Svaka čast

Unovčila sve što je imalo veze sa Elvisom Prislijem: Zaradila milione samo na njegovom imenu!

Kada je kralj roka umro, novac je nestajao a troškovi su se gomilali. A onda je ona napravila čudo

Vip priča
09:10h Autor:
Unovčila sve što je imalo veze sa Elvisom Prislijem: Zaradila milione samo na njegovom imenu!
Foto: Profimedia

Smrt kralja roka, Elvisa Prislija možda i nije bila preveliko iznenađenje onima koji su znali za njegovu tešku ovisnost o drogama, u kombinaciji s kilogramima koje je dobio tokom godina zbog zavisnosti od sendviča s maslacem od kikirikija i bananama.

Međutim, ono što je bilo šokantno je podela njegove imovine nakon njegove smrti i bitke koja se vodila godinama nakon toga.

Njegova imovina trebala se podeliti na tri dela – pravo su imale njegova baka Mini Mae Prisli, otac Vernon i njegova jedina kćerka Lisa Marie.

Do 1980., dakle tri godine nakon Elvisove smrti, i Vernon i Mini Mae su takođe umrli i to 1979. i 1980. godine. Tako je kćerka Lisa Marie ostala jedina naslednica celog bogatstva. Ali, nije mogla postati vlasnicom sve do svog 25. rođendana u februaru 1993. godine.

Zbog fatalne koleginice ostavio suprugu: Ljubavna priča Brusa Springstina koja traje 27 godina! (FOTO)

Do tada, njena majka i Elvisova bivša supruga Prisila bila je vlasnica poseda zajedno s Elvisovim računovođom, Džosefom Hanksom i Elvisovom dugogodišnjom poslovnom bankom.

Nakon što je preuzela kontrolu nad imanjem, Prisila je utvrdila da je Elvis, iako je bio uzorni građanin u pogledu plaćanja poreza, nije baš dobro baratao s financijama. Njegov otac, Vernon, vodio je dobar deo Elvisovih poslova tokom njegovog života, ali nije učinio mnogo da raširi bogatstvo.

Nasledstvo Lise Marie bilo je veliko, ali ne toliko veliko kao što bi se očekivalo za kćerku jedne takve zvezde.

Za Elvisov dom Grejslend godišnje se plaćalo oko pola miliona dolara za poreze i održavanje, pa je Prisila čak razmišljala o prodaji imanja zbog prevelikih troškova. Umesto toga, odlučila je učiniti sve kako bi sačuvala Grejslend za svoju kćerku i milione Elvisovih fanova.

Godine 1981. Prisila je, uz suglasnost ostalih vlasnika angažovala Džeka Sodena da pretvori Grejsland u turističku atrakciju.

Imanje je otvoreno za turiste u junu 1982. a zbog novog biznisa otvorili su i kompaniju nazvanu Elvis Prisli Enterprajsis (EPE).

Vitni Hjuston je život žestoko šibao: Prokleta od kad se rodila!

Kompanija je 1983. za svoje poslovanje zakupila zgradu koja se nalazila tačno preko puta Grejslenda, i koja je u to vreme bio tipični urbani trgovački centar.

U poslovnoj zgradi bili su i drugi zakupci prostora koje su ostavili unutra sve do isteka ugovora, ali su se takođe pobrinuli da kompanije koje su tamo poslovale, prodaju stvari koje imaju Elvisovu licencu.

S istekom postojećeg ugovora o zakupu, pretvorili su tu nekretninu u muzej 1987. godine, a zatim je i kupili 1993. godine. Preimenovana je u Grejslend Plaza.

Neke od atrakcija u Grejslend Plazi, koje nadopunjuju turistički doživljaj poseta kraljevom domu, su muzej automobila u Grejslend Plazi s mnogim Elvisovim vozilima i dva Elvisova aviona nazvana Lisa Marie i Hound Dog II. Te avione je 1978. prodao Elvisov otac Vernon, ali su ih od novih vlasnika delomično otkupili i kao suvlasnici, od njih napravili turističku atrakciju.

Kompleks je nastavio da raste i razvija se, a 2017. godine tu je otvoren hotel s 450 soba i dva restorana. EPE je kupio i druge obližnje nekretnine i proširio Elvisov brend, pa sad svake godine Grejslend posećuje oko pola miliona turista.

Sve ljubavi Elvisa Prislija: Kupovao im je dijamante, kadilake i kuće, njenu izdaju nikad nije preboleo! (FOTO)

Prisila je u suštini pretvorila Grejslend iz propasti u unosno preduzeće a njen poduhvat omogućio je i njenoj kćerki lagodan život. Osim toga, u Memfisu je tako otvorila i stotine radnih mesta. Njeni napori nedavno su priznati kada je počašćena kao građanin godine 2018. godine.

Takođe brine o svojim unucima, osam godina starim blizancima koje je rodila Lise Marie – Finliju i Harperu.

Nažalost, Lisa Marie prodala je 85 posto svog udela u EPE-u 2005. godine i sada tuži bivši menadžment da su je doveli do prosjačkog štapa. I dalje ima 100 posto vlasništva nad samim Grejslendom, Elvisovom odećom, automobilima i drugom pokretninom.

Od zgodnog mladića do zapuštenog starca: Neobičan život Žerar Depardjea! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs