KORISNI SAVETI

SA OVIM VITALNIM ORGANIMA NEMA ŠALE: 10 koraka koji će vam pomoći da očuvate zdravlje bubrega!

Razumevanje funkcije i uloge bubrega prvi je korak u preuzimanju kontrole vašeg zdravlja.

Fitnes & Nutricija
20:11h Autor:
SA OVIM VITALNIM ORGANIMA NEMA ŠALE: 10 koraka koji će vam pomoći da očuvate zdravlje bubrega!
Foto: Shutterstock

Vaši bubrezi, dva organa u obliku pasulja koji se nalaze u donjem delu leđa, sa obe strane kičmenog stuba – igraju važnu ulogu u vašem celokupnom zdravlju, više nego što biste mogli pretpostaviti.

Osnovna građevna jedinica bubrega je nefron. Svaki bubreg sadrži otprilike milion nefrona.

Bubrezi predstavljaju centralni deo urinarnog sistema i filteri su vašeg tela; pomažu u održavanju potrebne ravnoteže vode i soli u organizmu.

Bubrezi izlučuju otpadne produkte metabolizma (urea, keratin, mokraćna kiselina, bilirubin), razne toksine i dodatne tečnosti iz vašeg tela.

Što više znate o tome kako bubrezi rade, to ćete se manje pitati: “Šta je bubrežna bolest?

Akutni nefritis

Akutni nefritis nastaje kada vaši bubrezi odjednom postanu upaljeni. Ima nekoliko uzroka i u završnoj fazi mogu dovesti do otkazivanja bubrega ako se ne leče.

Zdravi bubrezi funkcionišu ne samo na taj način što uklanjaju dodatnu vodu i otpad, već pomažu i u kontroli krvnog pritiska, održavaju ravnotežu hemikalija u telu, održavaju snažne kosti, govore telu da napravi crvene krvne ćelije i pomažu deci da rastu normalno.

Hronična bolest bubrega

Hronična bolest bubrega događa se kada bubrezi više ne mogu očistiti toksine i otpadne proizvode iz krvi i ne mogu punim kapacitetom obavljati svoje funkcije. To se može dogoditi iznenada, ili s vremenom.

Visoki krvni pritisak i dijabetes su dva glavna uzroka otkazivanja bubrega.

Potrebno vam je momentalno lečenje kako bi se vaša bubrežna funkcija vratila u normalu.

Simptomi otkazivanja bubrega uključuju pospanost, manji protok urina u mokrenju, zadržavanje vode, glavobolju, fizičku neaktivnost, slabost, zbunjenost, bol u prsima, umor, bol u stomaku ili mučninu.

POSTOJI NEKOLIKO VRSTA AKUTNOG NEFRITISA:

1. Intersticijalni nefritis

U intersticijalnom nefritisu, razmak između bubrežnih tubula postaje upaljen i po pravilu se ne mogu filtrirati tekući otpadi organizma. Ozbiljna je bolest i zahteva što hitnije lečenje. Ova upala uzrokuje oticanje bubrega.

2. Pijelonefritis

Pijelonefritis je upala bubrega, koja obično dolazi zbog bakterijske infekcije. U 90% slučajeva uzročnik je Ešerihija koli. U većini slučajeva, infekcija počinje unutar bešike, a potom prelazi u uretru i bubrege. (Uretra predstavlja dve cevi koje prenose urin iz svakog bubrega u bešiku).

3. Glomerulonefritis

Ova vrsta akutnog nefritisa proizvodi upalu u glomerulu. Glomeruli su mreže kapilara, nalik na klupko, koji prenose krv i ponašaju se kao jedinice za filtriranje. Oštećeni i upaljeni glomeruli ne mogu pravilno filtrirati krv.

ŠTA UZROKUJE AKUTNI NEFRITIS?

Svaka vrsta akutnog nefritisa ima svoje uzroke.

1. Intersticijalni nefritis

Ova vrsta često proizlazi iz alergijske reakcije na lek ili antibiotik. Alergijska reakcija je trenutni odgovor tela na stranu supstancu.

Vaš je lekar možda prepisao lek da vam pomogne, ali ga telo smatra štetnim sastojkom. To čini telo napadnutim, što dovodi do upale.

Nizak nivo kalijuma u krvi je još jedan uzrok intersticijalnog nefritisa.

Kalijum je mineral koji pomaže u regulisanju mnogih funkcija u telu, uključujući srce i metabolizam. Uzimanje lekova duže vreme može oštetiti tkivo bubrega i dovesti do intersticijalnog nefritisa.

2. Pijelonefritis

Većina slučajeva pijelonefritisa proizlazi iz bakterijskih infekcija Escherichia coli (E. coli). Ova vrsta bakterije prvenstveno se nalazi u debelom crevu i izlučuje se kroz vašu stolicu.

Bakterije mogu putovati od uretre do bešike i bubrega, što dovodi do pijelonefritisa.

Iako je bakterijska infekcija vodeći uzrok pijelonefritisa, drugi mogući uzroci uključuju: urinarni pregled kod kojeg se koristi cistoskop; operacije mokraćne bešike, bubrega ili uretre; formiranje bubrežnih kamenaca.

3. Glomerulonefritis

Glavni uzrok ove vrste infekcije bubrega je nepoznat. Međutim, neki uslovi mogu podstaknuti infekciju, uključujući: problem u imunološkom sistemu, istorija raka, apsces koji se razbija i putuje do vaših bubrega kroz krv.

FAKTORI RIZIKA ZA AKUTNI NEFRITIS – UPALU BUBREGA

  • Ko je u opasnosti za akutni nefritis?
  • Neki ljudi imaju veći rizik za akutni nefritis – upalu bubrega.
  • Faktori rizika za akutni nefritis -upalu bubrega uključuju:
  • Porodična istorija bolesti bubrega (nasledne bolesti) i infekcije
  • Bolest imunološkog sistema, sistemske bolesti kao što je lupus
  • Uzimanje previše antibiotika ili lekova protiv bola
  • Nedavna operacija urinarnog trakta
  • Godine starosti – 55 ili više godina

SIMPTOMI UPALE BUBREGA

Vaši simptomi će varirati zavisno o vrsti akutnog nefritisa koji imate.

Najčešći simptomi svih tri tipa akutnog nefritisa – upale bubrega su:

  • Bol u karlici
  • Bol ili peckanje tokom uriniranja
  • Česta potreba za uriniranjem
  • Mutan urin
  • Krv ili gnoj u urinu
  • Bol u području bubrega ili abdomena
  • Oticanje tela, obično u licu, nogama i rukama
  • Povraćanje
  • Groznica
  • Visok krvni pritisak

LEČENJE AKUTNOG NEFRITISA – UPALE BUBREGA

Lečenje glomerulonefritisa i intersticijalnog nefritisa može zahtevati lečenje osnovnih stanja koja uzrokuju probleme. Na primer, ako lek koji uzimate uzrokuje probleme s bubrezima, vaš lekar može propisati alternativni lek.

Lekar će obično propisati antibiotike za lečenje infekcije bubrega.

Ako je vaša infekcija vrlo ozbiljna, možda ćete trebati primati intravenozne (IV) antibiotike unutar bolnice. Intravenozni antibiotici obično brže deluju od antibiotika u obliku tableta. Infekcije poput pijelonefritisa mogu uzrokovati jaku bol, pa vam vaš lekar može prepisati i lekove za ublažavanje bola.

Ako su bubrezi jako upaljeni, možda će vam morati pripisati kortikosteroide.

Kada vaši bubrezi ne rade, to može uticati na ravnotežu elektrolita u vašem telu. Elektroliti, poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma, odgovorni su za stvaranje hemijskih reakcija u telu.

Visok nivo elektrolita

Ako je vaša funkcija bubrega značajno oštećena zbog infekcije, možda ćete trebati dijalizu. Ovo je proces u kojem posebna mašina deluje poput veštačkog bubrega. Dijaliza može biti privremena potreba, međutim, ako su vaši bubrezi doživeli previše štete, možda će trajno trebati dijalizu.

Kada imate akutni nefritis, vaše telo treba vremena i energije da ozdravi, stoga će vam verovatno preporučiti mirovanje, što će uticati na vreme vašeg oporavka.

Takođe može vas savetovati da povećate unos tečnosti kako bi sprečili dehidraciju i zadržali filtriranje bubrega, kako bi oslobodili otpadne proizvode. Ako vaše stanje utiče na vašu funkciju bubrega, vaš lekar može preporučiti posebnu ishranu sa niskim vrednostima određenih elektrolita, kao što je kalijum.

Kada imate previše natrijuma u krvi, bubrezi zadržavaju vodu, pa to može povećati krvni pritisak.

Kako bi smanjili natrijum u vašoj ishrani potrebno je da:

Koristite sveže meso i povrće umesto gotovih pakovanja, jer pakovana hrana obično ima visok nivo natrijuma.

Izaberite hranu s oznakom “bez natrijuma” kad god je to moguće.

Koristite začine za pripremanje hrane umesto soli.

Sva tri tipa akutnog nefritisa poboljšaće se odmah s lečenjem. Međutim, ako se vaše stanje ne leči, možete razviti zatajenje bubrega.

Poremećaj bubrega nastaje kada jedan ili oba bubrega prestanu raditi kratko ili trajno.

Ako se to dogodi, trajno ćete trebati dijalizu. Zbog toga je od vitalnog značaja zatražiti hitan tretman za bilo kakve sumnje kod funkcije bubrega.

Simptomi upale bubrega mogu uključivati:

-Promene u mokrenju – stvaranje više ili manje urina nego obično, osećaj pritiska prilikom mokrenja, promena boje mokraće, penastog ili bubrežnog urina, ili uriniranje noću.

-Oticanje nogu, gležnjeva, ruku ili lica – tečnost koju bubrezi ne mogu ukloniti može ostati u tkivu.

-Umor ili slabost – nakupljanje otpada ili nedostatak crvenih krvnih zrnaca, anemija, može uzrokovati te probleme kad bubrezi počnu propadati.

-Pomanjkanje daha – otkaz bubrega ponekad zbunjuje, poređujući sa astmom ili zatajenjem srca jer se tečnost može nakupiti u plućima.

-Amonijak ili metalni ukus u ustima – nakupljanje otpada u telu može uzrokovati loš dah, promene u ukusu ili averziju proteinskim namirnicama poput mesa.

-Bol u leđima ili boku – bubrezi se nalaze na obe strane kičme, pa se otuda i javlje bol u leđima.

-Svrab – nakupljanje otpada u telu može uzrokovati teški svrab, posebno nogu.

-Gubitak apetita

-Mučnina i povraćanje

-Više hipoglikemijskih epizoda, kod osoba sa dijabetesom

Ako smatrate da imate bilo koji od ovih simptoma, porazgovarajte sa svojim lekarom o vašim nedoumicama. To je posobno važno ako imate bliskog člana porodice koji ima bubrežnu bolest ili ako imate dijabetes ili visoki krvni pritisak, koji su glavni uzroci zatajenja bubrega.

Uticaj ishrane na bolesti bubrega

Mnogi medicinski stručnjaci veruju da ishrana igra veliku ulogu u usporavanju progresije bubrežne bolesti.

Proteinska dijeta može pomoći bubrezima, jer neće morati raditi tako teško.

Budući da su zdravi bubrezi odgovorni za uklanjanje kalijuma i fosfora, a funkcija bolesnih bubrega to usporava, ti minerali mogu biti smanjeni u ishrani.

Fosfor je mineral koji se pretežno nalazi u mlečnim proizvodima i mesu. Vaše telo ga koristi za formiranje jakih kostiju i zuba.

No, počevši od ranijih stadijuma hronične bolesti bubrega, bubrezi počinju gubiti sposobnost uklanjanja dodatnog fosfora iz vašeg tela.

Budući da previše fosfora može naštetiti vašim kostima, ima smisla jesti manje fosfora.

Pravi nivo kalijuma u telu pomaže svim vašim mišićima da rade glatko, uključujući vaše srce.

Dakle, da ostanete zdravi koliko možete, trebate zadržati pravi nivo kalijuma u krvi (ne previše, a ne premalo).

Čuvanje kalijuma na pravom nivou celo vreme je jedan od poslova koje zdravi bubrezi rade za vaše telo. Kada bubrezi to ne uspevaju, oni počnu gubiti tu sposobnost.

Nivo kalijuma treba redovno proveravati analizom krvi.

Mnoge namirnice imaju kalijum, ali neke poput avokada, sušenog voća (uključujući suvo grožđe, kajsije i šljive), krompir, narandže, banane i zamene soli imaju visok nivo kalijuma.

U svim slučajevima, ključno je izbegavati neuhranjenost.

Šta je „akutno“ zatajenje bubrega?

“Akutno” znači iznenadno. Tako akutno zatajenje bubrega znači da su bubrezi iznenada prestali da rade, često zbog toksina (alergije ili lekova) ili teškog gubitka krvi ili traume.

Dijaliza se koristi za čišćenje krvi i opuštanje bubrega. Ako se uzrok leči, bubrezi će možda moći oporaviti neku ili sve njihove funkcije.

Šta je kamen u bubregu?

Kamen u bubregu nastaje kada materije u obliku urina stvaraju kristale. Kamen u bubregu može biti veliki ili mali.

Dok veliki mogu oštetiti bubrege, mali se mogu izbaciti pomoću urina.

Budući da kristali imaju oštre ivice, prolazak čak i sitnog kamena može biti veoma bolan.

Lečenje zavisi o tome od čega su kamenci izrađeni.

KORACI KOJI MOGU POMOĆI U ODRŽAVANJU ZDRAVLJA BUBREGA:

1. Hidratacija

Hidratacija tela je najvažnija stvar koju možete učiniti kako bi sprečili stvaranje kamena u bubregu i zadržali bubrege snažnim.

Voda razređuje urin i sprečava stvaranje kamena i minerala i soli.

2. Probiotici

Nedavna klinička ispitivanja koja su uključivala pacijente s hroničnom bubrežnom bolešću otkrila su da je skup ispitanika koji uzima probiotike poboljšala rezultate testiranja bubrega, kao i ukupan kvalitet života.

3. Jesti manje mesa

Kamen u bubregu najčešćese javlje kod populacije koje konzumiraju mnogo mesa.

4. Izbegavajte fosfor

Pogledajte vaš unos fosfora. Mineral se nalazi u većini hrane, ali gazirana bezalkoholna pića i pripremljena, prerađena hrana imaju posebno visok nivo fosfora.

Kada bubrezi ne rade dobro, fosfor se nakuplja u telu, uzrokujući potencijalno ozbiljna stanja, kao što su srčani poremećaji, kao i kalcifikacija (otvrdnjavanje) tkiva.

Izbegavajte bilo kakvu brzu hranu.

5. Prestanak pušenja

Pušenje smeta vašim bubrezima, pa stoga prestanite pušiti.

6. Pijte sokove

Jedan od najboljih načina za podršku dobrog zdravlja bubrega je svakodnevno konzumiranje prirodnih voćnih sokova .

7. Jesti hranu koja prija vašim bubrezima

Ona uključuje lubenicu, bobice (brusnice, borovnice i jagode), paprike, jabuke, češnjak, luk, kupus, karfiol i maslinovo ulje.

8. Održavajte umerenu telesnu težinu

Gojaznost je povezana s povećanom verovatnoćom razvoja raka bubrega.

9. Smanjite lekove poput aspirina, ibuprofena

Ovi lekovi su vrlo teški za bubrege. Još gore, istraživači su otkrili da ti lekovi povećavaju rizik od razvoja raka bubrega.

10. Priuštite sebi detox kupku

Uklanjanje otpada i toksina poboljšava vaše celokupno zdravlje.

Gore navedene promene koristiće vašim bubrezima, kao i vašem celokupnom zdravlju. Ali, osim toga, postoje tri značajne pretnje koje zaista zahtevaju akciju s vaše strane.

Ako patite od visokog krvnog pritiska, pred-dijabetesa ili dijabetesa, vaši bubrezi takođe mogu patiti.

Ti se uslovti mogu poboljšati prirodnim lekovima i promenama načina života, ali zahtevaće određenu predanost s vaše strane.

Briga o bubrezima je vredan cilj, stoga napravite potrebne promene kako bi zaštitili ove vitalne organe.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs