DINASTIJA HABZBURG

VLADALI EVROPOM, ŽIVELI U INCESTIMA, UBIJALI SVE PRED SOBOM: 10 tajni KRALJEVSKE DINASTIJE koja je oblikovala istoriju!

Dinastija Habzburga bila je jedna od najvećih evropskih kraljevskih dinastija. Tokom vekova, ogranci porodice vladali su različitim zemljama poput Nemačke, Španije, Slovačke, Perua, Meksika, Hrvatske... Oni su bili carevi Svetog rimskog carstva i poglavari Austrougarskog carstva, a atentat na jednog od njih, nadvojvodu Franca Ferdinanda, započeo je Prvi svetski rat.

Zanimljivosti
09:45h Autor:
VLADALI EVROPOM, ŽIVELI U INCESTIMA, UBIJALI SVE PRED SOBOM: 10 tajni KRALJEVSKE DINASTIJE koja je oblikovala istoriju!
DINASTIJA HABZBURG, Foto: Profimedia

Ukratko, ova velika dinastija oblikovala je ne samo modernu Evropu, već i istoriju celog sveta.

Za sve te vekove vladavine negovali su neke jako bizarne običaje, živeli u razvratu i - incestu!

Leopold I je voleo krvave sportove

Leopold I
foto: Wikipedia / Leopold_I,_Holy_Roman_Emperor

U 17. veku se očekivalo od kraljeva da pokažu muškost ubijanjem životinja. Većina je odlučila da to učini organizovanjem lovačkih zabava, ali Leopold I je bio drugačiji. Car Svetog rimskog carstva nije bio zadovoljan samo pucanjem u životinje! Morao je da ih ubije na najluđi mogući način.

Jedan od Leopoldovih omiljenih “sportova” bio je da natera svoje dvorjane da umotaju živu lisicu u ćebe. Leopold bi tada organizovao sluge da tuku bespomoćno stvorenje štapovima dok ne bude mrtvo.

Čini se da je ubijanje životinja u teškom položaju bio Leopoldova specijalnost. Jelene je potopio u duboki bazen pre nego što ih je jednog po jednog gađao samostrelom.

Rudolf II je bio alhemičar

Rudolf II je bio poslednji habzburški car koji je imao svoj dvor u Pragu. Uprkos tome što je bio car Svetog rimskog carstva, Rudolf je bio manje zainteresovan za vladavinu, a daleko više za pretvaranje sebe u čarobnjaka!

Vatreni okultista, Rudolf je verovao u neke duboko čudne stvari. Mislio je da je na pragu da otkrije kamen mudrosti i da sebi podari večni život. Angažovao je poznate alhemičare poput Engleza Džona Dija kako bi pretvorili metal u zlato i družio se sa misticima poput Nostradamusa, koji je pisao horoskope za njega.

Povrh toga, Rudolf je voleo da sakuplja mistične i okultne predmete, a čak ga dovode u vezu i sa drevnom jevrejskom legendom o Golemu, mitskom zveri koja se navodno pojavljuje na ulicama Praga.

Franc Ferdinand je ubijao sve što se miče

Franc Ferdinand
foto: Profimedia

Pre nego što je postao poznat po smrti koja je iskorišćena kao okidač za početak Prvog svetskog rata, nadvojvoda Franc Ferdinand je bio poznat po ubijanju svake životinje koju bi video. Strastveni lovac, Franc je proputovao celu Austrougarsku pustošeći evropsku faunu. Jednog dana u 19. veku ubio je 2.140 životinja!

Do trenutka kada je dočekao kraj u 51. godini, procenjeno je da je lično ustrelio skoro 300.000 živih bića. Ogromnu većinu ovog ludog broja zauzeli su fazani, jarebice i jeleni. Do kraja života, njegovo imanje u Konopistu imalo je 100.000 prepariranih glava jelena na zidovima, a posetioci su bili u stalnoj opasnosti da se nabodu na rogove. Sačuvao je čak i dva slona koja je ubio i pretvorio ih u veliku kantu za smeće i pepeljaru.

Karl I je napravio najgori mirovni sporazum u istoriji

Karl I od Austrije
foto: Wikipedia / Charles_I_of_Austria

Danas su Habzburgovci poznati po savezu svoje Austrougarske i Nemačke u Prvom svetskom ratu, ali su zapravo bili daleko od Kajzerovih najboljih saveznika. Kako se rat odugovlačio, novi car Karl I tajno je kontaktirao Francusku kako bi obezbedio mirovni sporazum. Njegovi napori su opisani kao verovatno najgori pokušaj mirovnog sporazuma u istoriji!

Karl je bio očajan da ne podeli svoje carstvo nakon što je rat završen, pa je otvorio pregovore obećavajući Francuzima sve što žele. To je navelo francuskog premijera Žorža Klemansoa da shvati da su Austrougari slabi i da će njihova armija uskoro kapitulirati.

Umesto da odgovori na Karlovu ponudu, objavio je javno njegovu poruku, uništavajući tako i poslednje tragove morala u carstvu. Ne samo da je takvo javno odbacivanje predstavljalo udarac za Karla, već su vesti o tome neizbežno stigle i do kajzera, što je Karla skoro koštalo jedinog saveznika.

Vekovima su živeli u incestu

Margaret Terezija od Španije
foto: Wikipedia / Margaret_Theresa_of_Spain

Habzburgovci su živeli u Evropi u kojoj se kraljevska imovina nasleđivala. Ako bi se neko od njih oženio članom nove porodice, na kraju bi morati da podele svoju suludo ogromnu teritoriju sa drugom grupom članova kraljevske porodice. Njihovo jednostavno rešenje za ovo bilo je da se žene i udaju međusobno!

Leopold I, na primer, oženio je svoju rođenu sestričinu, Margaret Tereziju od Španije, i insistirao da ga ona zove “ujak” u intimnim trenucima. Za Habzburgovce je bilo uobičajeno da se žene sestričinama ili tetkama, a na brak van porodice se gledalo kao na svetogrđe, piše portal Listverse.

Predvidljivo, ovo se nije dobro završilo. Linija dinastije koja je vladala Španijom i njenim kolonijama u Novom svetu naglo je prekinuta kada se ispostavilo da je Karlos II rođen sa brojnim fizičkim i mentalnim nedostacima. Sterilan, Karlos je umro bez dece 1700. Habzburška vladavina Španije se završila sa njim.

Posledice incesta počele su da se vide

Opasnosti ukrštanja gena bliskih rođaka ide dalje od ludila i neplodnosti. U porodici beznadežno izopačenoj kao što su Habzburzi bili to se manifestovalo i fizički. Iz njihovih kraljevskih portreta je jasno da je cela porodica bila deformisana, a jedan od najučestalijih fizičkih nedostataka postao je poznat kao “Habzburška vilica”.

Svi članovi porodice su imali izrazito izraženu donju vilicu. To je kod Čarlsa V otišlo dotle da nije mogao da jede u javnosti.Karlos II je bio fizički nesposoban ni da govori ni da jede.

Habzburški muškarci su uglavnom puštali bradu da sakrili svoje istaknute vilice, ali je na portretima žena to jasno vidljivo.

Sve se slomilo na Ferdinandu I

Iako su brakovi među bliskim rođacima bili uobičajni u evropskim kraljevskim porodicama, dece kod kojih bi se videle posledice ove strašne prakse retko bi se popela na tron. Ferdinand I je bio izuzetak.

Godine 1835. postao je car Habzburške zemlje, uprkos tome što je mentalno bio na nivou deteta. Sam nije mogao da otvori vrata, nije umeo da se potpiše, a jedna od njegovih omiljenih aktivnosti bila je da stavi korpu za otpad na glavu i kotrlja se po podu. U jednom trenutku je odbio da poveruje da je orao kog je video stvaran jer je imao samo jednu glavu, a orao na njegovom porodičnom grbu ima dve.

Uprkos nedostacima, Ferdinand je vladao više od decenije pre nego što je svrgnut u puču 1848. Jedna od njegovih poslednjih poznatih izjava kao vladara bila je kada je, nakon što je čuo za pobunu, pitao: “Da li im je to dozvoljeno?"

Maksimilijana su na prevaru nagovorili da vlada Meksikom

Godine 1863, meksička elita je sklopila zaveru sa francuskim Napoleonom III da zameni liberalnog meksičkog predsednika Benita Huareza francuskom marionetom. Sve što im je bilo potrebno je bio čovek koji bi pristao da bude ta figura. A, on se zvao Ferdinand Maksimilijan.

Habzburg iz bočne linije, Maksimilijan je, po svemu sudeći, bio prijateljski nastrojen čovek - i takođe, naivan. Kada mu je Napoleon rekao da ga je narod Meksika izglasao za cara, on je poverovao u to.

Otplovivši u Novi svet, Maksimilijan je stigao kao novi vođa Meksika 1864. Skoro odmah, zemlja je upala u građanski rat. Bez znanja Maksimilijana, francuske trupe su koristile njegov uspon kao izgovor da eliminišu predsednika Huareza, ali Huarez je uzvratio. Do 1867, uspeo je da protera Francuze iz svoje zemlje.

Očigledno verujući da je popularan, Maksimilijan je odbio da se povuče, rekavši da želi da ostane sa svojim norodom. Njegov „narod“ je odgovorio pogubljenjem.

Nad porodicom je lebdela strašna kletva

Godine 1848. car Franc Jozef je pogubio grupu mađarskih pobunjenika. Jedan od njih bio je sin grofice Karolii, koja je proklela Franca Jozefa. Tu kletvu kasnije su krivili za velike tragedije koje su se dogodile u porodici.

Franc Jozef je jedva izbegao pokušaj atentata, dok je njegovu ženu ubio italijanski anarhista. Njegov sin Rudolf se ubio zajedno sa ljubavnicom. Još jedan Habzburg pao je s konja. Drugi je izgoreo u požaru. Dvojica su izvršila samoubistvo. Jedan je nestao na pučini. Drugi su poludeli. Nakon smrti meksičkog “cara” Maksimilijana, njegova supruga je provela 30 godina u ludnici.

Sedam decenija, porodicu je pratila nesreća koja je kulminirala ubistvom Franca Ferdinanda. Njegova smrt je izazvala Prvi svetski rat, koji će dovesti do raspada čitavog carstva.

Njihov poslednji član je na putu da postane svetac

Sećate se Karla I, onog koji je pokušao da sklopi onaj užasni mirovni sporazum sa Francuskom? Iako se povukao sa mesta cara 1918, okončavši kraljevsku habzburšku lozu, njegova priča još nije sasvim gotova. Na dobrom je putu da postane katolički svetac!

Trenutno poznat kao Karl Blaženi, smatra se glavnim kandidatom za budućeg sveca. Katolička crkva mu je 2008. pripisala drugo čudo, što znači da bi uskoro mogao biti kanonizovan. Ako bude tako, verovatno će postati prvi svetac u istoriji koji je dozvolio upotrebu hemijskog oružja (austrijske snage su koristile gas hlor u Prvom svetskom ratu.)

Ipak, to bi na neki način bio prigodan bizarni kraj jedne od najčudnih kraljevskih dinastija u istoriji, a iako je bio car tek dve godine svog života Karl I bi mogao da ostane najduže poštovan od svih Habzburgovaca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs