ZBOG NJEGA NAPUSTILA SVE ŠTO JE IMALA, A ON JE ISKLJUČIO SA APARATA: Još na venčanju je mogla naslutiti šta će je snaći

Ljubavna priča Grejs Keli i princa Renijea prepuna je zanimljivih detalja.

Celebrities
ZBOG NJEGA NAPUSTILA SVE ŠTO JE IMALA, A ON JE ISKLJUČIO SA APARATA: Još na venčanju je mogla naslutiti šta će je snaći
Foto: Profimedia

Čuvena holivudska glumica Grejs Keli zapostavila je svoju karijeru na vrhuncu iste i to zbog ljubavi. Naime, ona je potpuno morala da promeni stil života, da bi se udala za princa Renijea od Monaka. Moderna bajka koja uključuje princa i holivudsku glumicu ostaje ljubavna priča kroz vekove.

Keli i Renijeov sastanak je delimično orkestrirala glumica Olivija de Havilend. Podsećajući na svoju ulogu u paru, dobitnica Oskara, koja je umrla 2020. u 104. godini, rekla "U iskušenju sam da pomislim da je to bila sudbina".

Grejs Keli
foto: Profimedia

Priča, koja nije poznata, dogodila se 1955. godine u vozu koji je išao iz Pariza za Azurnu obalu. Olivija, tek udata za urednika Pjera Galantea, otišla je sa suprugom u Kan. Mali francuski grad se tada spremao da bude domaćin 8. filmskog festivala u Kanu.

Istovremeno, Grejs Keli se pojavila na peronu železničke stanice Gare de Lion. Mlada glumica je bila pozvana na festival zbog uloge u filmu „Seoska devojka” i došla je sa američkom delegacijom. Za ulogu u filmu Grejs je dobila Oskara za najbolju glumicu.

Grejs Keli
foto: Profimedia

Prema rečima Olivije de Hevilend, ideja da se Grejs Keli pozove na fotografisanje u prinčevu palatu došla je tokom ručka u vozu. Kada je njen muž saznao da je među putnicima Keli, ponudio joj je da je odvede na sastanak sa princom od Monaka zajedno sa glavnim urednikom „Pariz meča” Gastonom Bonherom. Ovaj drugi je odmah podržao ideju. Međutim, nije bilo tako lako…

Kada je Grejs Keli odbila da upozna princa od Monaka, peostalo im je samo da ubede Grejs da dođe u Monako. Olivija de Havilend odlučila je da razgovara sa glumicom pre nego što stigne na Azurnu obalu. Uprkos atraktivnoj ponudi, Grejs se ponašala profesionalno, rekavši da treba da uskladi sastanak u Monaku sa svojim studijom, koji je sponzorisao njen put u Francusku.

Grejs Keli
foto: Profimedia

Pošto je dobio saglasnost Grejs da se sastane sa princom Renijeom, Pjer Galante je pozvao glumicu, rekavši da je princ očekuje do 4 sata. Međutim, ona je… odbila. Ispostavilo se da je skoro u isto vreme u Kanu morala da prisustvuje koktelu u čast svog filma. Tako je Kneževska palata morala da pomeri sastanak za sat vremena unazad, a s obzirom na tu fleksibilnost, glumica je pristala.

Grejs Keli
foto: Profimedia

Dan D

Sudbonosni dan, 6. maja 1955. godine, kada je Grejs trebalo da upozna svog budućeg muža, nije počeo baš najbolje, a onda je postao još gori. Prvo je u Kanu isključena struja zbog štrajka. Grejs je za to saznala tek pošto je oprala kosu. Fen za kosu nije radio, pegla takođe. Grejs je obukla haljinu bez bora sa cvetnim printom, zakačila cveće na kosu i krenula u Kneževinu.

Kada je glumica stigla u palatu, princa još nije bilo. Konačno se pojavio Renije, i oni su otišli ​​u šetnju po rezidenciji i privatnom zoološkom vrtu koji je pripadao prinčevskoj porodici. Posle sastanka, Grejs je požurila na koktel, napominjući, međutim, da je princ „šarmantan“.

Grejs Keli
foto: Profimedia

Nakon prvog susreta, Grejs i Renije započeli su dugu prepisku. Svoju ljubavnu priču uspeli su da sačuvaju od štampe, sve dok Renije nije otišao u SAD da vidi svoju buduću nevestu za Božić.

Olivija de Hevilend je priznala da nije iznenađena vestima o njihovoj veridbi. Međutim, bila je iznervirana što neće moći da prisustvuje „venčanju veka“, pošto je do tada bila trudna.

Grejs Keli, Princ Renije
foto: Profimedia

19. aprila 1956. godine odigrala se upravo ta svadba, koja je s razlogom dobila ime. Ovaj neverovatan dan još uvek odjekuje u našim umovima, jer štampa pažljivo ispituje svaki detalj svadbene ceremonije. Na primer, kultna haljina Grejs Keli, koju je dizajnirala Helen Rouz, bila je poklon glumici iz MGM-a, filmskog studija sa kojim je radila. Danas pripada Muzeju umetnosti Filadelfije.

Mrzela je svaku sekudnu svog kraljevskog venčanja

Da bi se udala, Grejs je morala da prođe inkviziciju prinčevog sveštenika, kako bi se utvrdilo koliko je buduća princeza verski podobna, a bila je izložena i nizu fizičkih testova koji bi potvrdili da je u stanju da rodi naslednika.

Dobro upućeni tvrde da je Grejs mrzela svaku sekundu svog venčanja koje se oteglo na dva dana. Na njemu je bilo prisutno preko šest stotina zvanica u crkvi, sedam stotina u opštini, a oko tri miliona gledalaca širom sveta gledalo je snimak.

Grejs Keli
foto: Profimedia

Slika nasmejanih supružnika obišla je svet, a njihova zemlja ubrzo je postala raj za kockare i bogataše.

Šest godina kasnije, pošto mu je rodila ćerku Karolinu i naslednika Alberta, ona je postala toliko razočarana da je odlučila da pobegne u SAD, gde joj je Hičkok ponudio milion dolara (današnjih 7,6 miliona) da glumi u jednom filmu.

Grejs Keli, Princ Renije
foto: Profimedia

Međutim, Grejs je bila svesna da ukoliko prihvati Hičkokovu ponudu i zatraži razvod, više nikada neće videti decu. Navodno, ona je tražila i razvod od svog supruga, ali joj on nije dozvolio.

Grejs Keli nikad više nije glumila. Poginula je u saobraćajnoj nezgodi 1982. u Monaku, navodno nakon moždanog udara.

Grejs Keli
foto: Profimedia

Princeza je sa teškim povredama glave i vrata, kao i prelomom noge, prebačena u bolnicu, ali je dan kasnije preminula kada je njen suprug odlučio da bude isključena sa aparata za veštačko održavanje u životu. Umrla je u 52. godini.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs