ŽIVOT PRINCA OD LIHTENŠTAJNA

ON JE NAJBOGATIJI PRINC EVROPE, POHLEPA GA UMALO KOŠTALA GLAVE: Sve je pobedio ali smrt supruge ga slomila! (FOTO)

Niz skandala je princa Lihtenštajna Hansa-Adama II. stavio u fokus javnosti, a iza njega su teški meseci nakon gubitka supruge, princeze Marije.

Vip priča
Autor:
ON JE NAJBOGATIJI PRINC EVROPE, POHLEPA GA UMALO KOŠTALA GLAVE: Sve je pobedio ali smrt supruge ga slomila! (FOTO)
princ Hans-Adam II, Foto: Profimedia

Princ Hans-Adam II. (76) na čelu je lihtenštajske kraljevske porodice od 1989., a njegova vladavina je obeležena s nekoliko skandala.

Rođen je 14. oktobra 1945. u Cirihu kao najstariji sin princa Franva Džozefa II. i princeze Đine te mu je krsni kum bio papa Pius XII. Njegov otac je došao na presto Lihtenštajna kada mu je 1938. umro ujak princ Franz II. koji nije imao dece.

Hans-Adam je završio studije biznisa i ekonomije u švajcarskom gradu Sent Galenu, a tron je preuzeo 13. novembra 1989. kada mu je preminuo otac. Poslednjih nekoliko meseci je za princa teško jer je njegova supruga, princeza Marija, koja je bila omiljena zbog svog humanitarnog rada, umrla 21. avgista 2021. u 82. godini.

Tri dana pre smrti je imala moždani udar i završila u bolnici u Grabsu. U Lihtenštajnu je nakon što je umrla, proglašeno sedam dana žalosti i zastave su bile na pola koplja.

Hans-Adam i Marija su se zaljubili na prvi pogled i bili su u braku od 30. septembra 1967., a zanimljivo je da mu je ona bila rođaka, drugo koleno. Supružnici su dobili sinove, prinčeve Aloisa, Maksimiliana i Konstantina i ćerku, princezu Tatjanu.

OVE PESME SU ODABRALI ZA PRVI PLES: Parovi britanske kraljevske porodice nisu uvek birali klasiku! (VIDEO)

Hans-Adam II, princ Hans-Adam II
foto: Profimedia

Inače, Hans-Adam je na čelu druge najbogatije kraljevske porodice u Evropi s imovinom od 3.5 milijardi dolara. Ispred njega je veliki vojvoda Henri od Luksemburga sa četiri milijarde dolara.

Ipak, lihtenštajski princ ga nadmašuje jer ima i svoje privatno bogatstvo od 7.6 milijardi dolara, budući da njegova porodica poseduje bankarsku grupu LGT. Uz to, vlasnik je zavidne kolekcije umetnina koja je izložena u privatnom Lihtenštajskom muzeju u Beču.

Ali sve to, kako se čini, nije dovoljno Hansu-Adamu koji je bio usred nekoliko skandala s pranjem novca i utajom poreza. Ima sreće pa nije zakonski nastradao, a prema pisanju stranih medija, multinacionalne švajcarske kompanije su prale novac, koji su koristile za mito, preko Lihtenštajna.

Hans-Adam je izazvao i dve konstitucionalne krize u svojoj zemlji i jedna je bila ona iz 2003. Tada je bio raspisan referendum za proširenje njegovih vlasti i princ je pretio da će napustiti Lihtenštajn ako mu rezultati glasanja ne budu išli u korist.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs