon njegove smrti. Vorneke je preminuo 2010. u 91. godini, a biografija je objavljena u leto 2023.

Varneke je angažovan da dizajnira JFK-ov memorijalni spomenik

Džeki Kenedi, Robert Kenedi
foto: Profimedia

Džeki Kenedi je prvi put srela Varneka 1962. godine kada je dobio zadatak da pomogne u spasavanju istorijske zgrade oko trga Lafajet u Vašingtonu. Bio je poznanik sa Kenedijevima sve do ubistva Džona Kenedija 22. novembra 1963. godine. Nakon tragedije, Džeki je unajmila Varnekija da dizajnira spomenik njenog pokojnog muža na nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Njih dvoje su postali veoma bliski - toliko bliski da su drugi počeli da primećuju. Robert Kenedi ju je čak upozorio da šta god da se dešavalo između njih, smatra da je to bilo prerano nakon gubitka njenog muža. Kao odgovor, ona ga je upitala: „Za šta? a zatim ga je podsetila: „To se tebe ne tiče, Bobi."

U maju 1964. Varneke je konačno pozvalo Džeki da izađu. "Na sastanak?" upitala je ona. „Zato što ne izlazim, Džek, i nikada više neću. Dakle, Varneke je rekao da to nije sastanak i da bi to bila samo večera, ali se ipak pojavio sa cvećem. „Ali, Džek, nisam rekla DA [za sastanak]“, rekla mu je, na šta je on odgovorio: „Ali ti nisi rekala ni NE."

Kenedi i Varneke su uplovili u romansu

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Tako je odnos Džeki i Varnekea počeo da cveta u nešto romantično. To je podignuto na sledeći nivo u novembru 1964. godine, kada ga je dovela u Kenedijev kompleks u Hajanisu. Objasnio je: „Večerali smo — čorbu od školjki — i razgovarali dok sunce nije zašlo, a onda smo razgovarali i mnogo duže od toga. . . Onda je jedna stvar vodila drugoj...”

Međutim, sledećeg jutra bila je zatvorena i rezervisana. U tom trenutku je shvatio da je za nju bilo prerano nakon tragične smrti njenog pokojnog muža, posebno u njihovoj bračnoj postelji. Kasnije je rekla Varnekeu: „Svaki put kad pomislim da se zabavljam, pogledam sebe odozgo i vidim da je sve to umetnost performansa.

Uprkos njenoj traumi, njih dvoje su nastavili da se zabavljaju nekoliko godina, a čak su razmišljali o braku tokom leta 1966. Vorneke je rekao da je njihova intimna veza bila jaka i da su biti intimni „što je češće biilo moguće“. Bila je seksualna. . . živa . . . uzbudljivo je bilo biti sa njom.“

Međutim, biograf Taraboreli je rekao: „Nisam siguran da bi se zaista venčali. Mislim da to nije bilo tako ozbiljno za nju kao za njega."

Njihovu vezu okončala je rasprava o finansijama

Varnekeova arhitektonska firma i način života koji je živeo dok je bio u romantičnoj vezi sa Džeki doveli su ga u ozbiljne finansijske dugove. O svojim finansijskim problemima pričao je sa Džeki preko telefona, što je promenilo pravac njihove veze.

Nakon što joj je otkrio iznos duga koji mora nekako da vrati, Džeki Kenedi je jednostavno odgovorila sa iznenađenim "Oh?" i rekla mu je „da je uverena da će 'shvatiti stvari', zvučajući - kako će se Džek kasnije setiti, 'prilično udaljeno'."

Pre nego što je spustio slušalicu, Vorneke joj je rekao da je voli – ali ona njemu nije. Umesto toga, šapnula je: „Zbogom za sada, Džek." Nakon toga nikada nije odgovorila ni na jedan poziv od Varnekea. Čak joj je i njena rođena majka, Dženet, rekla da s obzirom na njegov finansijski dug, „Ovo nije čovek za tebe.

Taraboreli je objasnio da Varneke smatra da su finansijske vesti "prekinule njihovu vezu" jer to nije ono što je ona tražila. Nije želela da bude u vezi sa nekim ko je u dugovima. Tako je završila sa Aristotelom Onazisom.

Džeki Kenedi, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

"Džeki Kenedi se udala za Onazisa 1968. godine. On je umro je 1975. godine. Džeki je onda imala vezu sa trgovcem dijamantima Maurisom Tempelsmanom, ali se nikada više nije udavala. Zatim, 1994. godine, dijagnostikovan joj je ne-Hodžkinov limfom.

Ponovo su se ujedinili dok je ona spaljivala pisma

Uprkos tome što su se razdvojili, Varneke je nastavio da šalje Džeki čestitke za "Dan zaljubljenih" svake godine. Na kraju su se ponovo spojili mesecima pre njene smrti nakon što ga je pozvala u svoj stan, i na kraju su vodili razgovor koji nikada nije zaboravio.

Otkrila mu je da nakon njene dijagnoze „plačem s vremena na vreme“. Ona je rekla. „Pod tušem, Džek. Gde me niko ne čuje. Mislim da je to najbolje.”

Međutim, svi njeni testovi su se vratili čisti nakon tretmana hemoterapije. U to vreme je mislila da je praktično pobedila bolest. Nažalost, zapravo je metastazirao na membrane njene kičmene moždine i mozga.

Džek Vornik, Džeki Kenedi
foto: Wikipedia

Tokom njihovog ponovnog okupljanja, Džeki Kenedi je ritualno čitala i palila stara pisma prikupljena godinama od ljudi koji su joj bliski. Dok je nastavila sa ovim simboličnim zadatkom, Varneke ju je pitao da li se kaje. Rekla mu je da bi volela da nije dozvolila da ubistvo Džona otruje ostatak njenog života. Rekla mu je da je to prvazišla, ali da nikada nije prebolela.

1 / 18 Foto: Profimedia

Te večeri, Varneke joj je rekao "da nikad nisam prestao da je volim". Mislio sam da će ona isto reći i meni. Umesto toga, rekla je: „To je tako lepo čuti, Džek. Hvala ti. Volela bih da to ostavim tamo gde mu je mesto.'“

Nažalost, njih dvoje se više nikada ne bi videli ili razgovarali, pošto je umrla 19. maja 1994. godine u 64. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs