PRINCEZA ALIS OD GRČKE I DANSKE

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA MAJKE PRINCA FILIPA: Od rođenja gluvonema, opsednuta pravoslavljem, završila na psihijatriji!


Nakon smrti princa Filipa prisetićemo se i njegove majke, čije su dijagnoze i zdravstveni problemi obeležili i njegov život

Vip priča
09:53h Autor:
Foto: Profimedia

Priča o porodici pokojnog princa Filipa istovremeno je fascinantna, koliko i tragična. Rođen u vili Mon Repos na Krfu kao potomak grčke i danske kraljevske porodice, kao sin jedinac i peto dete princa Endrjua od Danske i Grčke i princeze Alis od Batenberga. 


Kada je princ Filip imao 18 meseci, porodica je morala da prebegne iz Grčke, a kao jedini muški nasednik, odrastao je odvojen od svojih sestara.


Inače, majčinu porodicu nije baš poznavao, budući da oni nisu bili deo njegovog odrastanja, posebno kada je njegova majka, nakon što je preživela revoluciju, ali i progonstvo doživela najpre nervni slom, a zatim postala zaluđena verom, pokazujući veliku hrabrost kada je tokom rata zaštitila jednu  jeverejsku porodicu.

 

Prije negoli je u potpunosti okrenula leđa kraljevskom životu, Alis od Batenberga postala je kaluđerica.

 

Princ Filip ju je mnogo voleo, iako ga je prisilno odvajanje od majke naučilo da bude samostalan. Ali, ko je zapravo bila Filipova majka?

 

Alis  od Batebenga rođena je 1885. godine u dvorcu Vindzor, kao praunuka kraljice Viktorije i jedno od četvoro dece. Odgajana je kao britanska princeza iako su njeni roditelji, princeza Viktorija od Hesena i Rajne i princ Luis od Batenberga bili Nemci.

 

 Od rođenja je bila gluvonema, ali to je nije sprečilo da nauči da čita sa usana, najpre engleski i nemački, a kada se udala i grčki i francuski. Imala je snažnu volju za učenjem i snalaženjem u životu, poput njene bake.

 

"Vidite, ako Alis ne čuje i ne razume o čemu govorimo, bitno je da to ne ponavljamo. Tako će se bolje koncentrisati kako bi se snašla i to će joj kasnije pomoći u životu", navodno je govorila njena baka, princeza Alis od Velike Britanije, po kojoj je i dobila ime.

Princeza Alisa od Batenberga
foto: Wikipedia

Za princa Andreja od Grčke i Danske udala se 1903. godine, kada se iz Vindzorske palate preselila u Atinu. Bili su vrlo imućna porodica, a pretpostavlja se da je samo za venčanje od ruskog cara i carice princeza Alis dobila tijaru u današnjoj vrednosti od 14 miliona američkih dolara.

 

Princeza Alis i grčki princ Andrej, četvrti sin grčkog kralja Georgisa, imali su petoro dece, od čega samo jednog sina - princa Filipa.

 

Njihov brak nije bio idiličan, a ogorčena zbog lošeg ponašanja svog supruga, princeza Alis je svog naslednika poslala na školovanje u Englesku.

 

Tako se princ Filip već sa deset godina, našao sam, okružen daljom rodbinom u novoj zemlji, koju je kasnije prihvatio kao svoju domovinu.


Posle izbijanja Prvog svetskog rata, grčka vlada je podržavala sile Antante, ali kralj Konstantin I, brat princa Andreja, 1917. godine bio je prisiljen da abdicira sa prestola u korist mlađeg sina Aleksandra zbog svojih pronemačkih stavova i sukoba s grčkom vladom. Takp je kraljevska porodica proterana iz Grčke.


Kada se sve malo primirilo, vratili su se u Grčku, ali ubrzo nakon toga princ Andrej uhapšen je i optužen za loš rezultat u Grčko-turskom ratu, u kojem je njegova zemlja izgubila veliki deo teritorija. Kriza u porodici ponovo navodi princezu Alis na beg. Ovoga puta s decom je pobegla u Pariz. Njen brak s princem Andrejom već je i pre toga bio u krizi, a ovo ih je dodatno razdvojilo.

Princeza Alis
foto: Profimedia


Nasilan i zlonameran suprug na kraju je do svoje smrti živeo u Monte Karlu, a preminuo je u 62. godini.

 

Šizofrenija i pomoć Sigmunda Frojda


Kada se udala princeza Alis prihvatila pravoslavlje i okrenula se veri, i to fanatično. Nakon što su prognani iz Grčke, stanje joj se pogoršalo i dijagnostikovana joj je šizofrenija, a 1930. godine završila je na psihijatriji u Švajcarskoj gde ju je, prema dostupnim dokumentima, lečio čuveni Sigmund Frojd.

 

"Moja jadna Alis u prilično je nenormalnom stanju. Ima vizije Hrista i tvrdi da će uskoro poslati Božju poruku svetu", pisala je u svojim pismima tih davnih vremena Viktorija od Hesena i Rajne, majka princeze Alis.

 

U sanatorijum je odvedena prisilno, a tim doktora, na čelu s Frojdom, podvrgao ju je agresivnim tretmanima lečenja.

 

"Frojd je došao do zaključka da su verske zablude princeze Alis proizvod seksualne frustracije i preporučio joj je rendgensko zračenje jajnika kako bi joj smanjio libido i podvrgao elektrošokovima", izveštavao je u to vreme The Psychologist.


Pretpostavlja se da je njegovo lečenje kod princeze Alis zapravo trebalo da izazove ranu menopauzu.

 

Ugledni psihijatar nakon decenija rada u mentalnoj bolnici: Demoni postoje, evo koga napadaju, zašto i kako da prepoznate napad!


U tim godinama porodica ju je potpuno zaboravila, ćerke su se udale za nemačke političare, pristalice nacističkog pokreta, a istovremeno, kako su se zahuktavali odnosi i započeo Drugi svetski rat, princ Filip priključio se britanskoj mornarici. Grčko-britanska kraljevska porodica bila je rasuta po svetu, na suprotnim stranama zaraćenih sila.

 

Ponovo su se spojili tek na sahrani princeze Sesilije. Sa sinom se tako prvi put videla tek 1937. godine, na sahrani svoje ćerke, a Filipove sestre, koja je sa suprugom i dvoje dece poginula u avionskoj nesreći.

 

Njen hendikep od rođenja, neuspeli brak, a na kraju i nikakva veza s porodicom i ratno stanje u Evropi okrenuli su je veri. Kada je puštena iz mentalne ustanove, iako se nikada nije zavetovala, princeza Alis potpuno se posvetila veri i pomaganju unesrećenima i samoinicijativno je oblačila odoru časne sestre, po čemu je kasnije bila prepoznatljiva.

 

Osnovala je humanitarno udruženje Marta i Meri, u kojem je podučavala medicinske sestre i zbrinjavala obolele i stradale.

 

Ali, stigma zbog mentalne bolesti i želja da se zaštiti privatnost kraljevske porodice ostavili su Alis gotovo napuštenom i skrivenom.

 

Toksičan i napet odnos sa sinom


Sa svojim jedinim sinom, princem Filipom, princeza Alis navodno je imala vrlo napet odnos. Mnogo neslaganja, svađa i oscilacija obeležilo je većinu njihovih susreta. Godine 1947. majka i sin ponovo su se sastali povodom njegovog venčanja s kraljicom Elizabetom u Londonu. Princ Filip je tad postao britanski državljanin i odrekao se prava na presto Grčke i Danske i uzeo je majčino prezime Mauntbaten.

 

Kruže priče da je princ Filip naredio da se verenički prsten za Elizabetu napravi od dragulja sa ranije pomenute tijare njegove majke, koja potiče iz ruskog carstva.

Princ Filip
foto: Profimedia

Budući da je princeza Alis praunuka britanske kraljice Viktorije, jasno je da su tadašnji mladenci, princ Filip i kraljica Elizabeta, bili rođaci u trećem kolenu, ali to nije bila neuobičajena praksa u kraljevskoj porodici.

 

Kako gotovo celog života nije imao majku pored sebe, a u podsvest mu se uvukla scena njenog odvođenja na prisilno lečenje, princ Filip sa Alis nikada nije razvio odnos kakav imaju ostali sinovi i majke.

 

"Ona je meni samo tehnički majka", navodno je jednom prilikom izjavio princ Filip, misleći pritom na to kako ga je donela na svet, a nakon toga nije bilo značajnih pomaka u njihovom odnosu.

 

Kako je prolazilo vreme, a rat buktao, princeza Alis nije mogla da ne preduzme ništa. Tako je iskoristila svoj položaj i u svojoj palati u Atini sakrivala jevrejsku porodicu za vreme nacističkih progona širom Evrope. Osim toga, dug niz godina radila je za Crveni krst.

 

Tek nakon smrti, zbog svog neverovatnog doprinosa u ratu i pomaganju žrtvama Holokausta, dobila je priznanje Pravednik među narodima, odlikovanje koje dodeljuje Izrael kako bi nagradio pripadnike drugih naroda koji su spašavali Jevreje od istrebljenja tokom Holokausta, a rizikujući pritom sopstvene živote.


Ovo odlikovanje je najviše izraelsko državno priznanje za nejevreje, a princezi Alis dodeljeno je posthumno, 1994. godine.

 

Poslednje godine u Britaniji


Nakon državnog udara u Grčkoj, koji se dogodio 1967. godine, princeza Alis seli se u Veliku Britaniju. Svoje poslednje godine provela je u Bakingemskoj palati sa snajom i sinom. To je navodno pomoglo njihovom odnosu, donekle su se zbližili i sprijateljili, a posebno zbog potrebe javnog predstavljanja humanije strane kraljevske porodice, kojoj je tih godina u Britaniji bio narušen imidž.

 

Do kraja života Alis je ostala dosledna svojim moralnim uverenjima i pomagala svima kojima je to bilo potrebno. U palati je bila poznata i kao okoreli pušač, a kad god je došla u priliku, nabavljala je cigarete iako je bila narušenog zdravlja.


Mnogi dugo vremena nisu ni spajali njen lik s titulom, pa je tako, na primer, novinar magazina Guardian došao u Bakingemsku palatu na intervju s princezom Anom, a naišao na "časnu sestru" s cigaretom u ruci.

 

Upitavši je ko je ona, na sopstveno iznenađenje i insistiranje odradio je zapravo razgovor s princezom Alis, na čiju je čudesnu životnu priču javnost pozitivno reagovala.

 

Na samrti je svom sinu ostavila poruku u kojoj je pisalo:

 

"Dragi Filipe, budi hrabar i zapamti - nikada te neću napustiti. Uvek me potraži kada ti bude teško. S ljubavlju, tvoja stara majka."

 

Iako je umrla u kraljevskoj palati u Londonu, Alis je po svojoj želji sahranjena u ruskoj pravoslavnoj crkvi svete Marije Magdalene u Jerusalimu 1988. godine.

Princeza Alisa od Batenberga
foto: Wikipedia

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...