PRINCEZA O KOJOJ SE MALO PRIČA

DIVLJE DETE KRALJEVSKE PORODICE: Neverovatan život najozloglašenije princeze - STEFANI OD MONAKA! (FOTO)

Stefani, princeza od Monaka, grofica od Polinjaka, punog imena Stefani Mari Elizabet Grimaldi, je najmlađa kćerka kneza Renija III od Monaka i američke glumice Grejs Keli. Trenutno je šesta u liniji nasledstva prestola Monaka. Stefani se do sada bavila modom, pevanjem i humanitarnim radom.

Vip priča
14:21h Autor:
DIVLJE DETE KRALJEVSKE PORODICE: Neverovatan život najozloglašenije princeze - STEFANI OD MONAKA! (FOTO)
Stefani od Monaka, Foto: Profimedia

Stefani je rođena 1. februara 1965. u Monte Karlu, Monako. Njen otac Renije III vladao je Monakom od 1950. do 2005. godine, a njena majka Grejs Keli bila je američka glumica irskog porekla, koja je 1955. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu. Stefani je njihovo najmlađe dete i druga kći, nakon Karoline Luiz Margerite, rođene 27. januara 1957, i Alberta Aleksandar Luja Pjera, rođenog 14. marta 1958.

BOLOVALA OD ANOREKSIJE, VEZU SA NAJPOŽELJNIJIM MUŠKARCEM JOJ RASTURILA SIJENA MILER: Životna priča Kire Najtli! (FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Princeza Grejs je Stefani s ljubavlju zvala „divlje dete“ . Kada su postali adolescenti, Karolina, Albert i Stefani stekli su reputaciju „najglamuroznijih naslednika krune na Starom kontinentu“, a roditelji su im ispunjivali sve prohteve. Kao dete, Stefani se bavila plesom i gimnastikom, osvajajući mnogobrojne medalje, i svirala je klavir. Obrazovala se u nekoliko privatnih škola, a diplomirala je 1982. u Parizu.

13. septembra 1982. Stefani se, zajedno sa svojom majkom, vraćala u Monako, kada je princeza Grejs za volanom doživela moždani udar. Njih dve su doživele saobraćajnu nesreću, a princeza Grejs je narednog dana preminula u bolnici. Stefani je pretrpela frakturu vrata, ali je preživela. Međutim, zbog oporavka od povreda nije mogla da prisustvuje sahrani svoje majke.

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA HELENE RUBINŠTAJN: Izgradila kozmetičko carstvo, udavala se 2 puta, izgubila sina! (FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Moda i manekenstvo

1983. godine, ubrzo nakon oporavka od saobraćajne nesreće, Stefani se prijavila za program za nove modele u modnoj kući Kristijan Dior. Šef ove kuće, Mar Boen, bio je dobar prijatelj princeze Grejs. Krajem 1984, pozirala je za španski magazin ¡Hola! u nekoliko večernjih haljina, što je kasnije ponovila i 1990. Sledeće godine, 1985, pojavila se na naslovnoj strani nemačkog izdanja časopisa Vog i američkog izdanja Veniti Fer. Takođe je postala zaštitno lice švajcarske firme kozmetike La Prairie. 1985. fotografisala se za naslovnu stranu francuskog Voga.

U septembru 1986, Stefani je kreirala liniju kupaćih kostima za firmu Pool Position. Modnu reviju u Monaku popratili su mediji širom sveta, a u prvom redu sedeli su knez Renije, princeza Karolina i princ Albert. Revija sledeće kolekcije održana je godinu dana kasnije u Monte Karlu. 1989. na tržištu se pojavio parfem Stéphanie, koji je ona kreirala.

POKORILA HOLIVUD, ZAVELA NAJVEĆE FRAJERE, A NJEGOVU SMRT NIKAD NIJE PREBOLELA: Životna priča čuvene Beti Vajt!

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Muzička karijera (1986–91)

Stefani je 1986. potpisala ugovor sa francuskom izdavačkom kućom Carrere i producentom Ivom Rozom, i počela da priprema svoj prvi studijski album. Singl „Ouragan“ odmah se našao na prvom mestu top-liste u Francuskoj, i postao je veliki hit u Evropi, sa preko dva miliona prodatih primeraka. Anglofona verzija singla „Ouragan“, „Irresistible“, postigla je veliki uspeh u Nemačkoj i Švajcarskoj. Stefani je u septembru objavila i svoj prvi, Besoin, koji je prodat u preko milion i po primeraka širom Evrope.

Singl „Flash“ takođe je postigao međunarodni uspeh, dok je pesma „Young Ones Everywhere“ korišćena u UNICEF kampanji 1987. godine.

ŽIVOTNA PRIČA POSLEDNJE GRČKE BOGINJE: Ono što je najviše želela, nikad nije dočekala! (FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Krajem 1987. Stefani se preselila u Los Anđeles kako bi radila na svom drugom albumu. Međutim, album Stéphanie izdat je tek 1991. godine, čak pet godina nakon albuma Besoin. Stefani je sama napisala sve pesme zajedno sa producentom Ronom Blumom, na engleskom jeziku. Spot za promotivni singl „Winds of Chance“ snimljen je na Kanarskim Ostrvima.Međutim, album je vrlo loše primljen od strane kritike, i prodat je u samo 3.500 primeraka u Sjedinjenim Američkim Državama.Nakon ovog komercijalnog neuspeha, Stefani je okončala svoju muzičku karijeru. Samo dvaput nakon toga je ponovo snimala — 1992. je otpevala međunarodni hit duet „In the Closet“ sa Majklom Džeksonom, i 2006. humanitarni singl „L'or de nos vies“ sa dobrotvornom organizacijom Fight AIDS.

Humanitarni rad (1991– )

Od prekida svoje muzičke karijere, Stefani se uglavnom bavi humanitarnim radom. Od smrti svog oca 2005, postala je vatreni aktivista u borbama protiv HIV–a i side. Osnovala je sopstvenu dobrotvornu organizaciju Fight AIDS koja pomaže ljudima koji žive sa virusom HIV.

SVOJU BOL JE KRILA OD MEDIJA, JEDAN ČOVEK JE NIKADA NIJE PREBOLEO: Životna priča Sofi Marso! ( FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Problemi oko nasledstva monačanskog prestola

Stefanin stariji brat Albert II, trenutni vladar Monaka, nema legalnih naslednika. Ranije je postojala mogućnost da vladar usvoji svoju decu rođenu van braka i imenuje ih naslednicima, ali zbog promena u Ustavu Monaka iz 2002. to više nije moguće. Iako ima troje nezakonite dece, nijedno od njih ne može naslediti presto Monaka jer je rođeno van bračne zajednice. Budući da se Albert do tada nije ženio i nije dobio decu, knez Renije III je morao da promeni ustav da bi obezbedio naslednika prestola. 2. aprila 2002. Monako je proglasio Kneževski zakon 1.249, koji je osigurao da ukoliko suvereni knez umre bez legalnih naslednika, kruna će biti preneta na bočnu liniju, kneževe braću ili sestre, po principu primogeniture.

PRE OPRE VINFRI POSTOJALA JE SAMO ONA: Životna priča najpopularnije voditeljke Amerike - Barbare Volters! (FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Pre ovog zakona, kruna se mogla preneti samo na direktne potomke trenutnog vladara, isključujući njegovu braću, sestre i njihovu decu. Francuska je takođe prihvatila ovaj zakon. Po dogovoru Francuske i Monaka iz 1918, Monako bi pripao Francuskoj ukoliko poslednji knez umre bez naslednika. Ovaj dogovor više ne važi od 2005. godine. Tako je Stefani zauzela šesto mesto u liniji nasledstva monačanskog prestola, iza svoje sestre Karoline i njene dece — sinova Andree i Pjera, i kćeri Šarlote i Aleksandre. Stefanino dvoje dece, sin Luj i kćerka Polin Dikrije, zauzimaju sedmo i osmo mesto u liniji nasledstva. Međutim, Stefanina kći Kamila Gotlije ne može naslediti krunu Monaka, budući da se njeni roditelji nikada nisu venčali.Iako Stefani nikada nije identifikovala Kamilinog oca, pretpostavlja se da je to njen nekadašnji telohranitelj Žan Rejmond Gotlije. Ukoliko Albert II u budućnosti bude dobio legalnih naslednika, svi trenutni naslednici će se pomeriti za jedno mesto unazad u liniji nasledstva.

OTERAN U LUDNICU, OČEVA POHLEPA GA UNIŠTILA: Životna priča najpametnijeg čoveka na svetu, koji to nije želeo da bude!

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

Privatni život

Stefani tečno govori francuski, monegaški, engleski i italijanski jezik. Dok je bila mlada, u javnosti ju je pratio imidž „princeze buntovnice“. Veliki je ljubitelj plivanja, skijanja i skijanja na vodi. Suvlasnik je dve Replay radnje i kafića, u Monaku i Barseloni. Bila je i počasni urednik francuskog izdanja časopisa Vog za decembar 2008. i januar 2009.

BIO JE MRAČAN I NEODOLJIV: Životna priča najvećeg intelektualca Holivuda - Sema Šeparda! (FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

1992. Stefani je otpočela seksualnu vezu sa svojim telohraniteljom Danijelom Dikrijeom, sa kojim je dobila dvoje dece — sina Luja Robera Pola, rođenog 26. novembra 1992,i kćerku Polin Grejs Megi 4. maja 1994. Stefani i Dikrije su se venčali 1. jula 1995. u Monte Karlu. Razveli su se nakon nešto više od godinu dana braka, 4. oktobra 1996.

15. jula 1998. Stefani je rodila kćerku Kamilu Mari Keli, ne popunivši ime oca u izvodu iz matične knjige. Pretpostavlja se da je Kamilin otac telohranitelj Žan Rejmond Gotlije. 10. septembra 2003. Stefani se udala za devet godina mlađeg portugalskog cirkuzanta, Adansa Lopesa Peresa, 10. septembra 2003.Razveli su se u novembru 2004.

ŽIVOTNA PRIČA LATINOAMERIČKOG ČAROBNJAKA: Ovako je živeo i VOLEO Gabrijel Garsija Markes! (FOTO)

Stefani od Monaka
foto: Profimedia

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs