Drevno prokletstvo zbog kog je umrla Grejs Keli: Zbog ovog svi u kneževskoj porodici umiru mladi i nesrećni u ljubavi

Nakon prerane smrti Grejs Keli i nizu nesrećnih ljubavi koja prati svakog člana, sve više se govori o prokletstvu kneževske porodice Monaka.

Zanimljivosti
18:14h Autor:
Drevno prokletstvo zbog kog je umrla Grejs Keli: Zbog ovog svi u kneževskoj porodici umiru mladi i nesrećni u ljubavi
Foto: AN DELDEN / AFP / Profimedia

Grejs Keli bila je jedna od najpoznatijih ikona Holivuda i mode, ali je zbog svoje ljubavi i odanosti kneževskoj kruni odlučila da napusti svet filma i posveti se obavezama kao princeza od Monaka.

Pored filma i titule, bila je poznata i po njenom poprilično turbulentnom ljubavnom životu, te i porodičnom životu koji, izuzev rođenja dece, nije imao mnogo srećnih trenutaka.

Osećajući se zarobljenom u "zlatnom kavezu" monaškog kneževskog dvorca, sve češće je bežala u Pariz, a tamo se navodno upustila i u aferu sa režiserom Robertom Dornhelmom. Mnogi su verovali da će kraljevskom braku ubrzo doći kraj, no sudbina je imala druge planove.

Grejs Keli
Grejs Keli foto: Profimedia

Kobni 13. septembar

Dana 13. septembra 1982. godine, Grejs je sela za volan Rovera, dok se na suvozačevom mestu nalazila sedamnaestogodišnja princeza Stefani. Vijugavim brdskim autoputem uz more, majka i ćerka vraćale su se iz Francuske u Monako.

U jednoj krivini, gotovo na istom mestu gdje je snimljena scena piknika u filmu “Drž’te lopova”, Grejs je iznenada protresao lagani moždani udar te je, pri brzini od 110 kilometara na čas, izgubila kontrolu nad automobilom.

Prevrnuvši se nekoliko puta, kabriolet je završio na krovu, u provaliji. Dok je Grejs izdisala pod tonom smrskanog čelika, njena ćerka, koja je ispala iz vozila, izvukla se s potresom mozga, slomljenim rebrima i napuklom ključnom kosti.

Princ Renije i Grejs Keli
Princ Renije i Grejs Keli foto: Profimedia

Četiri stotine ljudi na sahrani

Princeza Grejs više se nije budila iz kome. Nakon što je imala još jedan moždani udar, šanse za oporavak su od malenih prerasle u nepostojeće. Dan nakon nesreće, suznih očiju, Renije je lekarima naložio da isključe aparate koji su je održavali u životu. Svedoci tvrde da se nesrećni čovek tresao kao prut.

Grejs Keli umrla je mesec dana pre 53. rođendana, a pokopana je u katedrali u kojoj se venčala. Sahrani je prisustvovalo više od četiri stotine ljudi, uključujući Kerija Granta, Nensi Regan, Danijel Miteran i princezu Dajanu. Prema izveštajima medija, na ispraćaju gotovo da se nije moglo videti suvo oko.

Cveće položeno na mesto gde je autom pala u provaliju Grejs Keli
Cveće položeno na mesto gde je autom pala u provaliju Grejs Keli foto: VALERY HACHE / AFP / Profimedia

Drevno prokletstvo

Ranije, koji se nikad više nije ženio, preminuo je od plućne infekcije 2005. godine. Sahranjen je uz ženu zbog koje je jednom stavio ruku u kavez sa divljom zveri, u porodičnoj grobnici Grimaldijevih, a na tronu ga je nasledio sin Albert.

Zbog Grejsine prerane smrti, a iz zbog haotičnih ljubavnih života sve njene dece, ponovno se počelo pričati o "prokletstvu Grimaldijevih".

Grejs Keli, Princ Renije
foto: Profimedia

Reč je o legendi koja započinje sa vladarom Monaka iz trinaestog veka, Renijeom Prvim. Knez je, kako kaže priča, oteo neku lepu seljanku i obeščastio je. Ponižena devojka bacila je prokletstvo na čitavu njegovu lozu: poželela im je da imaju kratak i tužan život te da nikad ne pronađu sreće u ljubavi.

“Kad se setim svih svojih razočaranja, čini mi se da kletva deluje i nakon sedam vekova”, izjavila je jednom princeza Karolina.

Stil/Povijest

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs