nikica marinović

BILA JE NAJLEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE, ODBILA JE HOLIVUD, VOLELA 2 SRBINA: A onda oduzela sebi život smrtonosnom dozom!


Davne 1966. godine cela Jugoslavija brujala je o tome da je Jugoslavenka ponela titulu jedne od najlepših na izboru za Mis sveta u Londonu.

Vip priča
20:43h Autor:
BILA JE NAJLEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE, ODBILA JE HOLIVUD, VOLELA 2 SRBINA: A onda oduzela sebi život smrtonosnom dozom!
Foto: PrintscreenJutjub/ British Pathé

Jugoslovenska manekenka i prva Mis Jugoslavije Nikica Marinović bila je jedna od najlepših žena na ovim prostorima, koju starije generacije i sada pamte.

Ipak, osim po izuzetnoj lepoti, ostala je upamćena i po svom tragičnom kraju kada je 2008. godine izvršila samoubistvo.

Bila je najistaknutija manekenka u SFR Jugoslaviji, postigla je brojne uspehe, a bila je i prva Jugoslovenka koja je otišla na izbor za Mis sveta, gde je osvojila čak dve lente. U Londonu je 1966. godine proglašena najlepšom Evropljankom i prvom pratiljom Mis sveta, a na izbor je, kako se pričalo, otišla slučajno.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Bila je prva pratilja na izboru Mis sveta

Naime, urednica časopisa koji je preuzeo organizaciju ovog takmičenja nije bila zadovoljna izborom, a ubrzo nakon toga srela je tada još uvek maloletnu Nikicu. NJeni konzervativni roditelji jedva su joj dopustili da otputuje na takmičenja, a i ona sama je bila sramežljiva i dugo nije smela da se skine u dvodelni kušaći kostim.

Završila je kao prva pratilja, a pričalo se da je lentu najlepše izgubila samo zato što dolazi iz komunističke zemlje. Ova Dubrovčanka je tada imala samo 19 godina, a nijedna Jugoslovenka nakon nje nije postigla ovakav uspeh.

Stizale su joj čak i ponude za Holivud, ali ih je sve odbila ubeđena da nije nadarena za glumu. NJenu lepotu je prepoznao tada vodeći modni mag Aleksandar Joskimović, za koga je radila i zbog čega je došla u Beograd. Tu je upoznala budućeg supruga, deset godina starijeg Vuka Vuča, koji je bio uspešan reditelj i književnik.

S njim je dobila sina Đorđa, koji je danas uspešan arhitekta koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Brak s Vukom je trajao samo tri, četiri godine, a nakon toga Nikicu su ponovo opsedali udvarači.

Drugog supruga, četrnaest godina starijeg reditelja Zdravka Šotru, manekenka je upoznala u Zagrebu 1972. godine gde je usled novčanih problema snimala poetsko-muzičku emisiju “Koraci noći”. Šotri je Nikica rodila sina Marka, ali se ljubav ipak završila 1980. godine. Nakon drugog bračnog brodoloma Nikica je ostala sama sa sinovima.

Rat i raspad Jugoslavije ju je teško pogodio. Uvek se osećala Hrvaticom i dičila se dubrovačkim poreklom, a posebno se uznemirila kad ju je otac Pepo, u vreme najžešćih sukoba, obišao u Beogradu, a po povratku u Dubrovnik bio tri meseca u kućnom pritvoru okrivljen jer je bio među neprijateljima.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Borila se sa depresijom

Nešto kasnije ovoj lepotici se potpuno izgubio svaki trag. Pričalo se da se bori sa depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, pa se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima. U rodnom Dubrovniku je poslednji put bila 2005. godine, ali nikome se u gradu nije javila.

U novembru 2008. godine sve je šokirala vest o tome da se Nikica ubila. Popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje, ne ostavivši za sobom oproštajno pismo, ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto se odlučila na ovo.

U trenutku smrti imala je 61 godinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs