"DOŠAO SAM DA TI UZMEM ŽENU, KOLIKO TRAŽIŠ ZA NJU?" Najfatalnija ljubavna afera 20. veka puna suza, izdaje i tuge

Romansa Marije Kalas i Aristotela Onazisa ostala je upisana kao jedna od najlepših, ali i najtežih ljubavnih priča u savremenoj istoriji

Celebrities
19:42h Autor:
"DOŠAO SAM DA TI UZMEM ŽENU, KOLIKO TRAŽIŠ ZA NJU?" Najfatalnija ljubavna afera 20. veka puna suza, izdaje i tuge
Najveća ljubavna afera 20. veka završila se tragično, Foto: Profimedia

Ađelina Džoli dobila je ulogu u novom filmu. Ovog će puta glumiti kultnu opersku pevačicu Mariju Kalas koja je bila u ljubavnoj vezi s Aristotelom Onazisom.

– Daću sve od sebe da odgovorim na izazov, rekla je Džoli nakon što je objavljeno da je dobila novu ulogu.

– Vrlo ozbiljno shvatam odgovornost za Marijin život i nasljeđe. Daću sve od sebe da odgovorim na izazov – rekla je Anđelina i spomenula kako se reditelju filma, Pablu Larinu, već dugo vremena divi.

Anđelina Džoli glumeće opersku divu Mariju Kalas
Anđelina Džoli glumeće opersku divu Mariju Kalasfoto: Profimedia

Umetnica koju će glumiti bila je poznata po svom nevevrovatnom rasponu glasa na pozornici, kao i po turbulentnom ljubavnom životu koji je uključivao romansu s grčkim pomorskim magnatom Aristotelom Onazisom, koji se potom oženio Džeki Kenedi.

Marijina privlačnost bila je magnetska, tako da je u svoje vreme bila popularnija od mnogih holivudskih zvezda. Svojim neobičnim životom, hirovitošću, neverovatnom ambicioznošću i svojevrsnim ljubavnim prevratom, plenila je pažnju medija i javnosti. Jednom se udala, jednom volela, jednom rodila, a ništa od svega toga nije joj donelo sreću.

Marija Kalas bila je ludo zaljubljena u Aristotela Onazisa
Marija Kalas bila je ludo zaljubljena u Aristotela Onazisafoto: Profimedia

Prvi veliki trijumf Marija je doživela 1949. godine kada je u Veneciji sa uspehom nastupila u dve veoma različite uloge u operama Vagnera i Belinija. U milanskoj Skali prvi put je nastupala 1951. u operi Sicilijansko večernje i ovaj teatar bio je njena glavna scena tokom pedesetih. U Londonu je redovno nastupala od 1952, a baš u tom gradu i završila je opersku karijeru 1965. godine.

Međutim, ono što je posebno privlačilo publiku i medije bio je njen emotivni život, daleko skandalozniji od poslovnih incidenata. Bila je žena izrazitog seksepila koja je magnetski privlačila suprotan pol. Volela je starije muškarce, one od autoriteta, bogate i uspešne poslovne ljude, ne toliko lepe, koliko popularne zavodnike i srcelomce.

Marija Kalas zračila je posebnim magnetizmom
Marija Kalas zračila je posebnim magnetizmomfoto: Profimedia

Svog muža Đovanija opisivala je kao ćutljivog i uzdržanog, ali i nekog ko je umeo da bude prijatelj i on je ima nekakvu očinsku ulogu u njenom životu. Njihov brak i nije bio ispunjen strašću, što je i doprinelo da se kasnije nađe u zagrljaju drugog muškarca.

Marija je okružena dosadom koja ju je opsedala uplovila u novu ljubav, što ju je koštala karijere i markiralo kao poznatu ljubavnicu omalenog Grka, poznatog brodovlasnika i milijardera Aristotela Onazisa. Prvi put su se sreli na jednom balu u Veneciji u periodu dok su oboje bili u braku.

Marija Kalas i Onazis vezu su započeli dok su još bili u braku
Marija Kalas i Onazis vezu su započeli dok su još bili u brakufoto: Profimedia

Onazis je nešto kasnije odlučio da pozove Mariju i Đovanija na krstarenje Mediteranom njegovom jahtom Kristina. To krstarenje predstavljalo je inicijalnu kapislu za Marijinu odluku da se prepusti Onazisovom zagrljaju. U tom trenutku Aristotel je bio venčan sa Tinom Livanos sa kojom je imao ćerku i sina.

Njihov brak nije bio sklopljen iz ljubavi, već je kroz ovu vezu on osigurao sebi pristup u krug vrhunskih brodovlasnika. Tina je bila izuzetno samosvesna žena visokog društva, govorila je strane jezike, njen život je bio sastavljen od raznih zabava, prijema i večera na kojima je ponašanje variralo od uštogljenog na početku večeri do raspusnog i vulgarnog na kraju.

Onazis je bio bogati brodovlasnik
Onazis je bio bogati brodovlasnikfoto: Profimedia

Međutim, razvod Onazisa i Tine nije bio okončan kada je Marija sa njim stupila u ljubavne odnose. Uplovili su u romansu 1959. godine, pošto se njen brak uveliko raspadao. Aristotel je uzvratio na izliv njenih emocija tako vatreno da je svako na palubi Kristine, uključujući i njegovu ženu Tinu, znao da se među njima nešto dešava.

Od tada pa do kraja Marijinog života, jedina osoba koja je, pored umetnosti, postojala za nju bio je Onazis. Kada se završilo ovo putovanje, Marija je molila svog muža da se razvedu, zbog čega je Menegini bio van sebe i javno je optužio Onazisa za slom svog braka.

Marija je svoju karijeru podredila Onazisu
Marija je svoju karijeru podredila Onazisufoto: Profimedia

Međutim, to nije sprečilo bogatog brodovlasnika da napravi ponudu: "Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset miliona?". Ipak, Aristotel nije mislio na razvod, hteo je i ljubavnicu i suprugu.

A kada se, ipak, razveo, Mariji nije ponudio brak. Do venčanja nikada nije došlo i on je zauvek ostao njen ljubavnik. Njihova ljubav bila je snažna i strastvena, ali je Marija uvek bila ta koja je morala da pravi kompromise i prihvati Onazisa ne pokušavajući da ga promeni. Ona je bila smrtno zaljubljena, a on očaran njenom slavom i harizmom.

Onazis se nije razumeo u umetnost, a operu nije mogao da podnese. Umesto da odlazi na koncerte, radije je plesao u tavernama na način kako se to radi u njegovoj domovini, a oko sebe je razbijao tanjire. Često je govorio: Za mene je slušanje tih arija, kao kada bi dva italijanska kuvara uzvikivala recepte za rižoto.

Onasiz je Mariju često ismevao
Onasiz je Mariju često ismevaofoto: Profimedia

Pa, ipak, ostalo je upamćeno da je svojevremeno kupio čak sto karata kako bi dokazao Mariji Kalas koliko mu je stalo da je vidi na sceni. Dešavalo se i da je često ponižava rečima: "Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena ili domaćica u kući. Ti si samo gost kao pevačica iz noćnog kluba sa zviždaljkom u grlu."

Kada je sa Aristotelom 1960. ostala u drugom stanju, on je reagovao grubo: Imam već dvoje dece. Čemu još jedno? Za vreme trudnoće, Marija je odbijala da je bilo ko vidi i 30. marta 1960. rodila je dečaka koji je živeo samo nekoliko sati. Dečak kome je dala ime Omero Lengrini sahranjen je u Milanu. Ali, budući da je ona bila ljubavnica, rođenje i smrt dečaka morali su da ostanu tajna.

Bio je to početak jedne velike ljubavne tragedije. Loš odnos sa Onazisom i duševni bol koji je pratio ovu burnu ljubav, odrazili su se i na njenu karijeru. Publika se žalila da je glas čuvene, božanske operske pevačice izgubio sjaj. Zbog svega što ju je snašlo, Marija je sebi htela da oduzme život, ali Onazis ju je našao u pariskom stanu koji joj je on kupio. Iako se od nje nikada nije zaista rastao, nije propuštao priliku da je povredi.

Onazis se nikada nije oženio Marijom Kalas
Onazis se nikada nije oženio Marijom Kalasfoto: Profimedia

Znao je kao niko drugi koliko je ona ranjiva i duboko u sebi uverena da je ružna. I pored toga, kako su pričali prijatelji, jednom, kada mu je pokazala svoj novi šešir i pitala kako mu se dopada, rekao je: "Kupi novi šešir ili ga skroji od dela svog nosa."

Emitujući takvu lošu energiju i očaj, nesvesno je gurala Onazisa od sebe i gurnula ga je pravo u naručje Žakline Kenedi, udovice ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija. Godine 1964. Onazis se prvi put pojavio u javnosti sa Džeki, koju je upoznao devet godina nakon početka veze sa Marijom. Nakon samo tri meseca zabavljanja, on se i oženio najpoznatijom udovicom na svetu.

Aristotel Onazis oženio se sa Džeki Kenedi
Aristotel Onazis oženio se sa Džeki Kenedifoto: Profimedia

Marija je bila šokirana, a vest o njegovom venčanju saznala je iz novina. Godinu dana posle svog venčanja sa Džeki, Onazis je zazviždao pod prozorom Marijinog apartmana, sa kojom je potom obnovio strasnu vezu. Jednom prilikom je u noćnom klubu Maksim, glasno uzviknuo: "Kako je dobro opet osetiti Marijine debele kukove. Kostiju sam sit kod kuće."

Ubrzo, u inat Onazisu, Marija je započela vezu sa poznatim operskim tenorom Đuzepeom di Stefanom sa kojim je održala i poslednje koncerte. Poslednji nastup imala je u Japanu 1974. godine. Ova turneja bila je njen lični trijumf, ali i profesionalni krah.

Posle smrti Onazisovog sina Aleksandra koji je poginuo u avionskoj nesreći, brodovlasnik je počeo sve više da poboleva. Kada je osetio da je kraj blizu, pozvao je Mariju i rekao: "Ona treba da dođe, supruga treba da dođe."

Marija Kalas htela je sebi da oduzme život
Marija Kalas htela je sebi da oduzme život foto: Profimedia

Bliski prijatelji kažu da je Marija Kalas cele noći preležala budna u njegovom bolesničkom krevetu kada joj je rekao: "Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali toliko koliko sam samo mogao." Posle njegove smrti Marija se vratila u svoj pariski apartman i živela skoro usamljeničkim životom. Kada je shvatila da više nema potrebe da bilo kome dokazuje kako je velika pevačica i poželjna žena, napustila je i operu i Di Stefana.

Godine 1977. snimila je film Medeja i potpuno se povukla sa scene. Dve godine nakon smrti svoje najveće ljubavi, 16. septembra 1977, u svojoj pedeset trećoj godini umrla je i Marija. S ovog sveta otišla je zbog bolesti srca koje je oslabilo nakon prevelike upotrebe sedativa. Njen pepeo rasut je, po njenoj želji, po plavetnilu Jonskog mora u čijem je srcu, na ostrvu Skorpios, sahranjen i Onazis.

Marija Kalas preminula je usled zastoja srca
Marija Kalas preminula je usled zastoja srcafoto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs