životna priča

Američka miljenica Doris Dej (95): Udavala se 4 puta, izgubila sina, trpela batine! (FOTO)

Doris dej je Americka glumica i pevačica, žena koja je provela svoj život zalagajući se za zaštitu životinja. Snimila je preko 50 filmova i 650 pesama, i poznata je kao jedna od najpopularnijih pevačica 20. veka

Vip priča
15:28h Autor:
Doris Dej i Rok Hadson, Foto: Profimedia

Filmsku karijeru započela je 1948. godine sa filmom "Romance on the High Seas" koji joj je obezbedio uspeh sledećih 20 godina. Igrala je u nebrojeno mnogo romantičnih komedija, mjuzikala, komedija i drama.

 

Alfred Hilčkok ju je tražio za svoj film "The Man Who Knew to Much"u kojem je igrala pored popularnog Džejmsa Stjuarta. Film je doživeo veliki uspeh i zaradu. Ali njene najgledanije i najobožavanije uloge su sigirno romantične komedije u kojima je briljirala ranih šezdesetih godina prošlog veka.

 

Muškarci su padali na kolena pred njom: Tajna privlačnosti Merilin Monro! (FOTO)

foto: Profimedia

 "Bedroom comedies", kako su ih tada popularno zval, Doris Dej je snimila filmove u kojima su joj partneri bili neki od najpoželjnijih glumaca zlatnog Holivuda, Klerkom Gejblom, Keri Grantom, Dejvidom Nivenom i Rodom Tejlorom. Najveći uspeh je pak doživela u filmovima u kojima je igrala sa neodoljivim Rok Hadsonom u dva čuvena ostvarenja "Pillow talk" i "Move over Darling!

 

Nakon velikog uspeha u filmskoj karijeri, Doris Dej je odlučila da se oproba i na televiziji. Dobila je svoj šou pod nazivom "The Doris Day Show" koji se uspešno prikazivao širom Amerike od 1968 - 1973. godine.

 

Neustrašiva Elizabet Tejlor: Pretnje smrću i zatvor nisu uticali na njenu odluku!

foto: Profimedia

Poznata kao najveća zvezda 60-tih, Američka miljenica. Dobila je nagradu za životno delo Gremi, kao i Oskara za glavnu žensku ulogu i nagradu za životno delo "Golden Globe".

 

Od Džordža Buša 2011. godine, dobila je "Medalju slobode".

 

Afere koje su uzdrmale svet: Ljubav na skaredan način! (FOTO)

foto: Profimedia

DETINJSTVO I POČETAK KARIJERE

 

Doris Dej je rođena 3. aprila 1922. godine u Sinsinatiju, Ohaju. Ćerka Alme Sofije, domaćice i Vilijama Džosefa Kapelgofa, nastavnika muzičkog. Njeni preci su bili nemački imigranti. Celog života, Doris je verovala da je godina njenog rođenja 1924. godina. Sve do njenog 95-tog rođendana kada su pronadeni podaci u kojima je otkriveno da je rođena 1922. godine.

 

Najmlađa u porodici, imala je dva starija brata, Ričarda, koji je preminuo pre nego što se ona i rodila, i Pola, koji je od nje bio stariji skoro 3 godine. Zbog očevih neverstava, porodica se raspala dok je Doris još bila devojčica.

 

Rano je zavolela muziku i ples. 1935-te godine je formirala plesački duo sa Džerijem Doertijem sa kojim je često nastupala u Sinsnetiju.

 

Saobraćajna nesreća koja joj se dogodila 13. oktobra 1937. godine, povredila joj je zauvek desnu nogu, i time je njena profesionalna plesačka karijera propala.

 

Dok se opravljala, Dej je počela da peva uz radio koji joj je stalno bio uključen. Tada je oktrila da poseduje još jedan talenat.

 

- U toku ovog dugog, dosadnog perioda, jedinu radost mi je pričinjavalo pevušenju uz Benija Gudmana, Djuka Elingtona, Tomija Dorseja i Glena Milera. Ali jedan glas koji se pojavio na radiju slušala je sa sa najvećom pažnjom. Taj glas pripadao je Eli Fitcdžerald.

 

Žarili i palili zlatnim Holivudom: Svako od njih doživeo neverovatnu sudbinu! (FOTO)

foto: Profimedia

- Kvalitet njenog glasa me je fascinirao, pa sam dane provodila slušajući je i pokušavajući da otpevam pesmu poput nje.

 

Majka Doris Dej je posmatrala svoju ćerku i njenu strast koju je pokazivala za muziku i odlučila da je upiše u školu pevanja. Posle samo tri časa, profesor za koga se njena majka kasnije i verila, rekao joj je da mlada Doris poseduje neverovatan potencijal. Bio je toliko opčinjen njome da joj je držao tri časa po ceni jednog. Godinama kasnije, Doris je rekla da je njegov uticaj na nju ostavio najviše traga, i da je njemu najzahvalnija kada su u pitanju njen stil pevanja i karijera.

 

U periodu od osam meseci redovnih vežbanja sa profesorom, Dej je dobila svoj prvi posao kao pevačica na jednom radiju. Nešto kasnije, počela je da peva u lokalnom restoranu. U toku njene izvedbe na radiju, najveću pažnju je privukla Barniju Repu, koji je tražio ženski vokal i pitao je Dej da li želi da dođe na audiciju. Rep je do tada imao audicije na kojima je video preko 200 pevačica. Posao je dobila ona.

 

Radeći za Repa 1939. godine, uzela je prezime Dej što joj je on sugerisao.

 

Prva fatalna žena Holivuda: Zbog nje su se muškarci razvodili, a ona je volela samo jednog - zabranjenog!

foto: Profimedia

Prvi hit je ostvarila pevajući pesmu " Sentimental Journey" koja je zasvirala 1945. godine na radiju i postala ubrzo himna koju su koristili za ohrabrivanje vojnika Drugog svetskog rata.

 

Pevajući u bendu sa Les Braunom skoro dve godine, Doris je dobila nedeljni radio šou. Putovala je celom Amerikom, a njena popularnost je rasla iz dana u dan. Uskoro su usledile i filmske uloge u Holivudu.

 

Najveći uspeh je doživela igrajući sa Rok Hadsonom u filmu "Šaputanje na jastuku".

 

LJUBAVNI ŽIVOT

 

Od kada se penzionisala, živi u Kaliforniji, pored mora. Udomila je mnogo životinja i veliki je aktivista u borbi za njihovu zaštitu.

 

Celog života je bila verna Republikanskoj stranci, podržala je Džorža Buša u njegovoj kampanji 2000. godine.

 

Njeno jedino dete je muzički producent i tekstopisac Teri Melčer, koji je 2004. godine umro od raka kože, pet meseci nakon što je Doris dobila "Predsedničku medalju slobode". Poseduje hotel u blizini svoje kuće u Kaliforniji.

 

Spavala s kim je htela, imala nameru da ubije Hitlera: Holivud sa šapatom priča o ovoj glumici!

foto: Profimedia

Udavala se četiri puta.

 

Prvi put muzičara Al Džordena sa kojim je bila u braku od 1941 - 1943. godine. Njeno jedino dete, Terens Pol Džordan (kasnije poznat kao Teri Melčer) dobila je sa njim. Zbog fizičkog zlostavljanja koje je trpela od svog muža, Doris ga je napustila. 1967. godine Al Džorden je izvršio samoubistvo iz pištolja.

 

Drugi put se udala za saksofonistu Džordža Vilijama Veldera, sa kojim je provela tri godine. Posle mnogo godina, sreli su se ponovo, i proveli još nekoliko meseci u ljubavi. Dok se potpuno nije ugasila.

 

Težak život Odri Hepbern: Srce joj stalo, a majka odbila da pozove lekare! (FOTO)

foto: Profimedia

Najveću ljubav doživela je sa trećim mužem. Doris se udala za Martina Melčera 1951. godine i taj brak je trajao sve do njegove smrti 1968. godine. Melčer je u tom braku usvojio njenog sina Terija i dao mu svoje prezime.

 

Martin je producirao mnoge njene filmove. Najstresnije razdoblje u njihovom braku je bilo kada je Doris otkrila kvržicu na dojci za koju se smatralo da je maligni tumor. Posle mnogo ispitivanja, i vađenja tumora, ispostavilo se da je izraslina benigna. Posle nekoliko meseci strepnje, radost se napokon vratila u njihov dom.

 

Sirota plemkinja Grejs Keli: 10 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

foto: Profimedia

Tek osam godina nakon što je Martin preminuo, Doris je upoznala Berija Komdena koji je bio mlađi od nje skoro celu deceniju. Venčali su se 1976. godine i brak je opstao do 1981. godine. Beri Komden je zatražio razvod i rekao u jednom intervjuu da je Doris više brinula za svoje "životinjske prijatelje" nego za njega.

 

(Stil.Kurir.rs)

 

Citati poznate pevačice i glumice: 

"Živite život punim plućima... Neće se vratiti.“

 

"Ono što je zastrašujuće oko srednjeg doba je saznanje da ćeš i to da prerasteš"

 

"Ako je istina da su muškarci zveri, to onda znači da većina žena voli životinje"

 

"Bore su normalne. Roditelji ih dobiju od svoje dece"

 

"Svaka devojka može da izgleda gamurozno...samo stani i izgledaj glupo"

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...