SAZNAJTE VIŠE

SVI SE SEĆAJU POGIBIJE DŽONA KENEDIJA MLAĐEG I NJEGOVE ŽENE: Pored njih na letu je bila još jedna osoba

Tragična smrt Džona F. Kenedija mlađeg i njegove supruge Kerolin Beset-Kenedi u avionskoj nesreći šokirala je svet pre 24 godine.

Vip priča
Autor:
SVI SE SEĆAJU POGIBIJE DŽONA KENEDIJA MLAĐEG I NJEGOVE ŽENE: Pored njih na letu je bila još jedna osoba
Foto: Profimedia

Bili su američki zlatni par, mladi i lepi i otišli prerano– rekli bi neki "Kenedijevom kletvom". Ali Džon i Kerolin nisu bili jedini putnici u tom avionu, i nisu bili jedini koji su izgublili živog tog kobnog 16. jula 1999. godine.

Dakle, ko je bila Loren Beset, treća putnica koja je tragično poginula u nesreći, i zašto su je svi naizgled zaboravili?

16. jula 1999. Džon, Kerolin i Loren ukrcali su se u privatni avion za Kejp Kod koji srušio u Atlantski okean. Džon je bio sin američke političke dinastije i odrastao je u Beloj kući sa ocem Džonom i majkom Džeki Kenedi.

Kerolin, glamurozna modna publicistkinja koja je svojom lepotom i šarmom osvojila srca javnosti, volela je Džona iako je njihova veza, a kasnije i brak bio praćen čestim svađama. Kada je stigla vest o njihovoj smrti cela Amerika ih je iskreno oplakivala, a neki sujeverni obožavaoci krivili su "Kenedijevu kletvu" za njihovu smrt.

Kerolin Beset, Džon Kenedi
foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon ubistva predsednika Džona F. Kenedija, Džonovog oca i imenjaka, 1963. godine, zatim ubistva Džonovog ujaka Roberta F. Kenedija 1968. godine, proširile su se glasine da je porodica Kenedi „ukleta“. Činilo se da je niz porodičnih tragedija u narednim decenijama dokazao da je tako nešto moguće, a mnogi fanovi krivili su kletvu za ubistvo Džona i njegove voljene žene. Ipak, manje se zna o Loren Beset, Karolininoj sestri i trećem putniku u avionu tog dana.

Kerolinina starija sestra, Loren, uvek je bila bliska sa mlađom Beset i živela je blizu nje na Menhetnu u Njujorku do njihove smrti. Nakon što je studirala ekonomiju i pohađala nekoliko prestižnih univerziteta, Loren je bila dobro obrazovana poslovna žena koja je pokušavala da izbegne društvenu scenu koju u kojoj je Karolin bila poznata i vešto dominirala.

Kerolin Beset, Džon Kenedi
foto: CHRIS KLEPONIS / AFP / Profimedia

Uprkos različitim životima, sestre su se duboko volele i provodile su mnogo vremena zajedno, delile su ljubav prema modi i umetnosti. Loren je živela i radila u Hong Kongu nekoliko godina pre nego što se vratila u Njujork, i razume se da je provodila mnogo vremena sa Kerolin i njenim mužem Džonom kada je trio odlučio da otputuje u Kejp Kod.

Nažalost, nikada tamo nisi stigli.

Zašto je zaboravljena?

Nakon tragične nesreće 1999. godine, javnost je oplakivala gubitak američkog zlatnog para, ali je Loren uglavnom izostavljena iz centra pažnje. Bez javnog profila svoje sestre ili imena Kenedija njenog zeta, Loren je postala fusnota u srceparajućoj priči o smrti Kerolin i Džona.

Par je godinama dominirao na naslovima o svojoj vezi, a ljudi su bili samo više zainteresovani za par neposredno nakon njihove smrti. U decenijama od avionske nesreće, Džonov i Karolin odnos i smrt često se spominje u medijama ali važno je zapamtiti da oni nisu bili jedini koji su izgubili život tog dana, a sećanje na Loren Beset zaslužuje isto toliko poštovanja i pažnje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs