sUPRUGA dŽOA bAJDENA

Potencijalna prva dama koja bi mogla da dođe na mesto Melanije Tramp: Ko je Džil Bajden? (FOTO)

Ona je profesorka koja u svojoj bogatoj biografiji ima čak i doktorat, i to u području obrazovanja, a uz to supruga je bivšeg američkog potpredsednika, danas aktualnog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena. Uz njenu bezrezervnu podršku, Bajden bi mogao da postigne ono o čemu mašta već godinama, a o čemu je sve dobro naučio rame uz rame s Barakom Obamom - pobediti na predsedničkim izborima i naslediti Trampa na čelu Amerike.

Vip priča
Autor:
Potencijalna prva dama koja bi mogla da dođe na mesto Melanije Tramp: Ko je Džil Bajden? (FOTO)
Džil Bajden, Foto: Profimedia

Džil Bajden rođena je kao Džil Trejsi Džejkob 5. juna 1951. u Hamontonu u Nju Džersiju, a većinu detinjstva provela je s roditeljima i četiri mlađe sestre u Pensilvaniji. Iako je maštala o karijeri modne dizajnerke pa je čak upisala fakultet u Pensilvaniji, Džil Bajden uskoro je shvatila da to nije ono što želi da bude,, pa je ubrzo odustala od studija.

Najlepša prva dama: Jedina koja može da parira Melaniji Tramp! (FOTO)

Negde u isto to vreme udala se za Bila Stivensona, s kojim je započela vezu još 1969., iste godine kada je maturirala u srednjoj školi. Njihova zajednička odluka bila je da upišu fakultet u Delaveru, a Džil je studirala engleski jezik. Na fakultetu se njihova ljubav razvodnila, a sve je ubrzo rezultiralo razvodom.

Kako bi dobro promislila o svemu, Džil je na godinu dana napustila fakultet, a nakon što se vratila diplomirala je, ali i doktorirala u području obrazovanja. Veći deo svoje karijere provela je predavajući na fakultetima, a kasnije je čak razvila i neke fakultetske programe, za što je u završnici imala i podršku Bele kuće.

Za ljubav s čovekom, koji se na kraju pokazao kao ljubav njenog života, bila je presudna njena kratkotrajna manekenska karijera.

"Možda sam odradila nekoliko poslića i za svaki dobila dvadesetak dolara. Ali nikada nisam bila manekenka", prisetila se jednom prilikom prošlih vremena Džil Bajden.

Naime, kako bi zaradila za studije, Džil Bajden je kratko vreme radila kao manekenka, a njena fotografija na reklami jedne autobuske stanice očarala je tadašnjeg američkog senatora Džoa Bajdena. Zahvaljujući svojim vezama, Bajden je pronašao Džil i njih dvoje izašli su u proleće 1975. na svoj prvi sastanak na slepo.

Putin najavio ženidbu: Ova lepotica će postati prva dama Rusije! (FOTO, VIDEO)

Veza s Bajdenom i za nju je bila iznenađenje, kako je rekla, jer Džo nije bio njen tip muškarca, najviše jer je bio džentlmen u pravom smislu reči, ali i zato što je između njih bilo devet godina razlike.

"Do tada sam se zabavljala s dečacima u farmericama i majicama, a on je došao na moja vrata u ležernom kaputu i elegantnim cipelama. Pomislila sam: "Bože, nema šanse da ovo uspe, ni za milion godina! Pa on je devet godina stariji od mene'', izjavila je u intervjuu za Vog i dodala:

"Izveo me u bioskop, gledali smo 'A Man, a Woman, and a Killer' i zaista smo kliknuli. Došli smo kući, rukovao se sa mnom za laku noć... Otišla sam gore i u jedan u noći nazvala svoju majku i rekla joj: 'Mama, napokon sam upoznala džentlmena!'

Dve godine nakon upoznavanja par se venčao, četiri i po godine nakon što je Džo Bajden izgubio prvu suprugu i ćerku u automobilskoj nesreći, u kapeli u sklopu zgrade Ujedinjenih naroda u Njujorku, a Džil je prihvatila i njegove sinove, Hantera i Boa, kao da su njena biološka deca. Godine 1981. Bajdenovi su dobili i ćerku Ešli, ali biti samo majka i domaćica za Džil nikada nije bila opcija. Dugo se borila sama sa sobom, da bi se u dobi kada je Ešli imala dve godine vratila na fakultet.

Paralelno je radila u psihijatrijskoj bolnici, u kojoj je punih pet godina podučavala engleskom jeziku adolescente s psihičkim problemima, ali i dobila čak dve diplome, jednu fakulteta Vilanova, a drugu Vest Čestera. Tri godine je potom provela kao profesorka u srednjoj školi Klejmont, a potom se prebacila na fakultet Delaver. Doktorat je stekla u januaru 2007. na Univerzitetu Delaver, da bi dve godine kasnije predavala engleski na fakultetu Norther Virdžinija . Te iste godine stajala je uz svog supruga dok je prisezao kao američki potpredsednik, u doba kada je titulu predsednika imao Barak Obama.

Uprkos visokoj funkciji supruga, Džil Bajden odlučila je da nastavi da radi na svojoj karijeri i da predaje. Godinama ranije, ali i nakon nje, u Beloj kući nije boravila 'druga dama' koja je ostala da radi puno radno vreme, ali i bila bezrezervno uz supruga.

Ipak, zahvaljujući tome što joj je suprug bio američki potpredsednik, Džil je mogla da radi na onome o čemu je uvek maštala - bila joj je to idealna prilika da proširi svoju platformu kojom bi pomagala porodicama američkih vojnika, ali i radila na pravima žena u afričkim državama, poput Zambije, Konga ili Siera Leonea.

Sve ove godine bavi se i humanitarnim radom, pomaže u širenju svesti o raku dojke, a napisala je i knjigu o svom odnosu s Džoom Bajdenom, pod nazivom 'Where the Light Enters', kao i dve dečije knjige, 'Don't Forget' i 'God Bless Our Troops'.

A što radi kada ne radi i kada ne žonglira uspešno privatnim i poslovnim životom? Džil Bajden tada trči, a u svom bogatom portfoliju već ima trke na pet i 10 hiljada metara. A kako provodi vreme sa suprugom? Većinu tako da ne razgovaraju o poslu, barem tako kaže:

'Biću iskrena, imamo jako malo vremena koje možemo da provodimo sami, zato se trudim da izvučem najviše iz njih, pa nikada ne razgovaramo o politici.'

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs