Šokantno

ZBOG OVOGA SU ŽENE PRE 300 GODINA PROGLAŠAVANE ZA VEŠTICE: 15 neverovatnih stvari!

Istorijski gledano, brojke dramatično favorizuju žene optužene za veštičarenje u odnosu na muškarce. U Salemu, od 19 obešenih zbog vradžbina, 14 su bile žene

Lifestyle
14:12h Autor:
ZBOG OVOGA SU ŽENE PRE 300 GODINA PROGLAŠAVANE ZA VEŠTICE: 15 neverovatnih stvari!
Foto: Shutterstock

Otkrijte da li biste bili optuženi za veštičarenje i “pakt sa đavolom” u skladu sa zakonima i “dokazima” korišćenim tokom suđenja vešticama u Salemu 1692. godine.

Koliko od ovih kriterijuma ispunjavate?

1. ŽENSKO STE?

Da li ste žena? Ako jeste, velika je verovatnoća da ste jedna od mnogih “đavolovih nevesta iz pakla”. Od srednjovekovnog perioda žene su bile povezane sa nečastivim i veštičarenjem. Hiljadama godina ljudi su verovali da su žene podložnije gresima od muškaraca, a greh je jasan pokazatelj obožavanja đavola.

Istorijski gledano, brojke dramatično favorizuju žene optužene za veštičarenje u odnosu na muškarce. U Salemu, od 19 obešenih zbog vradžbina, 14 su bile žene.

2. SIROMAŠNI STE/NE MOŽETE DA SE IZDRŽAVATE FINANSIJSKI?

Siromašni, beskućnici i oni koji su primorani da se oslanjaju na podršku zajednice bili su među najugroženijim i često optuženi za veštičarenje. Na primer, Saru Gud, obešenu 1692. godine zbog veštičarenja, komšije nisu volele i nisu joj verovale jer je lutala od kuće do kuće moleći za hranu.

3. BOGATI STE/FINANSIJSKI NEZAVISNI?

Ako ste odrasla, neudata žena koja živi bez ikakve dodatne (muške) podrške, verovatno imate i teglu punu žabljih očiju u svojoj ostavi. Svaka naznaka da bi žena mogla da živi bez pomoći ili nadzora muškarca podigla bi uzbunu. Verovatno bi bila izolovana od zajednice - sve dok, naravno, ne bi bila uhapšena i izvedena pred sud.

Prema dostupnim informacijama, između 1620. i 1725. žene bez braće, očeva ili muževa, činile su 89 odsto žena pogubljenih zbog veštičarenja u Novoj Engleskoj.

4. IMATE JEDNU ILI VIŠE BLISKIH PRIJATELJICA?

Malo razočaranje za sve popularne tinejdžerke koje vole “Seks i grad”. Okupljanja grupa žena bez muškog pratioca u Srednjem veku smatrana je “sastankom klana za obožavanje đavola”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

5. POSVAĐALI STE SE SA JEDNOM ILI VIŠE SVOJIH PRIJATELJICA?

Zloglasni lovci na veštice poput Metjua Hopkinsa i Džona Serna stvorili su takav teror u zajednici da ženama nije trebalo dugo da optuže druge žene za veštičarenje kao način da skrenu pažnju sa sebe. Prema autorki Elizabet Reis: “Žene su češće nego muškarci optuživane za saučesništvo sa đavolom, a imajući u vidu takva uverenja o sebi, lakše su mogle da zamisle da su i druge žene jednako proklete“.

Uzmimo slučaj Rejčel Klinton. “Vredne i ugledne žene” iz njenog sela optužile su je za veštičarenje. Rejčel, koja je i sama nekada bila “vredna i ugledna žena” živela je sa bolesnom majkom i bila je udata za čoveka dosta mlađeg od nje zbog čega je skliznula na najnižu stepenicu klasnog sistema. Dodajte na to nekoliko prstiju uperenih u nju zbog toga što su je komšinice ružno sanjale ili što je nečija ćerka pada u postelju čim je Rejčel prošla pored njihove kuće i gospođa klinton je osuđena za veštičarenje.

6. IMALI STE SVAĐU ILI SE NE SLAŽETE SA NEKIM?

Važno je zapamtiti da je u Srednjem veku svako mogao da optuži svakog. Tako je i bilo! Ako ste bili optuženi da praktikujete vradžbine bilo koje vrste od strane bilo koga, neko drugi bi na to mogao dodati kako vas je video da goli letite po mesečini na metrli napravljenoj od ušiju svojih ljubavnika. I, to bi bio validan i potpuno prihvatljiv dokaz pred sudom!

7. JAKO STE STARI?

Starije žene, i udate i neudate, bile su izuzetno podložne optužbama. Rebeka Nurs je, na primer, bila u ranim sedamdesetim kada joj je suđeno i kada je osuđena na smrt kao veštica.

8. JAKO STE MLADI?

Doroti Gud, najmlađa osoba ikada optužena za veštičarenje, imala je samo 4 godine kada je priznala da je veštica (istovremeno svedočeći i protiv svoje majke Sare, koja je obešena 1692. godine). Doroti je bila u zatvoru devet meseci pre nego što su je pustili na slobodu. Nakon toga je poludela i gubi joj se trag u istoriji.

9. UMETE SA TRAVAMA/POZNAJETE NARODNU MEDICINU?

Postojao je jedan poseban posao koji je ljude dovodio u opasnost da budu optuženi za veštičarenje - travarke ili isceliteljke. Jedna od njih, Margaret Džons pogubljena je 1648. samo zbog toga što je upozoravala ljude da će i dalje biti bolesni, ako ne budu sprovodili propisane tretmane.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

10. U BRAKU STE BEZ DECE?

Neplodnost je smatrana sigurnim znakom zaposednutosti žene. Osim toga, ako bi vaše komšije i njihovo šestoro dece patili na bilo koji način, gotovo sigurno bi verovali da je ljubomorna komšinica koji živi pored bacila čini na njihov dom.

11. POKAZALI STE “TVRDOGLAVOST” ILI BILO KOJE DRUGO “ČUDNO PONAŠANJE“?

Bilo kakva drskost ili tvrdoglavost mogla je doneti optužbu za veštičarenje.Na suđenju Rejčel Klinton, njeni tužioci su učvrstili svoj slučaj protiv nje sledećim “argumentom”: “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtevne žene – ukratko, lik veštice? Nije li pretila, vikala i tukla se?”

12. IMATE MLADEŽ ILI NEKI DRUGI BELEG OD ROĐENJA?

Bilo šta od ovoga pronađenog na telu moglo bi se protumačiti kao đavolji znak. Optuženi su se potpuno skidali goli, lišavali dlaka i pretreživan je svaki milimetar njihovog tela sve dok se ne bi pronašla neka vrsta obeležja.

13. PUTER ILI MLEKO VAM SE POKVARILO U FRIŽIDERU?

U nekoliko svedočenja protiv veštica pominju se da se mlečni proizvodi kvare u njihovom prisustvu. Ako bilo koja od lokalnih krava ne daje mleko, verovatno ste vi krivi i za to!

14. IMALI STE SEKS VAN BRAKA?

Jedna od žrtava u Salemu bila je Marta Kori koja je u mladosti imala vanbračnog sina. Kasnije se udavala čak dva puta. Drugi brak je bio sa izvesnim Džajlsom Korijem koji je i sam bio poznat u mladosti kao “skandalozna osoba“. Kada je došlo do suđenja vešticama, Martine indiskrecije iz prošlosti nisu baš pomogle njenoj odbrani, pa je osuđena i obešena. Od posledica mučenja kako bi ga naveli da prizna da se bavi veštičarenjem umro je i njen muž, piše portal Mentalfloss.

15. POKUŠALI STE DA PREDVIDITE IDENTITET BUDUĆEG MUŽA?

Da li ste ikada sanjali o svojoj srodnoj duši? Napisali njegove inicijale u svom dnevniku? Onda bi se, poput Titubinih, robinje koja je živela u Salemu, vaše aktivnosti mogle protumačiti kao vradžbine. Dugo se smatralo da je Tituba podsticala mlade devojke da vračaju kako bi predvide identitet svojih budućih muževa, a ona je postala jedna od prvih žena u Salemu optuženih za veštičarenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs