Životna priča

Spavala s kim je htela, imala nameru da ubije Hitlera: Holivud sa šapatom priča o ovoj glumici!

Nije birala da li su muškarci ili žene u pitanju, za nju je seks predstavljao moć
Vip priča
13:42h Autor:
Spavala s kim je htela, imala nameru da ubije Hitlera: Holivud sa šapatom priča o ovoj glumici!
Foto: Profimedia

Nemačka filmska diva Marlen Ditrih smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima redatelja koji ju je "otkrio", Josefa von Sternberga.

Rođena 27. decembra 1901. kao Maria Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dve kćerke, majke iz imućne porodice i od oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha, koji je umro ubrzo nakon venčanja.

Marlen Ditrih bila je jedna od prvih žena koje su javno nosile pantalone. Od malena je pokazivala zanimanje za pozorište i poeziju, a u školi je učila da svira violinu. Htela je da postane koncertna violinistkinja, ali povredila je zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u pozorištu, a na filmu je debitivala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Siebera, s kojim se venčala u maju 1924.. S njim je dobila jedino dete, kćerku Mariju Elizabet Sieber, kasnije poznatu pod imenom Maria Riva.

Tokom Drugog svetskog rata doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo te je potpisala ugovor s Paramount Pictures koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvezdu studija MGM.

Imidž fatalne zavodnice

Prvi film kojeg je snimila na engleskom jeziku bio je "Morocco", redatelja Josefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik i imala loš izgovor, ta uloga joj je donela jedinu nominaciju za Oskara u karijeri.

Imidž fatalne žene Marlen je uspela da zadobije i filmom "Plavi anđeo", koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvezda.

Glumačka karijera počela je tonuti nakon što je studio otpustio "njenog" redatelja von Sternerga, s kojima je snimila šest hit filmova. Ubrzo je prozvana "otrovom za bioskopske blagajne" jer su joj se počeli redati finansijski neuspešni filmovi.

Ono što je Holivud uradio ovoj glumici, pravi je horor: Tragedija o kojoj se priča! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kasnije je ipak oduševila u filmovima Alfreda Hičkoka i Orsona Velesa.

Ali Ditrih je negovala i karijeru pevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su "trećom dimenzijom", a njen bliski prijatelj Ernest Hemigvej smatrao je da Nemica svojim glasom slama srca. Pre međunarodne slave, otpevala je duet s Margo Lion, a pesma je ubrzo postala "lezbejska himna" u Berlinu.

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlen je radila kao kabaret izvođačica te je nastupala u pozorištima širom sveta, a od svojih nastupa je zarađivala, za to doba, basnoslovne novce.

Špijun ili izdajica svoje zemlje?

Marlen se nije libila da izrazi politička uverenja te se čvrsto okarakterizovala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Bila je jedna od prvih zvezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dve turneje za United Service Organizations pevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila nemačka špijunka.

S druge strane, mnogi veruju da je bila izdajica svoje zemlje te da je očajnički želela pomoći da se porazi Treći Rajh. Ditrih je navodno špijunirala preko Kancelarije za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekat Musac. Reč je bila o emitovanju muzičke propagande radi demoralizovanja neprijateljskih vojnika.

Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njena porodica je i dalje živela u Nemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvezda za koje se veruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obe strane.

Majka je napustila nakon rođenja, odrastala u javnoj kući: Težak život namučene Edit Pjaf! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Htela je "spasiti" Englesku, ali i celi svet

Glumica je obožavala Britance, a prilikom posete Londonu 1936. saznala je da kralj Edvard VIII namerava abdicirati zbog dva puta razvedene Amerikanke Valis Simpson s kojom se hteo venčati protiv volje dvora. Marlen je bila ogorčena što kralj želi da izgubi krunu zbog, kako je rekla, te "obične žene s malim grudima".

Htela je da spase kraljevstvo i da zavede kralja. Pripremala se nedeljama, tragala je za najboljim parfemom i najboljom odevnom kombinacijom kako bi kralju "zavrtela glavu".

"Ovo činim za Englesku, koju oboje volimo. Moramo podneti žrtve," izjavila je Ditrih svom tadašnjem ljubavniku Daglasu Fairbanksu. Plan joj nije uspeo jer, dok se ona "spremala", Edvard VIII više nije bio kralj.

Nakon toga, imala je još jednu suludu ideju. Naime, prema jednoj njenoj biografiji, glumica je ozbiljno nameravala da ubije Adolfa Hitlera.

"Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi poverovao," poverila se Marlen Fairbanksu. U Hitlerove odaje nameravala je ući potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana ukosnica. Iako nikada nije ostvarila svoj plan, Fairbanks nije nikada sumnjao da ne bi mogla tako nešto učiniti, jer je bila "dovoljno luda i dovoljno hrabra" za takvo nešto.

Imala je strastvene afere s muškarcima i ženama

To su reči Marlenine kćerke Marie koja je život svoje majke opisala u svojoj knjizi. Iako je bila u braku s redateljem Rudolfom Sieberom sve do njegove smrti, Marlen je radila štogod je htela. Naime par je srećno živeo u otvorenom braku. Dok je ona "šarala" te imala afere s najvećim imenima književnosti, muzike i filma, Rudolf je bio s dugogodišnjom ljubavnicom Tamarom Matul, s kojom je i odgajao svoje i Marlenino dete, kćer Mariu.

Dietrihina seksualnost bila je "javna tajna" u Holivudu. U Kaliforniji je jedno vreme živela s kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Acostom koja je ostavila Gretu Garbo zbog nje. Posle je imala i aferu s Edith Pjaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica.

Bila je talenat za hvatanje bogatih muževa: Udavala se 9 puta, nadmašila starlete! (FOTO)

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Iako su Šveđanka Greta Garbo i Nemica Merlen tvrdila da se nikada nisu upoznale, ljute protivnice su, smatra jedan biograf, imale zajedničku prošlost. Pre nego što su se proslavile u Holivudu, upoznale su se u Berlinu na snimanju jednog nemog filma te su se upustile u strastvenu i kratku aferu koja je, pisao je autor, slomila Garbo.

Prema rečima Marlenine kćerke, glumicu su obožavali jer je bila nesebična ljubavnica koja se brzo prilagođavala potrebama drugih. Navodno je najviše uživala u pružanju oralnog seksa.

"Intimnost kao moć"

"Gledala je Marlona Branda u jednoj predstavi. Nakon što se spustila zavesa, Merlen je pojurila u njegovu garderobu. Iako se nikada nisu upoznali, bez reči je kleknula pred njega i otkopčala mu pantalone," glasi jedna od holivudskih "legendi".

Nakon seksa, Ditrih mu se navodno predstavila i pohvalila ga na predstavi. Na isti način je, pričalo se, upoznala i dramaturga Džordža Bernarda Šoa.

Među njene brojne ljubavnike ubrajaju se i Džozef Kenedi te njegov sin Džozef F. Kenedi, Gari Kuper, Džejms Stjuart, Keri Grant, Džon Vejn, Krk Daglas i Frank Sinatra.

"Spavala je sa svima koje je smatrala privlačnim. Nije joj bila bitna telesna strana seksa. Intimnost je njoj značila moć," ispričao je njen unuk Dejvid Riva, koji je svoju baku naziva "hladnom alkoholičarkom i bulimičarkom".

Optužio ju je da nikada svoju kćerku nije volela te tvrdi da je Mariju silovala dadilja, na što je Marlene rekla: "Suoči se s tim".

Marlen je poslednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da je fotografi ne "ulove" u starosti. Sramota je bilo bora, a u poslednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, učestvovala je i u dokumentarcu o svom životu ali nije htela da stane pred kameru.

Umrla je 1992. godine u 90. godini života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs