Životna priča

KO JE BIO PRINC FILIP: Odrekao se prezimena i porodice, na dan venčanja na računu imao samo 12 penija! (FOTO)

Princ Filip umro je jutros, mirno u Vindzorskoj palati, a vest je prenela kraljica Elizabeta II

Celebrities
17:12h Autor:
KO JE BIO PRINC FILIP: Odrekao se prezimena i porodice, na dan venčanja na računu imao samo 12 penija! (FOTO)
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II saopštila je svetu da je njen voljeni suprug princ Filip preminuo u 99. godini. Bio je njena "snaga i podrška" i jedan od najstarijih monarha u istoriji .

Princ Filip ostaće upamćen po osmehu na licu, koji je njegova zaštitni znak godinama, iako se tokom života mnogo puta suočavao sa gubitkom članova porodice, novčanim poteškoćama, ali i gubitkom karijere i prezimena.

Grčki koreni i porodični problemi

Filip je rođen na grčkom ostrvu Krfu 1921. godine tokom sukcesije prestola Grčke i Danske, ali stvari nisu tekle najbolje. Ubrzo nakon rođenja, Filipov stric, kralj Konstantin II, bio je primoran da se odrekne prestola, a porodica princa Filipa morala je da pobegne u Francusku.

Princa su nosili u improvizovanom krevetiću napravljenom od kutije za voće. Filipova majka je kasnije završila na psihijatriji sa dijagnozom šizofrenije, dok je otac otišao ostavivši porodicu.

Princ Filip
foto: Profimedia

Sjajan student sa obećavajućom karijerom u mornarici

U maldosti FIlipa su opisivali kao "pametnu osobu, ali izuzetno ljubaznu." Kako bi uštedeo, pohađao je školu u Nemačkoj koja je bila vlasništvo njegovog brata. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije, njegova sestra i njena porodica, uključujući troje male dece, ginu u avionskoj nesreći. Njegov ujak i staratelj, lord Milford, umire od raka kostiju sledeće godine.

Uprkos svim nedaćama, Filip je diplomirao i upisao Kraljevski fakultet - mornaricu, ističe se kao "najbolji kadet", postaje najmlađi prvi poručnik u kraljevskoj mornarici.

Ljubav koja prerasta u brak

Princ Filip je 1939. godine sreće princezu Elizabetu koja se "do ušiju" zaljubljuje u njega. Par razmenjuje ljubavna pisma godinama do 1946. godine, kada Filip moli kralja za blagoslov da oženi Elizabet. Kralj to u početku ne odobrava, jer je za kraljevske standarde Filip bio siromašan.

Bio je grčki princ, imao je nacističku porodicu, a kralj ga je smatrao "tupim i iritantnim". Pošto je bila zaista mnogo bliska sa svojim ocem, Elizabeta je na kraju ubedila kralja Džordža da pristane na njenu udaju za Filipa. Princ Filip je morao da se odrekne kraljevske titule, postao je državljanin Velike Britanije, odrekao se religije i usvojio prezime svoje majke. Na dan svog venčanja na računu je imao samo 12 penija.

Kraljičina pratnja

Do smrti kralja Džordža, objavljeno je da nova kraljica neće preuzeti prezime svog muža, već će ceo život biti Vindsor. Ovo je zaista uznemirilo vojvodu: "Ja nisam ništa do amebe. Ja sam jedini čovek u državi koji ne sme da da svoje ime vlastitoj deci!"

Filip nije imao drugog izbora nego da se odrekne karijere u mornarici i to mu je veoma teško palo.

Penzionisanje i najstariji muškarac u britanskoj monarhiji

Princ Filip je obavio oko 22,219 samostalnih projekata za kraljicu, dok se 2017. godine nije povukao sa dužnosti. Vojvoda je živeo 99 godina, a njegova imovina se procenjuje na oko 30 miliona dolara.

Kraljičina imovina prelazi 500 milina dolara, a njihov sin, princ Čarls ima imovinu vrednosti 400 miliona dolara.

Pre odlaska u penziju, princ Filip se bavio dobrotvornim radom, a najviše zaštitom divljih životinja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs