Varao je do besvesti zbog čega je dobila depresiju i bulimiju, a posle mu naplatila sve suze: Niko nije bio kao ona

Bila je "Princeza naroda" koju je ceo svet obožavao. Njena iskrenost i dobrota zauvek će ostati u srcima svih ljudi koji su čuli za princezu Dajanu.

Vip priča
Autor:
Varao je do besvesti zbog čega je dobila depresiju i bulimiju, a posle mu naplatila sve suze: Niko nije bio kao ona
Foto: JSH TOUR / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na današnji dan rođena je princeza Dajana, a mnogi je pamte po svom humanitarnom radu. Od početka je bilo jasno da će Dajana odskakati od vrlo formalne kraljevske porodice. Nije je bilo strah da pokaže svoje emocije.

Princeza Dajana, poznatija i kao Lejdi Di, rođena je 1. jula 1961. godine u Sandrigemu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Potiče iz bogate porodice koja je generacijama bila povezana s kraljevskom. Njeni roditelji rastali su se kad joj je bilo sedam godina, a njihov razvod bio je podstaknut smrću Dajaninog brata Džona. Bila je supruga današnjeg kralja Čarlsa Trećeg i jedna od najpopularnijih članica kraljevske porodice u istoriji Velike Britanije. Njena tragična smrt "zavila" je svet u crno, a voleli su je zbog svoje jednostavne mudrosti i opuštenosti.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Dajana i Čarls su se venčali 29. jula 1981. a upoznala ih je njena starija sestra, koja je jedno veme izlazila s njim. Njoj je tada bilo samo 16 godina.

Venčanje iz bajke prenosile su 74 TV stanice širom sveta, a mladu je gledalo više od 750 miliona ljudi. Ceremoniji u katedrali svetog Pavla u Londonu prisustvovalo je 2.650 gostiju.

No, od Čarlsa se razvela 1996. a par je u braku dobio dvojicu sinova, princa Vilijama (42) i princa Harija (39). Nakon razvoda izgubila je sve titule, ali i dalje je ostala "Princeza naroda". Naime, Čarls je Dianu konstantno varao. Imao je aferu s Kamilom Parker Bauls (76), s kojom je u braku od 2005. godine.

"Bilo nas je troje u braku pa je bila mala gužva", rekla je princeza Dajana 1995. u intervjuu, godinu dana pre nego što su se i službeno rastali.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Nezaboravno pojavljivanje Lejdi Di bilo je nedugo nakon što je Čarls javno priznao da joj je bio neveran dok su bili u braku. Dajana je tada prekršila kraljevski protokol i na večeri se pojavila u izazovnoj crnoj koktel haljini sa spuštenim ramenima. On je svoje ponašanje pokušao opravdati time da je njihov brak bio "nepopravljivo slomljen."

Princeza je nakon razvoda počela da pati od depresije i bulimije.

Princeza Dajana, Džon Travolta
foto: Profimedia

"Ujutro bih se probudila s osećajem da ne želim ustati iz kreveta, osećala sam se neshvaćeno i potišteno", rekla je jednom prilikom.

Mnogi je pamte po humanitarnom radu i sramežljivom držanju. Prilazila je ljudima, grlila, pričala, rukovala se, fotografisala.. Ništa joj nije bilo teško, a mnogi su "pali" na njen šarm. Svoju poslednju humanitarnu posetu Dajana je imala u Bosni i Hercegovini od 9. do 11. avgusta 1997. godine. Tokom ta tri dana posetila je i razgovarala sa žrtvama nagaznih mina u Tuzli, Zenici, Gračanici i Sarajevu te je želela još jednom svetu da pokaže koliko su veliki problem za tu zemlju mine zaostale iz rata.

Fotografije princeze Dajane tada su opet obišle svet. To su bile jedne od princezinih poslednjih fotografija. Nažalost, tri nedelje kasnije poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Princeza Dajana, Princ Čarls
foto: Profimedia

U ranim jutarnjim satima tog kobnog 31. avgusta 1997. crni Mercedes Sedan velikom se brzinom zabio u 13. potporni stub pariskog tunela Pont de l’Alma. Dodi Al Fajed i vozač Henri Pol ostali su na mestu mrtvi, a princeza Dajana umrla je na putu prema bolnici.

Dodijev telohranitelj Trevor Ris Džons jedini je bio vezan i jedini je preživio. Di i Dodi navodno su pokušavali pobeći paparacima. Dajana je, prema obdukciji, umrla od posledica srčanog zastoja. Zaključeno je kako je smrt uzrokovana prevelikom brzinom automobila - kako Dajaninog, tako i onih koji su je pratili, kao i nepažnjom vozača za kojeg je utvrđeno da je bio pod uticajem alkohola.

Istrage ove prometne nesreće donele su niz nelogičnosti, ali i teorija zavera.

Naposletku, službeno su krivcem proglasili vozača Henrija Pola jer je izgubio kontrolu nad vozilom u tunelu Alma, naglasili su da je bio pijan i na antidepresivima te da nije mogao kontrolisati vozilo dok su ih proganjali fotoreporteri. Kao faktor koji je bio jedan od presudnih za pogibiju naveli su činjenicu da Dajana nije bila vezana.

Njen poslednji ispraćaj nedelju dana nakon nesreće, pratilo je neverovatnih 2.5 milijardi ljudi, trećina tadašnjeg svetskog stanovništva.

1 / 15 Foto: BRENDAN MCDERMID / AFP / Profimedia in lump sum up to 1/8 973 x 1400px IMMEDIATELY Preostale narudžbe za dostizanje ograničenja: 2072

Stil/24sata

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs