vojvotkinja od argila margaret

DRUGOG MUŽA BESOMUČNO VARALA, JAVNO OSRAMOĆENA, SKONČALA U STARAČKOM DOMU: Skandalozni život vojvotkinje od Argila!


Serija 'A Very British Scandal', ponovo je aktualizovala jedan od najvećih razvoda u britanskoj istoriji, a genijalna Kler Foj na svoj način je ispričala priču o Margaret Kebel, koja se najviše pamti po razvodu od svog drugog muža Ijana Kembela vojvode od Argila.

Vip priča
11:24h Autor:
DRUGOG MUŽA BESOMUČNO VARALA, JAVNO OSRAMOĆENA, SKONČALA U STARAČKOM DOMU: Skandalozni život vojvotkinje od Argila!
Foto: Profimedia

Margaret Vigham je rođena 1. decembra 1912. godine, kao jedina ćerka škotskog biznismena i milionera Džordža Haja Vighama i Helen Man Hanaj. Margaret se školovala u Njujorku, a onda se vratila u Veliku Britaniju.

Biografkinja Lindzi Spens opisala ju je kao ‘tatinu devojčicu koja je patila za večno odsutnim ocem i živela s ljubomornom majkom, koja joj je sve nabijala na nos’.

Zahvaljujući svojoj lepoti, ali i statusu bogate naslednice, postala je devojka tadašnje društvene scene, a sve se zakomplikovalo kada je sa samo 15 godina zatrudnela sa glumcem Davidom Nivenom kada su tokom praznika bili na ostrvu Vajt.

Tada ju je otac poslao u London na tajni abortus. I nakon toga Margaret je oduševljavala svojom lepotom, koja je osvajala prinčeve i milionere, ali i jednu od najvećih glumačkih zvezda Zlatnog Holivuda Keri Granta , pa tajkuna Pola Getija, koji su je često posećivali u njenom domu u Mayfairu.

Ipak, njen prvi verenik bio je Čarls Grevile, grof od Varvika, ali se udala tek kada ju je zaprosio bogati Amerikanac Čarls Svenej s kojim je dobila troje dece - devojčicu koja je preminula odmah na porođaju, sina Brajana i ćerku Franšiz.

Od njega se razvela 1947., da bi se ubrzo verila za bankara Josefa Tomasa.

1951. udala se za Ijana Daglasa Kembela, 11. vojvodu od Argila, kojeg je upoznala tokom vožnje vozom 1949. Neumorno ju je progonio, svestan njenog bogatstva, jer njegovo odavno nije vredilo ništa. Sažalila se nad njim i uverila je oca da mu da 100 hiljada funti da obnovi porodični dvorac u Škotskoj.

Vojvoda je potpisao ugovor kojim se njen otac osigurao da ne izgubi novac, a u kojem je obećao i da će je oženiti čim se okonča njegov razvod.

Nakon venčanja par je živeo luksuznim stilom života - skijanja u St. Morisu, letovanja na Bahamima i u Sent Tropeu, a nije bilo ni modnog dizajnera koji nije poželeo da oblači lepu vojvotkinju.

Ipak, nije trebalo dugo da vojvoda pokaže svoje pravo lice, a glasine o njegovim problemima s kockanjem, ali i zavisnosti o alkohola i droge, ubrzo su se pokazale istinitima, baš kao i negova preka narav.

Zbog toga su se dogovorili da imaju otvoren brak i živeti odvojenim životima, no njemu se ipak nije svidela činjenica da vojvotkinja više nije željela financirati njegov način života, na koji je do tada naviknuo.

Zbog toga je angažovao privatne detektive koji su je pratili u stopu, krali pisma koja je dobijala, pronalazili dnevnike koje je pisala, ali i fotografije koje je imala. Ključni dokaz u njihovoj brakorazvodnoj parnici bila je mutna polaroidna fotografija na kojoj se vidi vojvotkinja u kupatilu svog stana u Majfairu sa biserima na sebi dok se u uglu nazire muškarac.

Margaret Vigham
foto: Profimedia

On je tvrdio da je vojvotkinja zavela i u krevet odvela čak 88 muškaraca, uključujući ministre, holivudske zvezde i članove kraljevske porodice, i sve to dok su bili u braku. Četiri godine su vodili sudski spor i vojvoda je pobedio zbog njenih afera. U to vreme bio je to jedan od najskupljih britanskih razvoda.

Ona je morala da plati čak 50 hiljada funti sudskih troškova dok o njegovim aferama nije izrečena nijedna reč, pa čak ni kada se, šest nedelja kasnije, oženio bogatom Amerikankom Mathildom Mortimer, koja mu je bila ljubavnica i čak 22 godine mlađa od njega.

Margaret Vigham
foto: Profimedia

Zanimljivo je da je sudija u svojoj odluci opisao vojvotkinju od Argila kao 'promiskuitetnu ženu' čiji je stav prema braku 'potpuno nemoralan'. Zbog svega mediji su je razapeli, a posvađala se i s ćerkom Frašiz, tvrdokornom i uzornom katolkinjom koja se nije slagala s majčinom odlukom da se usprotivi razvodu. Pomirile su se tek 1993., pre nego što je Margaret preminula.

A osim o svađi s ćerkom, javnost je dugo šuškala o skandalu koji joj je priredila sluškinja iz Maroka. Reč je o događaju iz 1989. godine, a sluškinja je kasnije tvrdila kako joj je vojvotkinja dopustila da može kada god poželi da nazove svoju porodicu u Maroku te joj je 'nabila' telefonski račun na iznos od nekoliko hiljada funti. Navodno se Margaret nije sećala toga jer je, kada joj je to dozvolila, bila pijana.

Vojvotkinja je imala sukob s još jednom sluškinjom, Edith Springet, koja je za nju radila više od decenije, ali ju je otpustila nakon što ju je pronašla u nesvesti u svojoj sobi pored prazne boce viskija.

Iako se u medijima najviše pisalo o njenim skandalima, vojvotkinja od Argila imala je i drugu stranu. Nezvanično je usvojila dvojicu dečaka, Džejmija i Ričarda Gardnera, kojima je platila školovanje, ali njihov život nakon toga ostao je nepoznanica.

Margaret je nakon razvoda nastavila da organizuje raskošne zabave u svojem domu tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a nije ostala dužna ni svom bivšem suprugu, javno je govorila da je sadista.

Zbog njenog ponašanja pao joj je ugled, zbog čega se promenilo i društvo koje je dolazilo na njene zabave te je na kraju postala nepoželjna. Novac koji je imala polako je ispario.

1978. bila je primorana da se preseli se iz svog stana u apartman hotela Grosvenor House, u koji je povela i sluškinju. Nakon 12 godina izbačena je iz hotela, ali uspela je da se useli u stan zahvaljujući finansijskoj podršci prijatelja, ali i prvog supruga Čarlsa Sveneja.

Pred kraj života smeštena je u starački dom, u kojem je, gotovo bez prebijenog novčića, 1993. preminula u 80. godini života.

Sahranjena je u Sureju pored prvog supruga Čarlsa Sveneja, koji je umro nekoliko meseci ranije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs