Obratite pažnju

EVO ZAŠTO POSLE PEDESETE NE SMEŠ ŽIVETI NA KREDIT: Ovo naučite odmah sada da ne bi bilo kasno!

Psihijatar Šuvalov kaže da u ovom dobu počinje "energetsko nivelisanje". Izjednačava se sve. I svega je manje. Manje energije ulazi u telo ili se u njemu proizvodi. Bez "misticizma", ovo je uobičajena psihofiziologija.

Lifestyle
Autor:
EVO ZAŠTO POSLE PEDESETE NE SMEŠ ŽIVETI NA KREDIT: Ovo naučite odmah sada da ne bi bilo kasno!
Foto: Shutterstock

Posle 50 godina vi uzimate kredit - zajmove od vašeg tela. A onda sa ogromnom kamatom vraćate ono što ste uzeli na kredit. U ovom dobu, kako piše psihijatar Šuvalov, počinje „energetsko nivelisanje“. Izjednačava se sve. I svega je manje. Manje energije ulazi u telo ili se u njemu proizvodi. Bez "misticizma", ovo je uobičajena psihofiziologija.

I ova energija bi trebalo da bude dovoljna za život. Za aktivnost u svim njenim oblicima. I za vaše zdravlje. I za komunikaciju. Ali samo ako je pametno rasporedite. Ako date više nego što treba za određene aktivnosti, vi bukvalno tonete.

Svaki dodatni napor je pozajmica. Najverovatnije će biti dovoljno energije za taj napor. Ali ti pozajmljuješ. I, naravno, pozajmljeno ćeš vratiti sa kamatom.

Ovo teško da je metafora. Ako u mladosti nisi dovoljno spavao - to je uredu. Nisi spavao, ali izdržaćeš. I to neće uticati na izgled ili zdravlje. Imaš dovoljno energije i da ne spavaš i da nastaviš da radiš.

Kad si mlad, toksične rasprave, spletke i podvale, teško podnosiš, ali opet imaš snage da se brzo oporaviš....Ali u starijoj dobi, to je rasipanje energije koje više nemaš u izobilju. Da bi se oporavio od te svađe, potrebno ti je mnogo napora....

Kad vam se neko ceo sat žali, cvili, priča o svom životu, ti iz kurtuazije slušaš, ali to te zamara. U mladosti, brzo to zaboraviš, dok u starosti, sve ti teško pada, pa i tuđe muke.

Sve što u mladosti i nije toliko bitno, u starosti je bukvalno tragično.

A ljudi iz našeg okruženja su navikli na našu pouzdanost, energiju, vedrinu, na ono što možemo i treba, po njihovom mišljenju, da radimo. I zahtevaju, lupajući kašikom o šerpu: hajde! I mi dajemo. Samo sada dajemo ono što nemamo, ono što smo uzeli na kredit.

To je kao da uzmete kredit sa visokim kamatama i date ga drugima.

Moramo da usporimo i ne pozajmljujemo velike sume. Veoma je teško vratiti penziju. A ako je ne vratiš, dolazi bolesti. Starenje. Sve one bore, seda kosa, gubitak energije, loše raspoloženje... Uostalom, sada smo u dugovima. A život dužnika je nezavidan. Sav njegov prihod ide na otplatu duga...

Sada je jedan od glavnih zadataka da ne ulazimo u kredite da ne bi naši najmiliji morali da ih plaćaju. Kada im nemoćno padnemo u zagrljaj od bolesti. Moramo živeti u okviru svojih mogućnosti. A sredstva su sada ograničena. A nepotrebna velikodušnost može se pretvoriti u težak teret ...

Zato pažljivo rasporedite energiju koju posedujete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs