SPAVAO JE SA SESTRAMA, KUPOVAO ŽENE I VARAO IH, PA GA STIGLO JEZIVO PROKLETSTVO: Umro je na rukama one koju je ponizio

Čuveni brodovlasnik, Aristotel Onazis umro je ne rukama žene koju je najviše ponizio.

Vip priča
Autor:
SPAVAO JE SA SESTRAMA, KUPOVAO ŽENE I VARAO IH, PA GA STIGLO JEZIVO PROKLETSTVO: Umro je na rukama one koju je ponizio
Kako je umro Aristotel Onazis, Foto: Profimedia

Jedan od najmoćnijih ljudi koji su se rodili u Grčkoj jeste brodovlasnik i jedan od prvih brodovlasnika u svetu koji je počeo gradnju brodova-tankera za prevoz nafte, na čemu je stekao ogromno bogatstvo, jeste Aristotel Onazis.

Svojim bogatstvom stekao je veliku moć i reputaciju, a onda je postao poznat po svom razvratničkom stilu života. Naime, proslavio se dugogodišnjom ljubavnom vezom sa operskom pevačicom Marijom Kalas i po ženidbi sa Žaklinom Kenedi, udovicom predsednika SAD Džona Kenedija, ubijenog 1963. godine u Dalasu.

Njegov ljubavni život bio je uzbudljiviji čak i od filma, a načinom na koji se ophodio prema svojim "ljubavnicama" stekao je imidž bludnika.

Džeki Kenedi, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Zavodio je samo najveće lepotice, koje su zbog njega bile spremne da rasture sopstveni brak.

U decembru 1946. godine Onazis se oženio Atinom Livanos, ćerkom velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa, i sa njom dobio dvoje dece: sina Aleksandra i ćerku Kristinu. Povod za ovaj brak nije bila ljubav, već Onazisov osećaj za biznis. Ovom vezom osigurao je pristup u krug vrhunskih brodovlasnika, koji su njega, pridošlicu, prihvatili sa sumnjom i podozrenjem. Nakon razvoda Atina se udala za udovca svoje sestre i Onazisovog poslovnog rivala Stavrosa Niarkosa.

Aristotel Onazis i Marija Kalas
Aristotel Onazis i Marija Kalasfoto: Profimedia

Zaveo je Mariju Kalas, a onda joj se život pretvorio u patnju

Kada su se 1957. godine prvi put sreli na balu u Veneciji, oboje su bili u braku. Ona sa trideset godina starijim impresarijem Đovanijem Batistom Meneginijem, on sa Atinom. Slovili su za najzanimljiviji, najpopularniji i najintrigantniji par 60-ih godina prošlog veka. Predstavnici medija u stopu su pratili njihov burni život, koji je povremeno podsećao na libreto verističke opere. Ali i starogrčku dramu.

Već pri prvom susretu između njih se rasplamsala vatra. Sa 34 godine, Marija je bila na vrhuncu slave. Kritičari su pisali hvalospeve o boginji jedinstvenog glasa.

Dve godine posle prvog susreta poziva je na krstarenje Mediteranom. Krenula je s mužem. U susret svojoj sudbini. Aristotel je uzvratio na izliv njenih emocija. Vatreno. Svako je na palubi "Kristine", uključujući i njegovu ženu Atinu, znao da se sprema oluja.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Kada se završilo putovanje, Marija je molila Meneginija da se razvedu: "Hoću da ostanem kod Arista", rekla je. Van sebe, Menegini je javno napao Onazisa, koji je u svom stilu pokušao da ga smiri. "Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset miliona?", pitao ga je. Ipak, on nije mislio na razvod. Hteo je i ljubavnicu i suprugu. Kada se, konačno, razveo, Mariji nije ponudio brak.

Kada je ostala u drugom stanju, Onazis je reagovao grubo. Imao je već dvoje dece i pitao se: "Čemu još jedno?" Za vreme trudnoće Marija je odbijala da je bilo ko vidi. Rodila je 30. marta 1960. dečaka koji je živeo samo nekoliko sati.

Odnos sa Onazisom, duševni bolovi koji su pratili ovu burnu ljubav, odrazili su se i na njenu karijeru. Marija Kalas je sve više posezala za umirujućim sredstvima i tabletama za spavanje. Kada je, nakon svega, počelo da se piše i priča o Onazisovoj aferi sa Li Radživil, sestrom Džeki Kenedi, Marija je sebi htela da oduzme život. Onazis ju je našao u njenom pariskom stanu. Iako se nikada nije zaista od nje rastao, nije propuštao nijednu priliku da je povredi. Često je govorio: "Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena, niti domaćica u kući. Ti si samo gost."

 Aristotel Onazis i Marija Kalas
Aristotel Onazis i Marija Kalasfoto: Profimedia

Prva dama Amerika na njega je pala kao pokošena

Svi su se iznenadili kada se nekadašnja prva dama SAD-a, Džeki Kenedi pet godina nakon smrti i ubistva supruga, Džona Kenedija udala za 23 godine starijeg grčkog bogataša Aristotela Onazisa. Džeki je prvi put upoznala Onazisa tokom svog jesenjeg odmora 1963. godine, kada je bila pozvana da provede vreme na Onazisovoj jahti "Kristini". Na to putovanje ju je pozvala mlađa sestra Li Radzivil, koja je i sama bila povezivana upravo sa Onazisom.

Godine 1964. Onazis se prvi put u javnosti pojavio sa Džeki Kenedi, a Marija Kalas je umirala od ljubomore. Venčali su se 1968. godine na Džekino insistiranje jer nije htela da osramoti svoju decu. Četiri meseca ranije Robert Kenedi, brat njenog pokojnog muža, ubijen je u Los Anđelesu. Tada je Džeki odlučila da je bolje da sa decom ode iz SAD. Brak sa Onazisom je imao smisla, on joj je dao novac i moć koji su joj u tom trenutku bili potrebni.

Džeki Kenedi i Aristotel Onazis
Džeki Kenedi i Aristotel Onazisfoto: Settimio Garritano supplied by PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Međutim, Onazis je ubrzo tražio razvod, koji nije mogao dobiti zbog nedostatka razloga po grčkim zakonima. U tom periodu je često pokušavao da vidi Mariju. Već 1969. godine, godinu dana nakon venčanja sa Džeki, njegove posete Marijinoj kući postale su sve češće. Jednom prilikom je u javnosti, u noćnom klubu „Maksim", Onazis uzviknuo glasno: „Kako je dobro opet osetiti Marijine debele kukove. Kostiju sam sit kod kuće." Džeki se pred kraj njihovog braka preselila u Njujork, gde je i ostala do smrti.

Džeki Kenedi i Aristotel Onazis
Džeki Kenedi i Aristotel Onazisfoto: Profimedia

Jezivo prokletstvo pratilo je pododicu Onazis

Porodicu Onazis je zadesila zaista velika tragedija. Aleksandar Onazis, Aristotelov sin, poginuo je u avionskoj nesreći. Ovo je dotuklo njegovu prvu ženu Atinu koja je ubrzo umrla. Onazis je oformio dobrotvornu fondaciju u čast svog sina.

Njegova ćerka Kristina je u poslovnoj imperiji Onazis i fondaciji zauzimala važno mesto, čime je dokazala da je dostojan naslednik. Nažalost, privatno joj nisu cvetale ruže. Udavala se četiri puta, razvodila još brže. Bilo kako bilo, uveliko je upravljala milijardama kada je sa četvrtim izabranikom, francuskim zavodnikom Terijem Raselom, dobila ćerku koja je dobila ime po baki, Atina. Ali, sreća je i ovog puta izneverila. Terija su zanimali milioni više od njihove vlasnice, čim je ugledao prelepu Šveđanku Gabi Lendhejdž i novac je izgubio sjaj, a Kristina je još jednom bila ostavljena. Konačno, 18. novembra 1988, pronašli su je mrtvu, nagu i napuštenu od svih, u hotelu u Buenos Ajresu, gde je njen otac svojevremeno zaradio prvi milion dolara, kako se sumnja, predoziranu.

Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Smrti i trenutak kad je karma došla po svoje

Posle smrti sina Aleksandra 1973. godine, Ari je počeo sve više da oboleva. Imao je upalu pluća. Kada je osetio da je kraj blizu, pozvao je Mariju: "Ona treba da dođe, supruga treba da dođe."

Bliski prijatelji kažu da je Marija Kalas celu jednu noć preležala budna u njegovom bolesničkom krevetu. "Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali toliko koliko sam mogao", rekao joj je.

1 / 8 Foto: Profimedia

Sve mu je oprostila. Ostala je primadona i u operi, i u životu. Dovoljno velika da oprosti i najveću izdaju. Petnaestog maja 1975. godine umro je kralj brodova. Marija se vratila u svoj pariski apartman i živela skoro pustinjačkim životom. Umrla je 16. septembra 1977. godine u 53. godini, od srčanog udara. Urna s njenim pepelom rasuta je nad Egejskim morem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs