Nesreća je uvek pratila

Majka je napustila nakon rođenja, odrastala u javnoj kući: Težak život namučene Edit Pjaf! (FOTO)

Edit je svoje detinjstvo provela u javnoj kući, a za nju su se brinule kurtizane. Povrh svega, od treće do sedme godine života je bila je slepa, za šta je navodno bio zaslužna upala rožnjače oka
Vip priča
14:22h Autor:
Majka je napustila nakon rođenja, odrastala u javnoj kući: Težak život namučene Edit Pjaf! (FOTO)
Foto: Profimedia

Edit Pjaf rodila se 19. decembra 1915. godine u Parizu. Na 101. godišnjicu od rođenja slavne šansonjerke prisetili smo se njenog izuzetnog talenta i životnog puta koji je bio ispresecan velikim ličnim tragedijama.

Iako su brojni biografi pisali o životu slavne francuske šansonjerke Edit Pjaf, malo je poznato o njenom životu. Punog imena Edit Đovana Gasion, ova Francuskinja izuzetnog glasa je od rođenja imala težak život.

Majka ju je napustila nakon porođaja, a otac je otišao u rat, pa je odgoj devojčice prepušten baki, inače poznatoj "madam" u Normandiji. Edit je svoje detinjstvo provela u javnoj kući, a za nju su se brinule kurtizane. Povrh svega, od treće do sedme godine života je bila je slepa, za šta je navodno bio zaslužna upala rožnjače oka.

Biografi Edit Pjaf veruju da je odrastanje u ovakvom neprikladnom mestu uticalo na njen pogled na život, ali i odnose s muškarcima.

"Mislila sam da kada muškarac pozove ženu napolje, ona ne sme da ga odbije", priznala je francuska pevačica u nekim kasnijim intervjuima.

S četrnaest godina pridružila se svom ocu, inače putujućem akrobati i počela da peva na ulici za sitniš. Dve godine kasnije je upoznala Luja Dipona u kojeg se strastveno zaljubila, a veza je rezultovala detetom, tačnije ćerkicom Marsel koja je umrla sa samo dve godine od meningtisa.

S ulice do diskografskog uspeha

Edit je stekla veću popularnost 1935. godine kada ju je na pariskim ulicama otkrio vlasnik noćnog kluba "Le Gerny's". Iako je bila nervozna na bini, Luj Leple podsticao ju je da peva, a zbog njene visine od svega 142 centimetara dao joj je scensko ime La Mome Piaf ili vrapčić, koji će je pratiti sve do smrti.

Životna priča princeze sa tužnim očima: Nesrećna žena koju je sudbina proklela! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naučio ju je osnove scenskog pokreta, a insistirao je da nosi crnu haljinu na bini koja je postala njen zaštitni znak. Nastupi u Le Gerny's-u doneli su joj ugovor za snimanje albuma i činilo se da je na izvrsnom putu slave. Ali 6. aprila 1936. godine Leple je pronađen mrtav, a Edit Pjaf bila je jedna od osumnjičenih.

Iako je oslobođena krivice, trebalo je da povrati svoj imidž. Sa piscem Remondom Asom upustila se u poslovno-romantičnu vezu, pa su počeli da stvaraju pesme obojene njenim životnim iskustvima. U posleratnoj Francuskoj postala je jedna od najtraženijih zabavljačica, a proslavila se pesmama "La Vie en rose", "Milord", "Non je ne regrette rien" i "Hymne a l'amour".

Tragična prva princeza Holivuda: Muževi je tukli i varali, otac je silovao! (FOTO)

Nesrećna u ljubavi

U svom kratkom životu Edit je ljubila nekoliko slavnih muškaraca. Imala je vezu s francuskim kompozitorom i šansonjerom Šarlom Aznavurom, a udavala se dva puta. Žaku Pilu sudbonosno da rekla je 1952., ali je zatražila razvod pet godina kasnije.

Bračnu sreću potražila je i s dvadeset godina mlađim grčkim frizerom i zabavljačem Teom Sarapom za kog se udala 1962. godine i s kojim je nastupala sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane neuhranjenošću i problemima s jetrom.

Muškarci je obožavali, ženama bila uzor: Glumicu uništili alkohol i šizofrenija! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ipak, bokserskog šampiona Marsela Serdana smatrala je ljubavlju svog života. Zaljubila se u njega u leto 1948. godine uprkos činjenici da je bio oženjen i imao troje dece, a izgubila ga je u tragičnoj avionskoj nesreći godinu dana kasnije.

Prema njenom turbulentnom životu snimljen je hvaljeni film "La vie en Rose" 2007. godine, u kojem ju je glumila francuska glumica Marion Kotijar, koja je za ovu ulogu dobila i nagradu Oskar. U videu poslušajte jednu od njenih najpoznatijih pesama "Non je ne regrette rien" (Ne, ne žalim ni za čim).

Elizabet Tejlor ga nikad nije prežalila: Žene nisu mogle da mu kažu Ne! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs