Obratite pažnju

5 NEPRIJATNIH STVARI KOJE SE DEŠAVAJU ŽENAMA NAKON 50. GODINE: Da li vas je neko upozorio već na OVO?!

Neko se sa 60 godina oseća bolje, nego sa trideset, ali to je pre izuzetak a ne pravilo. Evo šta se dešava sa ženskim telom u pedesetoj

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Svi se menjamo s godinama, a nisu sve promene baš prijatne. Danas ćemo pričati o neprijatnim promenama koje se dešavaju ženama kad zagaze u pedesetu:

Promena mozga

Zajedno sa našim telom stari i naš mozak. Ovo primećuju mnogi.

Promene vezane za uzrast koje se javljaju kod nekih funkcija mozga, mnogi počinju da primećuju nakon 50 godina. Ali ako je vaš posao kreativan i vodite zdrav način života, veća je verovatnoća da ćete imati "svetlu" glavu u starosti.

Naučnici kažu da mediteranska ishrana može zaustaviti promene u funkciji mozga povezane sa godinama. Kao što znate, ova dijeta je bogata voćem, povrćem i zdravim mastima. Stoga, obratite posebnu pažnju na ovo.

Oštećenje sluha

Oko 40% ljudi starijih od 50 godina ima različite probleme sa sluhom. Ove zdravstvene probleme mogu izazvati geni, visok krvni pritisak, metabolički sindrom. Zato još jednom proverite svoj sluh kod specijaliste.

Krhke kosti

Ako vaša ishrana sadrži malo kalcijuma i vitamina D, vaše kosti mogu izgubiti snagu pre 50. rođendana. Stručnjaci kažu da žene sa lošim navikama već sa 35 godina mogu imati problema sa mineralnom gustinom kostiju.

Posle 50 godina, kosti su krhkije kod žena nego kod muškaraca. I sve zbog menopauze, valunga, smanjene proizvodnje estrogena...

Važno je shvatiti da namirnice bogate kalcijumom i vitaminima nisu sve što vam treba. Potrebna je i fizička aktivnost, odnosno snaga. Ovo gravitaciono opterećenje će pomoći vašim kostima da ojačaju. Glavna stvar je odabrati individualnu fizičku aktivnost za svaku osobu.

Slabi mišići

Ako mišići nisu u tonusu, onda će to odati vaše godine. Ovo je posebno primetno na rukama. Da biste nekako poboljšali tonus mišića, potrebno je da uradite 2-3 treninga snage nedeljno. Da biste započeli, možete da uradite jednostavan set vežbi sa trakama za fitnes i laganim bučicama.

Pored vežbanja, pobrinite se da u svakom obroku imate najmanje 20-25 grama kvalitetnih proteina. Jaja, morski plodovi, nemasna govedina, teletina, živina - ovo su namirnice koje treba da budu u vašem frižideru!

Bezbojna koža

Sa godinama, koža počinje da gubi važan protein - kolagen. Kao rezultat, pojavljuju se bore, gubi se ton kože. Što brže ide ovaj proces, izgledate starije.

Ishrana bogata vitaminom C i hrana bogata kolagenom pomoći će vam da tonirate kožu. Takođe, ne zaboravite na adekvatan režim hidriranja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...