Životna priča

Životna priča Ališe Kiz: Ne opterećujem se time šta drugi misle o meni, nego idem svojim putem! (FOTO)

Američka pevačica, dobitnica 15 nagrada Gremi, odrasla je u najopasnijem delu Njujorka i uz mnogo odricanja postigla je svetski uspeh, a svoj je životni put opisala u nedavno objavljenoj knjizi koja je odmah postala bestseler.

Vip priča
Autor:
Životna priča Ališe Kiz: Ne opterećujem se time šta drugi misle o meni, nego idem svojim putem! (FOTO)
Ališa Kiz, Foto: Profimedia

"Moj put je počeo u gradskoj džungli, nastavio se vrhovima i kanjonima muzičke industrije, gde sam nadmašila svoje najluđe snove, pa me vratio na početak i pitanje: Ko sam ja zapravo?", napisala je američka muzičarka Ališa Kiz (39) u memoarima “More Myself: A Journey”. Knjiga je objavljena krajem marta i već je danima najprodavanije biografsko izdanje u on-line knjižari Amazon, što nije neobično, jer je Ališa Kiz pevačica koja je u dve decenije karijere prodala više od 45 miliona albuma i osvojila čak 15 diskografskih nagrada Gremi.

Imala je nesreću da nadživi sve one koje je volela: Životna priča legendarne Doris Dej! (FOTO)

Request line is open for a new song to cover ???

A post shared by Alicia Keys (@aliciakeys) on

Nikad se više nije pojavio

Ališa Kiz rođena je 1981. u Njujorku. Njena majka Tereza Augelo, pomoćnica u advokatskoj komori, zatrudnela je s Krejgom Kukom, stjuartom jamajčanskih korena s kojim je povremeno izlazila. Ali, on se nije osećao dovoljno zrelim da postane roditelj i Tereza je ostala sama.

Krejg ju je posetio u bolnici kada je rodila ćerku - ali je došao sa svojom novom devojkom.

- To je priča i o mom odnosu s Krejgom. Ni ne sećam se koliko sam se puta razočarala jer je trebao da dođe da me vidi, a onda bi u poslednjem trenutku otkazao dogovor - navodi u knjizi Ališa, čije je pravo ime Ališa Augelo-Kuk-Din.

Niz razočaranja prekinula je kada je imala četrnaest godina. U pismu punom gorčine, ali i odlučnosti, poručila mu je da joj ne treba i da se više ne pojavljuje na njenim vratima. Krejg je poštovao njenu odluku i više nije dolazio.

I filmske lepotice plaču: Životna priča ikone stila i najlepše žene 20. veka!

Ališa je odrasla u Menhetn Plazi, stambenom kompleksu na 46 spratova s gotovo 1700 stanova i 3500 stanara pretežno namenjenom umetnicima. U blizini Brodveja s pristupačnom stanarinom uz gradsku subvenciju, bio je dom budućim glumačkim zvezdama kao što su Miki Rurk, Petrik Dempsi i Terens Hauard, a Semjuel L. Džekson jedno je vreme radio i kao čuvar na ulazu u zgradu.

Menhetn Plaza nalazi se u delu Njujorka poznatom kao "Hell’s Kitchen" (Đavolja kuhinja). Danas je to pomodna četvrt, ali u vreme kad je Ališa odrastala bila je puna kriminalaca i narkomana. Tereza je zato brižno pazila na ćerku i zatrpavala je brojnim obvezama kako ne bi lutala po kvartu. U jednom trenutku, na primer, Ališa je pohađala časove savremenog plesa i baleta, a uz to je i trenirala gimnastiku.

Igrom slučaja, kada je imala šest godina, njihovi porodičnom prijatelji selili su se u novi stan u kojem nisu imali mesta za svoj pianino pa su ga njoj dali. Stari, ogrebani instrument ubrzo joj je postao središte života. Ne samo figurativno - jer je krenula na časove klavira - nego i zato što je stajao u središtu njihove male dnevne sobe i odvajao zajednički deo od Ališinog kutka.

Ne verujem nikome ko se ne smeje: Životna priča puna trauma i top 10 saveta Maje Andželou za sve!

Snimila kataloge za dečju odeću

U svet šoubiznisa ušla je već dve godine pre, ali ne kao muzičarka. Majka ju je prijavila na audiciju za “Cosby Show” pa je mala Ališa glumila u jednoj epizodi tog humorističnog serijala. Snimala je i kataloge za dečju odeću, a s devet godina osnovala je muzičku grupu u kojoj je bila najmlađa - ostale članice imale su 14 i 18 godina.

- Mislila sam da ćemo biti slavne kao Džekson 5, a da ću ja biti kao Majkl Džekson - opisala je svoje prve muzičke snove. Uz muziku, briljirala je i u školi. Preskočila je dva razreda i uvek bila najmlađa, a srednju školu završila je već sa 16 godina, i to kao najbolja u generaciji.

Čak i pre matura u rukama je imala drugi, gotobo jednako važan papir - ugovor sa diskografskom kućom Kolumbija.

Dve godine pre upoznala je Kerija Brodersa Džuniora - čuvara parkirališta koji je gradio muzičku karijeru pod imenom Krušl. Nakon nekoliko meseci Ališa je započela ljubavnu vezu s deset godina starijim Kerijem, kojem je slagala da ima 17 godina. Gotovo celu deceniju on je bio ne samo njen dečko, nego i muzički saradnik i mentor, koji ju je upoznao s agentom Džefom Robinsonom.

Životna priča žene neverovatne gracioznosti: Umrla od teške bolesti, a odmah za njom i njena najveća ljubav! (FOTO)

- Pođi sa mnom i zajedno ćemo zaraditi milione - rekao joj je Robinson nakon što ju je prvi put vidio kako nastupa s grupom. Uz njegovu pomoć diskografske kuće zainteresovale su se za zgodnu tinejdžerku anđeoskog glasa, a najkonkretnija je bila kuća Kolumbija Rekords. Nakon dugotrajnih pregovora, po­­nudili su joj atraktivan ugovor i šestocifreni ugovor, što joj je omogućilo da ode od majke i s Kerijem se preseli u novi stan.

Kako je došlo do promene imena

U Kolumbiji su joj rekli da bi mogla da razmisli o promeni prezimena - Augelo-Kuk zvučalo im je previše ozbiljno. Ališa je danima razmišljala, neko je vreme čak nameravala da se zove se Ališa Vajld, ali ju je majka odgovorila od toga, tvrdeći da se tako zovu striptizete. A onda joj je Majkl Moldin, jedan od direktora Kolumbije, sugerisao da se nazove Ališa Kiz- nakon što je noć pre sanjao da je izgubio ključeve.

- Muzički ključ je bio uz mene celi život, a ključevima mogu da otvorim sva vrata - objasnila je Ališa zašto je na kraju odabrala umetničko prezime Kiz.

Koliko je promena imena prošla lagano, toliko je stvaranje debitantskog albuma bilo iscrpljujuće. Nakon niza pokušaja s raznim producentima, koje je Kolumbija dovela da joj pomognu, ali i da je usmere u muzičke vode koje se njoj nisu sviđale, opet joj je pomogao Keri. U njihovoj dnevnoj sobi postavio je mali studio za snimanje pa su njih dvoje po cele noć stvarali muziku bez pritiska šefova Kolubmije i njihovih očekivanja. Ali, dok je ona snimala pesme, Kolumbija je promenila upravu, a novi menadžment želeo je od nje da stvori seksi tinejdžersku princezu koja izvodi pop-hitove.

- Da sam tada popustila, nikad ne bih postigla ono što sam želela - rekla je Kiz. Spasio ju je Klajv Dejvis, legendarni producent koji je radio s muzičarima kao što su Brus Springstin, Areta Frenklin i Vitni Hjuston. Smatrao je da Ališi Kiz treba dopustiti da ostane svoja - i toliko je verovao u nju da je 1999. platio Kolumbiji pola miliona dolara da je puste u diskografsku kuću Arista u kojoj je radio.

Neverovatna lepota iza pseudonima - Veruška: Životna priča najlepše žene 60-tih! (FOTO)

Verovala je svom instinktu

Kad je snimanje njenog prvog albuma već bilo pri kraju, nedostajala je samo jedna pesma, pa je Ališa izvukla stari demo snimak pesme “Fallin”, u kojoj je opisala svoj turbulentni odnos s Kerijem. Činilo se da je album gotov, ali onda je došlo do promena u Aristi. Kupila ju je velika kuća BMG, a Dejvisu su ponudili 150 miliona dolara da pokrene sopstvenu diskografsku kuću. Ali, uslov je bio da iz Ariste može da povede samo pet poznatih i pet novih izvođača. Kad su šefovi BMG-a saznali da će uzeti i Ališu Kiz, ponudili su joj nekoliko puta veći ugovor da ostane kod njih. Međutim, Ališa je verovala svom instinktu i odbila ponudu pa je njen prvi album “Songs in A Minor” objavljen 5. juna 2001. na njegovoj etiketi.

Uveren u njen kvalitet, Dejvis je pokrenuo veliku reklamnu kampanju i čak je svoju prijateljicu Opru Vinfri nagovorio da pozove mladu pevačicu u svoj TV šou, najgledaniji u Americi.

Simpatična devojka s lepim osmehom nastup kod Opre počela je svirajući Betovenovu “Für Elise”, a nastavila svojom pesmom “Fallin”.

- Opra kao da je na mene bacila čarobnu prašinu. Dan pre nastupa bila sam gotovo nepoznata, a samo dan kasnije zvezda čiji su autogram tražile stotine obožavatelja - rekla je Ališa. Već u prvoj nedelji njen album je izbio na vrh najprodavanijih albuma u SAD-u.

Nakon što je kao debitantkinja na dodeli Gremija osvojila čak pet nagrada, 2003. je objavila komercijalno još uspešniji album “The Diary of Alicia Keys”. Međutim, uspeh je imao i svoju ružnu stranu. Stalni koncerti i promotivne obaveze potpuno su je iscrpile, ali nije htela da prestane.

Rođen u bogatstvu, u ratu gladovao, ljubav svog života delio sa Iv Sen Loranom: Burna životna priča Karla Lagerfelda! (FOTO)

Family time is the BEST time ???

A post shared by Alicia Keys (@aliciakeys) on

- Nakon što celi život čekate šansu, teško je reći “sad mi je dosta”, jer se bojite da će sve što ste postigli nestati ako napravite pauzu - otkrila je kako se osećala tih dana.

Možda bi i nastavila istim tempom da jedne noći, nakon ko zna kog koncerta u nizu, nije doživela nervni slom u garderobi. Sedeći pred ogledalom neutešno je plakala, znajući da nešto mora da se promeni.

To je i učinila - otišla je na odmor u Egipat. U to su je vreme sve više zanimali njeni crnački koreni i Afrika pa je u dogovoru s menadžmentom otkazala sve obaveze i otišla na tronedeljni odmor. Prvo je u Grčkoj otrčala maraton, a zatim je provela dve nedelje sama u Egiptu putujući od mesta do mesta uz reku Nil.

- Osećala sam se kao da sam pobegla iz zatvora, a ne kao da sam otišla na odmor - rekla je kad se vratila u Ameriku.

Zbala je da u njenom životu ništa više neće biti isto, ali pre novog početka dočekao ju je jedan kraj.

Umrla je njezina baka Verdžil s očeve strane, koja je na samrtnoj postelji imala samo jednu želju - da se Ališa pomiri sa svojim ocem Krejgom.

Živela kao nomad, ugledala se na samohranu majku: Životna priča jedne od najvećih glumica današnjice -Ejmi Adams (FOTO)

Ponovni susret s ocem

- Zbližila nas je tuga. On je bio sin slomljenog srca, a ja emotivno ranjena unuka. Tih sam dana videla njegovo drukčije lice - opisala je Ališa ponovni susret s ocem. Iako s njim nikada nije izgradila pravi porodičan odnos, ostao je prisutan u njenom životu.

Drugi tužni kraj došao je 2007., kada je shvatila da se sve više udaljuje od Kerija. On je previše pio, ona je previše putovala, a fizička razdvojenost za posledicu je imala i emotivnu.

- Znala sam da Keri želi da kupi verenički prsten i da planira da me zaprosi, a mene je to prestravilo. Jedne večeri počeli smo da razgovararamo o budućnosti i rekla sam mu da je našoj vezi došao kraj. Oboje smo zaključili da je to najbolje - otkrila je pevačica, koja se nakon ljubavnog brodoloma u potpunosti posvetila karijeri. Snimila je album “As I Am” pa prihvatila i nekoliko glumačkih ponuda - za filmove “As u rukavu” i “Dnevnici jedne dadilje”.

Životna priča najvećeg zavodnika sa malih ekrana: Romantičan sam i porodičan tip! (FOTO)

Tad je shvatila - on nije razmaženi klipan

Sve to vreme njen agent pokušavao ju je nagovoriti na saradnju sa sve popularnijim muzičarom Sviz Bitcom, dve godine starijim od nje. Njoj se ta ideja nije sviđala jer ga je upoznala kad je imala četrnaest godina i nije na nju tada ostavio nikakav utisak.

- Ališa je mislila da sam odvratan. I bila je u pravu. Kad sam se sa šesnaest godina počeo probijati na muzičkoj sceni, prihvatio sam agresivni stil ponašanja, brze automobile i blještavu odeću. Prošlo je nekoliko godina pre nego što je upoznala moju drugu stranu - prisetio se Bitz, pravim imenom Kasim Din.

Kad ga je napokon pozvala u svoj studio, Ališa se iznenadila shativši da Aviz nije površni, razmaženi klipan kakvim ga je do tada smatrala, nego razigrana umetnička duša sklona iznenađenjima.

Tako ju je jednom pozvao na ručak i namerno zakasnio kako bi mogao na krovu njenog automobila zavezati veliku sliku uličnog umetnika, na kojoj je bio klavir s ključevima.

Sviz Biz bio je u braku s pevačicom Mašondom Tifrere, s kojom ima sina Kasima mlađeg, ali kada je počeo da se udvara Ališi, taj brak je postojao samo na papiru. Nedugo pre njenog 29. rođendana, dok su bili na odmoru u Sen-Tropeu na Azurnoj obali, Sviz ju je zaprosio - ali s venčanjem su morali da pričekaju dok njegov brakorazvodni proces ne bude završen.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

Trudnoću je skrivala od javnosti

U to vreme, Ališa je ostala u drugom stanju, ali to je mesecima krila od javnosti jer je upravo bila krenula na svetsku turneju. Nije joj bilo lako; na koncertu u Lisabonu zamalo je povratila usred nastupa ispred desetak hiljada obožavatelja.

Nekoliko dana nakon što se razveo, on i Ališa su objavili da su vereni i da čekaju dete. Venčali su se dva meseca kasnije u vili svojih prijatelja na Korzici.

Mlada je nosila svilenu venčanicu boje slonovače dizajnerke Vere Vang, a mladoženja smoking Toma Forda. Venčao ih je new age pisac Dipak Čopra, a među pedesetak gostiju bili su muzičari Bono i Kvin Latifa.

Sina Egipta Daouda Dina rodila je u oktobru iste godine, i to tehnikom hipnoporođaja, koja majkama olakšava trudove.

- Roditeljstvo nije samo hranjenje i presvlačenje pelena, iako i toga ima puno, već i sveti zadatak. Dete morate da naučite da voli, učiti i slaviti život. Sviz i ja predani smo tom zadatku - rekla je Ališa Kiz, koja je uz Sviza Bitza pronašla sklad između karijere i porodice. Četiri godine kasnije rodila je drugog sina, Dženesisa Alija Dina, a kao članove šire porodice prihvatila je i decu svoga supruga.

- Naša porodica postala je savršen spoj. Kada nekoga volite, onda volite celi njegov životni put - objasnila je Ališa, a da to zaista misli, pokazala je i pre dve godine, kad je sa Svizovom bivšom suprugom objavila knjigu o zajedničkom roditeljstvu.

Novi album je već spreman

Karijera joj je i dalje u uzlaznoj putanji. Nedavno je snimila novi album “ALICIA”, koji će se u prodaji pojaviti sredinom maja.

- Bez sumnje sam snažna i odlučna, ali sam isto tako i ranjiva osoba koja se ponekad rasplače na podu kupatila. Za novi album napisala sam pesmu u kojoj pevam “živim život na svoj način”. Ti stihovi najbolje opisuju kako se danas osećam. Ne opterećujem se time šta drugi misle o meni, još manje time što od mene očekuju, nego idem svojim putem - objasnila je kako je pronašla mir u svom životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs