Kraljica margareta II i henrik od danske

OŽENIO KRALJICU PA CEO ŽIVOT PROVEO U SENCI: Danska kraljevska ljubavna priča sa tužnim krajem! (FOTO)

Danska kraljica Margreta II važi za jednu od najsimpatičnijih monarha na svetu, a njen je suprug oduvek patio zbog titule koju nije imao.

Vip priča
11:18h Autor:
OŽENIO KRALJICU PA CEO ŽIVOT PROVEO U SENCI: Danska kraljevska ljubavna priča sa tužnim krajem! (FOTO)
KRALJICA MARGARETA II I HENRIK OD DANSKE, Foto: Profimedia

Danska kraljica, 81-godišnja Margreta II, za nekoliko će dana obeležiće 50 godina od dolaska na tron nakon svog oca, kralja Frederika IX.

Za razliku od brojnih drugih svetskih monarha o kojima se najčešće piše i govori u ne baš pozitivnom svetlu, nju su proglasili 'najkul kraljicom'. Osim što je uvek nasmejana, pokušava da bude bliska s narodom, strastvena je pušačica cigareta, voli da nosi šarene kompletiće, ima široku kolekciju šeširića, a oduvek je isticala ljubav prema slikanju i arheologiji.

Ipak, nije oduvek bilo u planu da mlada princeza Margreta zasedne na danski tron. Naime, poslednji je put u kraljevskoj stolici ženski monarh sedeo pre više od 500 godina, a njen je otac, kralj Frederik IX, morao da menja zakone o nasleđivanju prestolja u odsustvu muškog naslednika. Tek je s svojih 13 godina postalo jasno da joj je budućnost - kraljevska titula.

Nekada neozbiljna devojka koju je zanimala muzika i ne toliko 'važnim' stvarima, ubrzo je odvedena na najbolje svetske Univerzitete kako bi stekla ozbiljnu edukaciju na područjima ekonomije, istorije i prava, uključujući i boravak na Sorboni i Kembridžu. Svejedno, Margreta je kao mlada žena imala istančan osećaj za svoju duhovni stranu te je oduvek razvijala svoje strasti u umetnosti, književnosti, baletu i filozofiji. Uz to, govori i 5 stranih jezika uz svoj materinji.

Na tron je došla sa svojih 31 godina, a iako su Danci u počecima bili skeptični, veoma su brzo prihvatli svoju mladu i veselu kraljicu. Ona je i dalje ostala verna svojim užicima, a pod pseudoninom Ingahild Grathmer ilistrovala je mnoge knjige uključujući dansko izdanje 'Gospodara prstenova', kao i neke poštanske markice. Takođe, prevodila je stranu literaturu na danski i dizajnirala crkvene odore, kostime i scensku odeću, a na državnim se prijemima često se pojavljuje noseći svoje kreacije.

Margreta je jednom priznala da je imala strašnu tremu na otvaranju sopstvene izložbe, žmarce u stomaku koji joj se pojave samo kada prezentuje sopstvenu umetnost, ali nikada kada oponaša dužnost kraljice.

Bila je u braku s Francuzom Henrijem de Laborde de Monpezatom koji je 2018. preminuo s 83 godine. Henri je preuzeo službeno ime princ Henrik od Danske, a par je zajedno dobio dva sina - princa Frederika i princa Joahima.

I iako dansku kraljevsku porodicu ne prati previše skandala, većinu je njih na dvor doneo upravo kraljičin preminuli suprug. Princ Henrik nikada nije bio zadovoljan činjenicom da se nalazi u senci svoje supruge kraljice kao i da ne nosi titulu kralja. Margretu je upoznao 1963. godine u Londonu, a zaljubili su se tri godine kasnije. Venčanje se održalo 1967. godine u Kopenhagenu, a nakon što je postao deo danskog kraljevskog dvora, morao je u potpunosti da promeni svoj život - svoju veru, nacionalnost, jezik i kulturu.

Bez obzira na to što je obavljao itekako važne uloge, nikada mu nije bilo dovoljno, a u kasnijim je godinama sve manje podržavao svoju suprugu. Sve je više vremena provodio na kraljevskoj jahti Danebrog, a kraljica mu je 'opustila uzde' te manje brinula o njegovih upitnim prijateljstvima s 'damama'. Nije se čak pojavio na kraljičinom 75. rođendanu 2015. godine, tvrdeći da je bolestan dok je zapravo bio na krstarenju u Veneciji. Tada su brojni mediji počeli da pišuo 'najmrzovoljnijem monarhu na svetu'.

U 2017. je godini nekoliko puta boravio u bolnici, a onda je u avgistu izjavio da nema nameru da bude sahranjen u posebnom sarkofagu koji je kraljica dizajnirala za njih u katedrali Roskilde, tradicionlanoj grobnici danskih monarha od 1559. godine.

Kasnije su njegove izjave pripisali demenciji, iako je svima bilo jasno da ga je nezadovoljstvo pratilo od kad je postao član danske kraljevske porodice jer nikada nije dobio titulu kralja te je život proveo u senci svoje supruge.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs