KRISTINA ONAZIS

TRAGIČAN ŽIVOT PASTORKE DŽEKI KENEDI: U 2 godine izgubila celu porodicu, ljubavnici su je želeli smo zbog BOGATSTVA

U svetu bogatih, ime Kristina Onazis je sinonim i za raskoš i za tugu.

Vip priča
Autor:
TRAGIČAN ŽIVOT PASTORKE DŽEKI KENEDI: U 2 godine izgubila celu porodicu, ljubavnici su je želeli smo zbog BOGATSTVA
Kristina Onazis, Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Poznatija kao pastorka bivše prve dame Džeki Kenedi, živela je životom definisanim ogromnim bogatstvom, ali je bila opterećena težinom tragedije koja je izgleda pratila svaki njen korak.

Neželjeno dete

Kristina Onazis, Aristotel Onazis
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Kristina je rođena 11. decembra 1950. godine u neverovatno bogatoj porodici Onazis. Njen otac, Aristotel, stekao je porodično bogatstvo kao međunarodni brodski magnat. Godine 1946. oženio se Atinom Livanos, sa kojom je dobio prvo dete Aleksandra. Navodno, par nije želeo da ima više dece, jer su mislili da će to otežati nasleđivanje kompanije. Otišli ​​su tako daleko da su prekinuli dve trudnoće posle Aleksandra, kako bi se uverili da on ostane jedino dete. Sve se promenilo kada je Atina zatrudnela sa Kristinom. Ne želeći da rizikuje svoje zdravlje, Atina je odbila da ponovo abortira, čak i kada je Aristotel navodno pokušao da je nagovori.

Život sa selektivnim mutizmom

Kristina Onazis
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Aristotel Onazis je na kraju zavoleo svoju ćerku i uživao je da je u blizini. Uprkos tome, često je bio odsutan i vodio svoj rastući biznis vredan milijardu dolara. Atina je takođe bila udaljena od svoje dece. Često se osećala kao da nije dobra majka i prepuštala je podizanje Kristine i Aleksandra prvenstveno porodičnim slugama.

Između oba roditelja, deca su imala oskudnu ljubav. Kao rezultat toga, Kristina je jednostavno prestala da priča sa pet godina. Ovo je rešilo problem pažnje, jer je odjednom došlo do značajnog interesovanja oba njena roditelja zašto se to dogodilo i kako to rešiti. Odvedena je u centar za lečenje u Cirihu, gde je utvrđeno da ima selektivni mutizam. Na kraju ga je prerasla i kasnije u životu rekla da se toga uopšte ne seća.

Manipulativni roditelji

Kristina Onazis
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Roditelji Kristine Onazis nisu je uvek ignorisali, posebno kada je u pitanju izgradnja njihovog brodarskog carstva. Bilo je mnogo prilika u kojima su je koristili i majka i otac da pokušaju da razviju svoj posao.

Prema knjizi, Naslednica: Priča o Kristini Onazis, Atina je navodno želela da ugovori brak između svoje ćerke i Filipa Niarhosa, Kristininog prvog rođaka i naslednika bliskog rivala u transportu. Šokantno, par je pokušao, ali je na kraju odlučio da se brak neće dogoditi. Aristotel je mnogo godina kasnije pokušao da ugovori drugačiji brak, ovog puta sa Piterom Gulandrisom. Nije iznenađujuće, on je takođe bio naslednik brodarske kompanije koju je Kristinin otac želeo da postane deo njihove dinastije. Atina je pomogla da pokuša da izvrši pritisak na svoju ćerku da uđe u brak, uprkos njenom stalnom odbijanju te ideje. Aristotel je bio uporan, a ideja je nestala samo zato što je umro. Međutim, on je na smrtnoj postelji naterao Kristinu da obeća da će se udati za Pitera.

Zla maćeha?

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

Tenzije između Onazisovih roditelja nikada nisu zaista nestale, i na kraju su se razveli kada je Kristina imala osam godina, nakon što je Aristotel imao veoma javnu aferu sa operskom pevačicom Marijom Kalas.

Uprkos tome što je Atina takođe bila u vanbračnim odnosima, Kristina je očevu ljubavnicu videla kao razlog zašto njihova porodica nije zajedno. Ovo je verovatno doprinelo njenoj intenzivnoj mržnji ka njegovoj novoj ženi - Džeki Kenedi. Par se venčao otprilike pet godina nakon ubistvaDžona F. Kenedija.

Iako je Kristina imala godine da se navikne na njihov brak, nikada nije uspela. Navodno je plakala sve vreme na njihovom venčanju! Jednom prilikom je Džeki nazvala „nesrećnom opsesijom mog oca“. Rečeno je da je deo razloga zašto nije volela Džeki bio taj što joj nije verovala, možda zbog ogromne razlike u godinama između bivše prve dame i Aristotela.

Period ogromnog gubitka

Aristotel Onazis, atina onazis
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Iako nova maćeha možda nije najtragičnija stvar koja se dogodila Kristini Onazis, period koji je usledio svakako jeste.

U roku od 29 meseci izgubila je sve članove svoje uže porodice. Aleksandar, sa samo 24 godine, prvi je poginuo dok je obučavao novog pilota u svom ličnom avionu iznad Atine. Njena majka je usledila 1974. godine nakon predoziranja, ostavljajući Kristini celokupno imanje od 77 miliona dolara.

U martu 1975. Aristotel je poslednji umro. Njegovo zdravlje je postepeno propadalo od Aleksandrove smrti. Tih godina je takođe pripremao Kristinu da preuzme njegovu kompaniju, što je ona uspešno uradila pošto je bila jedini preživeli Onazis. Od oca je nasledila 500 miliona dolara – 55 odsto njegove ušteđevine. Odlučila je da deo njegovih američkih poduhvata donira američkoj bolnici u Parizu.

Ubica u porodici

Stavros Niarkos
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Baš kao što je Aristotel verovao da je Aleksandar ubijen, Kristina Onazis je verovala da je Atina bila ubijena. Nakon razvoda Onazisovih, njena majka se ponovo udala za Stavrosa Niarkosa, udovca koji je bio oženjen njenom sestrom Judžinijom Livanos. Iako je bio porodica, bio je i jedan od rivala njihove brodarske dinastije.

Pre nego što su Aleksandar i Aristotel umrli, složili su se sa Kristinom da je on verovatno ubio Judžiniju. Atina se očigledno nije složila sa tim. Njena smrt je samo dolila ulje na vatru za Kristinu, koja je tražila obdukciju tela svoje majke i otišla u štampu sa svojim sumnjama. Stavros je bio izuzetno nezadovoljan ovim optužbama i uzvratio je objavljivanjem informacija o Kristini i njenoj borbi sa depresijom. Otišao je korak dalje, rekavši da je stres zbog Kristine prouzrokovao Atiniu smrt.

Bori se sa ekstremnom depresijom

Kristina Onazis
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Stavros Niarkos nije izmišljao kada je tvrdio da je Kristina Onazis pokušala da okonča svoj život. Borila se sa depresijom, a formalnu dijagnozu dobila je tek u tridesetim. Mnogo puta je pokušala da skrati svoj život predoziranjem tabletama. Prvi slučaj je bio kada je saznala da će se njena majka udati za Stavrosa, uprkos Kristininoj sumnji da je on ubio njenu tetku.

Drugi incident dogodio se tokom njenog perioda udvaranja Piterz Gulandrisu, čoveku za kojeg je njen otac želeo da se uda. Prema "All the Pain Money Can Buy: The Life of Christina Onassis, poslednja epizoda se navodno dogodila odmah nakon smrti njenog oca, što je bio izuzetno težak period za nju. Bila je u bolnici tokom njegovih poslednjih sati i nekako je uspela da ukrade neke hirurške alate. Osoblje bolnice sprečilo ju je da drastično povredi zglobove kada su je uhvatili na delu.

Četiri nesrećna braka

Kristina Onazis
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Osim depresije, jedna od najčešćih tema u postojanju Kristine Onazis bio je njen katastrofalan ljubavni život. Udavala se četiri puta, a nijedan od njih nije bio srećan, jer je generalno verovala da samo žele njen novac.

Njen prvi muž, Džozef Bolker, bio je meta kampanje klevete koju je pokrenuo niko drugi do Aristotel jer mu se nije svidela razlika u godinama para ili što je Bolker Jevrejin. Njen drugi muž, Aleksandar Andreadis, izgledao je idealan kao kolega brodski magnat. Ono što porodica nije znala sve dok se nisu venčali je da je njegova kompanija propala. On je to pokušao da spreči tražeći 20 miliona dolara od Kristine. Nepotrebno je reći da njihov brak nije dugo trajao. Njen poslednji muž, Tijeri Rasel, nije bio ništa bolji, jer je imao aferu. Međutim, najzanimljiviji od ovih muškaraca bio je njen treći muž Sergej Kauzov.

Njen muž iz KGB-a

Kristina Onazis
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Sergej Kauzov je bio umešan u rusku industriju brodarstva, iako ništa tako veliko kao posao Onazisa. Bilo je nekih stvari na njemu koje se nisu slagale, naime da njegov raskošan način života nije bio održiv na osnovu njegove zarade. Pojavile su se sumnje da je on zapravo agent KGB-a koji se oženio Kristinom u pokušaju da od nje izvuče informacije.

Nikada nije bilo dokaza da je to istina, a mnogi su govorili protiv te ideje u kasnijim godinama. Ipak, njihov brak je bio predodređen da se završi neuspehom kao i ostali. Kristina je živela u Moskvi sa Sergejem, što joj je bilo neverovatno dosadno. Nakon nekog vremena, iskra je nestala iz njihove veze, a ona je izgubila osećanja prema njemu. Razveli su se manje od dve godine kasnije.

Neuzvraćena ljubav

Kristina Onazis
foto: PHOTOlink / Everett / Profimedia

Možda je deo ljubavne kletve Kristine Onazis proizašao iz činjenice da nikada nije uspela da uhvati čoveka sa kojim je zaista želela da bude. Postala je opsednuta naslednikom bogatstva Mercedes Benz, Mikom Flikom, iako on nije bio zainteresovan za nju.

Pokušavala je da izlazi sa njim mnogo puta tokom godina, ali on ju je uvek odbijao. Ovo je nije odvratilo. Umesto toga, Kristina je pokušala da mu bude privlačnija. Jednom prilikom je ofarbala svoju tamnu kosu u plavu, pošto je saznala da on više voli žene sa svetlom kosom. Nijedan od njenih trikova nije uspeo.

Mračan kraj

Kristina Onazis
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Tragično, život Kristine Onazis se završio kada je imala samo 37 godina, 19. novembra 1988. Sa onim što je izgledalo kao tragedija za tragedijom, štampa je nazvana „sirota mala bogatašica“.

S obzirom na njeno dobro stanje i iznenadnu smrt, sprovedena je potpuna istraga, ali nije bilo dokaza o ubistvu, predoziranju ili samopovređivanju. Ispostavilo se da je umrla od srčanog udara u svojoj kući u Buenos Ajresu, a bećivotno telo su pronašli u kadi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs