OVO SU BILE POSLEDNJE REČI DŽONA KENEDIJA SVOJOJ VOLJENOJ ŽENI: Grlila ga je do samog kraja ponavljajući koliko ga voli

Velika ljubav Džona i Džeki tragično je prekinuta snajperskom pucnjavom.

Celebrities
15:14h Autor:
OVO SU BILE POSLEDNJE REČI DŽONA KENEDIJA SVOJOJ VOLJENOJ ŽENI: Grlila ga je do samog kraja ponavljajući koliko ga voli
Ovo je Kenedi rekao svojoj ženi u poslednjim trenucima., Foto: JFK Library / PictureLux / Profimedia

Ljubavna priča između Džona F. Kenedija i njegove supruge Džeki bila je daleko od savršene ali je nažalost tragično prekinuta 1963. snajperskim metkom.

Traje kao jedna od velikih američkih romansi, dokumentovanih u slatkim, nostalgičnim fotografijama poput ovih. Jedan od razloga jeste način na koji su se odigrali njegovi poslednji trenuci i njihov epilog.

Džon Kenedi
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Predsednik Džon F. Kenedi je 22. novembra 1963. sedeo je pored svoje elegantno odevene supruge, koja je nosila ružičasto odelo nalik Chanel-u i odgovarajući šešir. U rukama je držala pregršt crvenih ruža koje su joj poklonili obožavatelji.

Sedeli su na zadnjem sedištu tamnoplavog kabrioleta Lincoln Continental iz 1961. sa Džonom Konalijem, guvernerom Teksasa i njegovom suprugom Neli. Mahao je gomili koja se okupila da gleda kako predsednička povorka vozila prolazi ulicama Dalasa.

Džeki Kenedi, Džon Kenedi
foto: Profimedia

Onda je usledio trenutak potpune konfuzije. Dok je povorka prolazila pokraj Teksaškog skladišta školskih knjiga u ulici Elm, prolomila se jaka buka poput zvuka petarde ili vinjete. Predsednik Kenedi je pao napred, Džeki ga je zagrlila. Zatim su se nastavili glasni rafali.

Džeki Kenedi, Džon Kenedi
foto: Profimedia

Izraz lica njenog muža nakon što je upucan proganjaće Džeki do kraja života, otkrio je Kristofer Anderson u delu "Ovih nekoliko dragocenih dana": Poslednja godina Džekija sa Džeki.

Izgledala je zbunjeno, kako to Mirror opisuje. Poslednje reči koje je mogla da mu kaže bile su: „Volim te, Džek. Volim te“, kaže Anderson, i ako se i sama Džeki toga sećala malo drugačije u intervjuu iz 1963. godine, kako je preneo Nev Iork Daili Nevs.

Sve do bolnice Parkland, bila je nagnuta nad njim, pitajući ga: „Džek, Džek, čuješ li me? Volim te."

Poslednje reči Džeka Kenedija njegovoj supruzi bile su mnogo svakodnevnije, naravno. Nije mogao da predpostavi šta će se dogoditi. Prema nekim navodima njegove poslednje reči su bile: „Bože, pogođen sam“, ali lekari tvrde da je to nemoguće s obzirom na povrede.

Prema istoričarima, poslednje reči koje je izgovorio pre smrtonosnog hica bile bi: „Ne, sigurno ne mogu“.

Džon Kenedi, Džeki Kenedi, Šarl
foto: Profimedia

Ne, sigurno ne možete? U kolima je pričao. „Svakako ne možete reći da vas ljudi u Dalasu nisu lepo dočekali“, rekla je supruga guvernera Teksasa Džeku, misleći na ogromnu, gomilu obožavatelja.

Ne, sigurno ne mogu“, odgovorio je Džek, milisekunde pre nego što je metak iz pištolja Li Harvija Osvalda pogodio. Predsednik je još bio živ kada je primljen u bolnicu manje od 10 minuta nakon pucnjave, a Džeki se nije udaljila od njega niti je želela da sa sebe skine odelo koje je bilo natopljeno krvlju.

Kada su je u bolnici pitali da li želi da se presvuče Džeki je odbila, rekavši: „Želim da vide šta su uradili Džonu".

1 / 16 Foto: Profimedia

Mnoge stvari koje Džon izjavio tokom svog života traju i dan danas i neverovatno inspirativne. Mogu nas sve mogu inspirisati da budemo bolji ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs