Ko je ona?

POBEGLA IZ RODNE ZEMLJE, POSTALA ŽENA KOJOJ SE DIVI CEO SVET: Životna priča AMAL KLUNI!

Amal Kluni je jedna od najmoćnijih i najcenjenijih međunarodnih advokata za ljudska prava na svetu. Pored toga ona je supruga jednog od najzgodnijih glumca i reditelja Džordža Klunija.

Vip priča
POBEGLA IZ RODNE ZEMLJE, POSTALA ŽENA KOJOJ SE DIVI CEO SVET: Životna priča AMAL KLUNI!
Džordž i Amal Kluni, Foto: Profimedia

Oni koji privatno znaju uspešnu Britanku kažu da je reč o ženi neverovatnog intelekta i elegancije. Za svoje je znanje osvojila "Shrigley Award" na Univerzitetu Oksford i "Jack Katz Memorial Award" na Njujorškom pravnom fakultetu, na kojem se i obrazovala. Ujedno je 2013. odabrana za najzgodniju pravnicu u Londonu.

Libanska lepotica, koju su mediji jedno vreme nazivali dvojnicom glumice En Hetavej, znatno se razlikuje od dosadašnjih Klunijevih devojaka, koje su uglavnom bile supermodeli i glumice.

foto: Profimedia

Njena karijera je spoj humanitarnog prava i međunarodne politike, a za 43-godišnjakinju Amal, ima impresivnu biografiju. Radila je u nekoliko UN-ovih komisija, predavala na nekoliko Univerziteta, kao što su "The Hague Academy" i "The New School in New York". Tečno govori engleski, francuski i arapski, a napisala je i knjigu "The Special Tribunal of Lebanon". U karijeri je zastupala brojna poznata imena, a impresivna lista klijenata uključuje i bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko kao i osnivača VikiLiksa Džulijana Asanža. Danas je posvećena majka i supruga i jedna od retkih žena koja se može pohvaliti činjenicom da je do 40. godine ostvarila mnogo više nego što bi većina celog svog života.

Amal Alamudin rođena je 3. februaru 1978. u Bejrutu, glavnom gradu Libana. Dolazi iz uticajne libanonske porodice intelektualaca. Njen deda je bio ministar u vladi, a otac Ramzi Alamudin, poreklom iz gradića Bakline, predgrađa Bejruta, pre penzije radio je kao profesor poslovnih studija na Univerzitetu "American University of Beirut".

Ujedno je autor velikog broja stručne literature. Majka Baria Miknas imala je uspešnu novinarsku karijeru, radila je u uticajnim srednjoistočnim novinama i televizijskim emisijama. Danas je zaposlena kao dopisnica i urednica u novinama "Al-Hayat", za koje je intervjuisala brojne regionalne čelnike. Baria je takođe bila velika lepotica kada je bila mlađa, zvali su je libanonskom Liz Tejlor. Ali kada je 1982. te prostore zahvatio rat, porodica je bila prisiljena da pobegne. Amal je imala samo dve godine kada su se njeni roditelji sa njom, mlađom sestrom Talijom i braćom Samerom i Ziadom doselili u Englesku. Smestili su se u Bukinghamšajeru, gde su ih dočekali raširenih ruku. Upravo je to jedan od razloga zašto uspešna brineta razume probleme današnjih izbeglica. Kada su se ona i Džordž sreli sa sirijskim izbeglicama u Berlinu, rekla im je:

“Moja porodica je takođe pobegla od rata i imali smo sreću što nas je 1982.godine, kada je nasilje doživelo vrhunac, prihvatila jedna evropska zemlja”. U Engleskoj je završila osnovnu i srednju školu, a studije prava na Univerzitetu "St. Hugh’s Collegeu" u Oksfordu. Školovanje je nastavila, a titulu magistra prava stekla je na "NYU" u Njujorku. Nakon diplome kratko je radila za Soniju Sotomajor, sudiju američkog Vrhovnog suda. Kada se 2010. vratila u Englesku, počela je pripravnički staž u londonskoj kancelariji "Doughty Street Chambers", gde su je kasnije i zaposlili.

S vremenom je postala jedna od najpoznatijih pravnica za ljudska prava. Osim Timošenko i Asanža, Amal je zastupala i Jermeniju u nastojanjima da se dokaže genocid nad njenim stanovnicima iz jazidske žene, versku manjinu Srednjeg istoka nad kojom je "ISIS" počinio genocid. Jednom je prilikom priznala da bi, ako bi sirijski predsednik Bašar al-Asad ikada bio procesuiran za ratne zločine, rado radila na tom slučaju.

foto: Profimedia

- Mislim da je UN zaključio da je sirijska vlada počinila ratne, ali i zločine protiv čovečnosti. Ali nisu oni jedini, postoje i drugi akteri koji su počinili identične zločine - istakla je Amal koja je uprkos impresivnoj karijeri slavu stekla tek zahvaljujući ljubavnom životu. Ali ni to nije tako trivijalno i bizarno ako uzmemo u obzir da je upravo ona jedina žena kojoj je pošlo za rukom da ukroti neženju i jednog od najpoželjnijih muškaraca na svetu.

Džordž Kluni i Amal upoznali su se u Italiji, tačnije u njegovoj vili na jezeru Komo. Ona je u julu 2013. prolazila tuda na putu za Kan sa zajedničkom prijateljicom. Čim ju je upoznao, Džordž je pao na njen šarm.

- Pomislio sam da je prekrasna, zabavna i jako pametna. Ne znam da li je i ona pomislila isto za mene. Verovatno je mislila da sam star. Onda mi je poslala neke fotografije koje je snimila kada je bila ovde, počeli smo da se dopisujemo i-mejlom i razgovaramo. Nakon nekog vremena postalo je jasno da je to među nama preraslo u nešto više od prijateljstva - rekao je Džordž koji je u oktobru 2013. pozvao Amal da ga poseti u londonskom studiju "Abbey Road", gde je nadgledao snimanje filma na kojem je radio. - Bio je to odličan prvi sastanak. Zatim smo otišli na večeru. Rekla mi je: “Idemo u ovaj restoran”. Bio je neverovatno šik. Čim smo izišli, pred vratima se stvorilo 50 paparaca. Ali ona se odlično snašla. Kako sam bio u Londonu, stvari su brzo eskalirale - kaže Kluni, koji je u britanskoj prestolnici ostao sledećih šest nedelja.

foto: Profimedia

- Zatim smo zajedno proveli Božić u Kabo San Lukasu, posle čega smo otišli na safari u Keniju. Amal obožava žirafe, to su joj najdraže životinje - ispričao je. U februaru 2014. Kluni je počeo da planira prosidbu. Kao i svaki uspešan reditelj, isplanirao je sve do detalja, čak i muziku koja će svirati u pozadini. Kupio je prsten i toliko uspešno krio sve da Amal nije ništa posumnjala. - Bila je u Engleskoj i taman je trebala da krene u Los Anđeles kada je s roditeljima imala ozbiljan razgovor. Pitali su je koje su moje namere.

Odgovorila im je da se opuste, da smo zajedno tek šest meseci. A onda se pojavila kod mene - kaže Džordž koji ju je zaprosio 28. aprila 2014. u svom domu. Napravio im je večeru. - Ja sam kuvar u porodici. Nisam napravio ništa impresivno, neku testeninu. Nakon večere, uz šampanjac, rekao sam joj da ode do fioke po upaljač kojim ćemo zapaliti sveće. Otvorila je i izvukla prsten. Ja sam napravio sve ostalo, kleknuo i sve što se tada radi. Imao sam plejlistu s pesmama pokojne tetke, pevačice Rouzmeri Kluni, čekao sam da počne "Why Shouldn’t I?".

Počela je da svira, a ona je zurila u prsten i govorila: “Oh, bože”. Klečao sam 20 minuta i čekao da kaže “da”, bila je jako šokirana. Rekla je “da” tek kada je ‘Goody, Goody’ počela da svira, a ta baš i nije romantična - našalio se i priznao da nije sumnjao u njen odgovor.

foto: Profimedia

- Jedino čega sam se pribojavao bilo je da li će misliti da je to prerano. Ali nisam sumnjao u to da smo mi taj par i da smo odličan tim. A bili smo tim od početka. Odmah smo osetili da smo srećni i ta sreća traje do danas. Jedino mi je žao što sam imao 50 i nešto godina kada se to dogodilo, jer bih inače mogao mnogo više vremena da provedem sa njom - objasnio je. Bračne zavete razmenili su u septembru 2014. u Veneciji okruženi sa stotinjak bliskih prijatelja i članova porodice.

- Nikome nismo rekli da ćemo to uraditi, ali s vremenom su shvatili. Do Venecije smo iznajmili autobus, zatim smo seli u brod i videli gomilu ljudi i paparaca kako stoje i čekaju. Sedeli smo u brodu i ja sam rekao: “Znaš šta, zašto se skrivamo? Ne bismo trebali da se stidimo ovoga”. I tako smo ustali i mahali ljudima - ispričao je slavni oskarovac koji je sa svojom nevestom u Veneciju stigao dan pre ceremonije i odmah su počeli da slave. Svečana svadbena ceremonija počela je u 20 časova u luksuznom Aman Kanal Grand Hotelu.

Za taj posebni dan Amal je odabrala klasičnu belu venčanicu od čipke dizajnerke Sare Barton za kuću Aleksander Mekvin koja je otkrivala njena ramena i širila se od struka naniže, a raspuštenu kosu ukrasila je velom.

foto: Profimedia

Džordž se pak odlučio za klasično crno odelo i leptir-mašnu s potpisom Armanija. Par je ispod luka napravljenog od uvezenih belih ruža, do kojeg je Džordž došao držeći pod ruku majku Ninu, razmenio bračne zavete koje su sami napisali. U tim intimnim trenucima uz njih su bile i neke od najvećih holivudskih zvezda, poput Met Dejmona, Emili Blant i Bila Mareja, glavne urednice američkog Voga Ane Vintur, frontmena grupe "U2" Bona Voksa kao i bivše manekenke Sindi Kraford, čijem je suprugu Randeu Gerberu bila poverena uloga venčanog kuma.

- Sve vreme dok je izgovarao zavete, Kluni je držao Amalinu ruku - otkrio je tada anonimni izvor i dodao da je venčanje koje je vodio bivši rimski gradonačelnik Volter Veltroni trajalo osamnaest minuta.

foto: Profimedia

Supružnici Kluni i njihovi gosti potom su se zaputili na večeru od pet jela koju je osmislio italijanski šef Rikardo De Pra. Na jelovniku su se našli jastog, rižoto i riba, ali i egzotični kanapei od pršute i smokava. U pozadini je sve vreme svirao orkestar, džez trio i pijanista, na čijem je repertoaru bila i Mocartova "Mala noćna muzika". Džordž je navodno bio toliko uzbuđen da mu je ruka drhtala prilikom sečenja atraktivne crno-bele svadbene torte četvrtastog oblika, koja se protezala na četiri sprata. Fotografije sa slavlja prodate su časopisima koji su ponudili najviše novca - magazinu Pipl i Helou.

Supružnici Kluni novac su navodno uplatili na račun nekoliko humanitarnih organizacija.

Uprskos bračnoj sreći, Amal nije zapostavila posao. U proljeće 2015. dobila je novo zaduženje - počela je da predaje na fakultetu "Columbia Law School". Iduće godine njoj i Džordžu ukazana je čast da se upoznaju sa papom Franjom u Vatikanu kako bi razgovarali o talasu migranata koji pokušava da dođe u Evropu. Takođe, Amal se sastača sa tadašnjim britanskim premijerom Dejvidom Kameronom kako bi razgovarali o oslobođenju njenog klijenta Muhameda Našida.

Ali to ne znači da je zanemarila supruga. Nekako je uvek pronalazila vremena za crveni tepih i druga društvena događanja na kojima se pojavljivala kao njegova pratnja. Pratila ga je na dodelama nagrade Oskar, filmskom festivalu u Kanu, ali i dodeli Zlatnih globusa na kojima je Džordž 2015. godine dobio nagradu za životno delo "Cecil B. DeMille". U svom je govoru tada prvi put javno spomenuo i Amal.

foto: Profimedia

- Iza mene je uspešna godina jer je lepo imati kraj sebe osobu koju istinski voliš, a još je lepše kad je pronađete nakon duge potrage. Moja je trajala 53 godine. Ne znam koja nas je to alhemija i sudbina spojila, ali vrlo dobro znam, Amal, da ne mogu biti ponosniji što sam tvoj suprug - rekao je. Na njegov se račun tada dobro našalila i voditeljka događaja, glumica Tina Fej.

- Džordž Kluni se ove godine oženio Amal Alamudin. Amal je pravnica koja se bavi ljudskim pravima. Radila je na slučaju Enron, bila savetnica Kofija Anana u Siriji i izabrana u tročlanu UN-ovu komisiju koja istražuje ratne zločine u pojasu Gaze. Ipak, večeras njen suprug dobija nagradu za životno delo - našalila se slavna komičarka.

Prelaz od donekle privatne osobe do javne figure Amal je bio prilično izazovan. - Ponekad je bilo mnogo iznenađenja, kao kada smo bili u "Carlyle" Hotelu u Njujorku. Njen brat Ziad živi u blizini na Petoj aveniji. Ona je rekla: “Prošetaću do njega”, na šta sam joj odgovorio da mislim kako neće moći. “Nemoj biti smešan, to sam samo ja”, odgovorila mi je. Čim je izašla, okružilo ju je 30, 40 paparaca. Ljudi znaju da kažu: “Stavi šešir”, ali to ne funkcioniše. Kao da si usred parade, što nije lako, posebno njoj - rekao je Džordž. Njihova je privatnost bila na udaru i nedavno, kada je njihov engleski dom "napao" dron. Naime, par je pogledao kroz prozor i ugledao kameru u dvorištu.

- Kroz prozor spavaće sobe uveče smo videli crveno svetlo. Pogledali smo napolje i shvatili da kamera snima našu sobu. Ulovili smo tipa. Bukvalno smo ga fotografisali, podigao je ruke u vazduh i rekao: “Ne možete me snimiti”. Rekao sam mu: “Ti me zafrkavaš” - kaže ponosni otac blizanaca. Tokom kratke veze par nikada nije razgovarao o deci, niti je Džordž ikada izrazio želju za potomstvom.

foto: Profimedia

- To jednostavno nije bilo deo mog DNK. Nismo to planirali. Nismo o tome razgovarali sve dok se nismo venčali, što je zapravo zanimljivo. Ljudi su pretpostavili da ne želimo decu. Onda smo nakon venčanja razgovarali, shvatili koliko smo imali sreće u životu i zaključili da bismo to trebali da podelimo. Bilo bi egoistično da smo sve zadržali za sebe - ispričao je. Amal je ubrzo ostala u drugom stanju, i to, kaže Džordž, prirodnim putem. Upravo je on bio s njom na prvom ultrazvuku.

- Doktor je rekao: “Evo jedno”. Odgovorio sam: “Divno”. A zatim: “Evo i drugo”. Šokirao sam se. Sedeli smo, gledao sam u papir koji su nam dali i mislio da je u pitanju greška - otkrio je glumac. Amal je blizance rodila 6. juna prošle godine, mnogo pre termina. Prvi je na svet stigao sin Aleksander, a minut i 49 sekundi kasnije i ćerka Ela. Rođeni su u londonskoj bolnici "St. Mary’s", istoj onoj u kojoj je Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, rodila svoju decu. - Umorni smo, oboje smo jako umorni. Ona verovatno više od mene. Odlično se snalazim s pelenama, što nisam mogao ni da zamislim - kaže Džordž koji je otac postao u 56. godini. Iako uživaju u novoj ulozi, ne kriju da se, s obzirom na humanitarni rad kojim se oboje bave i zbog čega im je život ponekad ugrožen, ne boje za svoju sigurnost.

foto: Profimedia

- Ja sam u nevolji tek kada dođem u određene zemlje, a ona je u opasnosti sve vreme. Pre tri godine morala je da otputuje u Egipat kako bi novinara Muhameda Fahmija izbavila iz zatvora. Kada je stigla, bio je to ružan prizor. Predsednik Abdel Fatah al-Sisi i ostali nisu bili oduševljeni. Još gore, u septembru 2015. otišla je na Maldive kako bi predsednika Muhameda Našida izvadila iz zatvora. To je bivši vođa zatvoren zbog optužbi za terorizam koje je američko državno pravo proglasilo lažnim. Maldivi imaju najvišu stopu regrutiranja "ISIS-a", i zato je to bilo jako nezgodno. Kada je Amal dolazila u grad, njen savetnik Mahfuz Saed srušen je s motocikla i izboden po glavi kao upozorenje.

Primili smo dosta pretnji i sve ih shvatamo ozbiljno - ispričao je Džordž. Par je mnogo razgovarao o tome koliko bi trebalo da se i dalje izlažu, posebno zato što sada imaju decu. - Kad se napokon vratila s Maldiva, imala je jednog klijenta zatvorenog u Azerbajdžanu. Rekao sam joj: “Možemo li da se dogovorimo? Neću ići u Južni Sudan, a ti nemoj ići u Azerbajdžan. Kako ti se to čini?”. Za sad dobro, odgovorila mi je. Ali nisam siguran da će izdržati - priznaje. Od ranije je poznato da Amal nema nameru da zapostavi karijeru i da planira da nastavi da radi u Londonu.

- Amal je vrlo odlučna u nameri da nastavi međunarodne i humanitarne aktivnosti. Naša je komora jedinstvena po tome što je polovina posla koji odradimo ili socijalna pomoć ili pro bono - rekao je dalje izvor. Brojne kolege za nju imaju samo reči hvale. - Briljantan je i strastven borac za ljudska prava. Kolege joj se dive i poštuju je - rekao je Džefri Robertson, njen šef. Sa njim se složila i pravnica Robin Džekson koja kaže:

foto: Profimedia

- Od kako je stigla u kancelariju, Amal je divna. U sve što je uključena unosi svetlost i oduševila sam se kada sam čula srećne vesti. Dobar deo svojih prihoda, uključujući i zaradu firme njenog supruga, "Casamigos Tequila", par donira u humanitarne svrhe. Rekli su da će milion dolara dati "Southern Poverty Law Centeru", a 20 miliona dolara namenili su "Clooney Foundation for Justice" za edukaciju izbeglica, njihov smještaj u SAD-u, izgradnju škola za njih i sistema za monitoring sudova koji rešavaju represiju vlasti. Takođe su u svoj dom primili izbeglice iz Iraka.

Dečak koji trenutno studira na "University of Chicago" smešten je u glumčev dom u Kentakiju. - Bio je u autobusu za Mosul kada je "ISIS" upucao vozača i rekao: “Ko god želi da studira, ubićemo ga”. Preživeo je i došao u Ameriku. Prošao je sve kontrole, rekli smo mu: “Slušaj, čuvamo ti leđa. želiš da se obrazuješ? Želiš da ideš napred? Možemo ti pomoći", kaže Džordž na kojeg je Amal, lepotica neverovatne inteligencije, očigledno jako uticala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs