KAKO JE MARIJA KALAS POSTALA OČAJNA LJUBAVNICA? Otela je tuđeg muža, a na VAŽNU STVAR nije računala, postala je PROKLETA

Mnogima ni danas nije jasno kako je slavna Marija Kalas dozvolila sebi da postane ljubavnica.

Vip priča
Autor:
KAKO JE MARIJA KALAS POSTALA OČAJNA LJUBAVNICA? Otela je tuđeg muža, a na VAŽNU STVAR nije računala, postala je PROKLETA
Foto: Profimedia

Marija Kalas rođena je 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Od početka, čini se, ništa nije slutilo da će i danas sloviti za jednu od najboljih operskih pevačica u istoriji, ili da će se njena uloga u "Toski" u londonskom Kovent Gardenu opisivati kao "najuzvišenije opersko iskustvo koje se može doživeti".

Kratak, a buran život najslavnijeg soprana svih vremena i sve teškoće sa kojima se suočavala decenijama unazad predmet je priča, knjiga, filmova, pozorišnih predstava… Roditelji su je ucenjivali, suprug ju je pokrao, a slavni ljubavnik drogirao i fizički zlostavljao... Ovo je samo delić otkrića iz knjige "Skriveni život Marije Kalas" (Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas).

Marija Kalas
foto: Profimedia

Mnogi s epitaju kako je žena koja je mogla da ima koga god poželi dozvolia sebi da bude ljubavnica, a način na koji ju je njen ljubavnik uništio služi za nauk mnogim mladim devojkama da se ne upuštaju u toksične odnose.

U detinjstvu je bila zlostavljana od strane roditelja koji se nisu obradovai njenom rođenju, budući da su želeli da dobiju dečaka. Bekstvo od sumornog i teškog života videla je u pogrešnom muškarcu koji je samo produbio njene patnje.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Kako je velika diva postala ljubavnica

Bilo je to u Veneciji, početkom septembra 1957, na balu u palati kontese Kastelbarko, na koji su bili pozvani Marija i njen suprug. Bilo je više od stotinu zvanica, među kojima i glumice Marlen Ditrih i Merl Oberon, brojno plemstvo i – Tina i Aristotel Onazis. Marija je u pratnji supruga i Maksvelove na prijem stigla poslednja. Kad je ušla u salu, svi su ostali zadivljeni: vitka, bledog lica, u raskošnoj crvenoj ‘Balmain’ haljini s tankim slojem tila oko golih ramena, izgledala je kao grčka boginja. Elza je odmah upoznala s Onazisovima. ‘Nas dvoje smo, verovatno to znate, najpoznatiji Grci na svetu’, rekao joj je Aristotel Onazis, a Marija mu je začuđeno odgovorila: ‘A po čemu ste vi, gospodine Onazis, poznati?’.

Aristotel Onazis i Marija Kalas
Aristotel Onazis i Marija Kalasfoto: Profimedia

Njime uopšte nije bila impresionirana, iako se u to doba o njemu i njegovom bogatstvu već mnogo govorilo. Mariji se, međutim, mnogo više dopala njegova supruga Tina, lepa i obrazovana plavuša, kćerka basnoslovno bogatog brodovlasnika Stavrosa Livijanosa. Na Onazisov šarm Marija nije pala te večeri već nešto kasnije, kad je nju i njenog muža pozvao na ručak na svoju jahtu ‘Kristina’ – u to vreme najskuplju privatnu jahtu na svetu.

Onazis je tada bračni par Menegini galantno pozvao na krstarenje Mediteranom, a samo nekoliko nedelja kasnije Mariji je poslao raskošno zapakovanu kutiju u kojoj je bila bunda od činčile. Za nju je to, po svemu sudeći, bio preloman trenutak. Kako bi mu pokazala šta joj taj poklon znači, za prijem u londonskom hotelu ’Dorčester’ obukla je tu bundu – usred juna. Onazis, odnosno Aristo, kako ga je zvala, nije skrivao zadovoljstvo.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Nije trebalo dugo da postanu ljubavnici. Prijateljima je ponosno otkrivao kako se sve češće sastaje s Marijom u jednom od svojih londonskih stanova, naglašavajući kako je ona, kad je prvi put tamo odveo, bila toliko nestrpljiva da je već za vreme vožnje u njegovoj luksuznoj limuzini zatamnjenih stakala ‘praktikovala oralni seks’.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Nikad u njoj nije video suprugu

Sve strahote koje je preživela tokom veze sa Onazisom, sa kojim je bila desetak godina, ali koji nikada nije hteo da je oženi, smatravši je ljubavnicom i na kraju je ostavivši zbog Džeki Kenedi sada izlaze na videlo. U jednom trenutku, 1966. godine fizičko nasilje grčkog bogataša spram Kalasove bilo je takvo da joj je praktično ugrozilo život:

"Naišla sam na zaista uznemirujući podatak u dnevniku njene bliske prijateljice u kome je stajalo da ju je Onazis drogirao, uglavnom da bi je seksualno iskoristio. Danas bi takvo ponašanje bilo okarakterisano kao silovanje", navela je autorka knjige.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Otuda i ne čudi što se Marija Kalas ovako poverila svojoj sekretarici:

"Ne bih volela da ponovo počne da me zove i maltretira…"

Kad je Marija saopštila da je trudna, Aristotel je bio preneražen: ‘Šta je tebi, imaš četrdeset jednu godinu, a nismo ni venčani’. Ona je skupila snage i duhovito odgovorila: ‘Oko prvog ne možemo učiniti ništa, ali oko drugog možemo’. Nekoliko dana kasnije, otišla je u jednu privatnu parisku kliniku – pobacila je dete koje je tako očajnički želela. Za javnost je bila na operaciji bruha. Zahvat nije prošao glatko: obilno je krvarila, a posle je pala u depresiju. Kad se vratila kući, Ari joj je poslao ogrlicu od bisera i dijamanata, ali joj nije došao u posetu.

Marija Kalas
foto: Profimedia

‘Bez Arija sam niko i ništa. Jedino u njegovim očima vidim sebe kao ženu’, Marija je i dalje govorila, a za to vreme Ari je, u strogoj tajnosti, viđao udovicu ubijenog američkog predsednika, a onda je odjednom počeo s njom da se pojavljuje u javnosti. Marija je bila u šoku, i gotovo je umrla kad joj je priznao da je zaprosio Džeki. ‘Volim tebe, ali mi ona treba zbog poslova’, rekao joj je. Ona se, očajna, zatvorila u stan, prestala je da se javlja na telefon i samo je plakala, a posluga je pazila da ne pokuša samoubistvo.

1 / 11 Foto: Profimedia

Kad se 20. oktobra 1968. Onazis na Skorpiosu venčao s Džeki, Marijino srce je umrlo. Bol je bio neizdrživ, govorila je da su je izdali svi koji su joj u životu nešto značili. A onda, ni godinu kasnije, Ari joj je pokajnički zakucao na vrata. Priznao joj je da je brak s Džeki ‘čista katastrofa’, da to više ne može da podnese, da Džeki sumanuto troši i da je za samo nekoliko meseci spiskala dvadeset miliona dolara – na uređenje jahte i kupovinu stanova u Parizu i Grčkoj. Džeparac od 30.000 dolara mesečno koji joj je davao ne bi joj potrajao ni tri nedelje. Za Mariju je to bio melem za uši i – ponovo mu je postala ljubavnica. Međutim, sudbina joj opet nije išla na ruku: njegov sin Aleksandros poginuo je u avionskoj nesreći nad Egejskim morem, a Onazis je pao u depresiju pa se mesecima nisu videli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs