ŠOK TAJNE BONO VOKSA: Nikad nećete pogoditi kako mu je pravo ime

Kada si lider jedne od najpoznatijih rok grupa na svetu, teško da možeš da sačuvaš svoju privatnost, međutim njemu je to polazilo za rukom, barem sve do sad

Celebrities
ŠOK TAJNE BONO VOKSA: Nikad nećete pogoditi kako mu je pravo ime
Foto: Reuters

Bono Voks najpoznatiji je kao pevač i tekstopisac irskog rok benda U2, koji je prodao preko 150 miliona albuma širom sveta i osvojio 22 Gremi nagrade.

Bonov život i karijeru oblikovali su njegova strast za muzikom, njegova hrišćanska vera i njegova želja da napravi razliku u svetu.

Muzičar ima 64 godine, rođen je 10. maja 1960. u Dablinu, Irska. Njegovi roditelji bili su Brendan Robert Hjuson i Iris Rankin. Otac mu je bio rimokatolik, a majka protestantkinja. Izgubio je majku kada je imao 14 godina, što je imalo dubok uticaj na njegov život i muziku.

Bono Voks
foto: Pixel Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ima jednog starijeg brata po imenu Norman Hjuson, koji je ugostitelj.

Međutim pre nekoliko godina Bono je šokirao sve priznanjem da ima i polubrata čije su postojanje njegovi najbliži skirvali čitavu deceniju. Kada je saznao istinu, postalo mu je jasno i veoma čudno očevo ponašanje u ključnim porodičnim situcijama.

Naime, Bono je otkrio dugo čuvanu tajnu - rođak mu je zapravo brat koji je rođen nakon ljubavne afere iz 1960-ih između njegova oca Boba i ujne Barbare. Ustvari, radi se o državnom službeniku Skotu Renkinu.

Bonova majka Iris umrla je 1974. godine, kada je muzičaru bilo samo 14, neznajući za neverstvo svog supruga. I ne samo to, Barbara, koja i dalje živi u Dablinu, bila je u braku sa njenim bratom Džekom, koji je preminuo 2020.

Barbarina romansa sa Bonovim ocem postala je strogo čuvana tajna, jer da je otkrivena u vreme konzervativne i katoliške Irske, nastao bi skandal sa nepremostivim posledicama.

U intervjuu za "Irish Times", Bono je govorio kako je osećao posebnu povezanost sa Renkinom, koji je u međuvremenu postao otac troje dece.

- Osećali smo se kao braća mnogo pre nego što smo znali da jesmo. Volim Skota i njegovu majku Barbaru. Mnogo ranije sam trebao da saznam šta se desilo u našoj porodici, svog oca smatram odgovorim za to - istakao je Bono.

Inače Bonovo pravo ime je Paul David Hevson. Svoje umetničko ime je dobio po prodavnici slušnih aparata Bona Vok, što na latinskom znači „dobar glas“.

Bono Voks
foto: Pixel Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegov zaštitni znak su definitivno sunčane naočare koje nikada ne skida, ali zapravo on uvek nosi naočare za sunce jer ima stanje koje se zove glaukom, zbog čega su mu oči veoma osetljive na svetlost.

Glaukom je uobičajeno stanje oka koje može oštetiti optički nerv i uzrokovati gubitak vida ako se ne leči. Naočare za sunce mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i usporavanju simptoma glaukoma blokiranjem viška svetlosti.

Bono živi sa glaukomom više od 20 godina, ali kaže da to za njega nije ozbiljan problem. Takođe priznaje da su njegove naočare za sunce delom iz taštine, privatnosti i modnih razloga.

Bonove naočare za sunce postale su zaštitni znak njegovog stila i ličnosti, a tokom godina je eksperimentisao sa raznim brendovima i modelima.

Bono je počeo da se bavi muzikom kada je osnovao bend pod nazivom Feedback sa svojim prijateljima, koji su mu takođe bili školski drugovi u ​​Dablinu.

Bend je kasnije evoluirao u U2, inspirisan izviđačkim avionom, simbolizujući želju grupe da se uzdigne do novih visina.

Brzo su stekli lokalno priznanje u Dablinu i objavili svoj debi album, Boy, 1980. godine, sa hitovima poput 'I Will Follow'. Kada su se ABBA pridružili U2 za malo verovatan duet „Dancing Kueen“ bili su oduševljeni reakcijom publike.

Bono Voks
foto: AP

U2 je postao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih rok bendova moderne ere, sa Bonom kao pevačem i glavnim tekstopiscem.

Ipak on je jednom prilikom izjavio da mrzi ime U2, da mu je neprijatno zbog većine njihovih pesama i da ne podnosi svoj glas.

Bono je oženjen suprugom Ali Hjuson, koju je upoznao kada su oboje bili tinejdžeri u školi u Dablinu.

U braku su preko 40 godina i imaju četvoro dece.

Svoju ženu opisuje kao svog „najboljeg prijatelja“ i „ljubav svog života“. Takođe joj je zahvalan što ga je podržavala tokom njegove muzičke karijere i njegovog humanitarnog rada.

Bono i Ali imaju jedan od najdužih i najstabilnijih brakova u industriji zabave.

Bono Voks, Eli Hjuson
foto: AP

Ali Hjuson je diplomirala društvene nauke, politiku i sociologiju na Univerzitetskom koledžu u Dablinu i bila je uključena u različite ciljeve, kao što su antinuklearni aktivizam, pomoć u Černobilu, poštena trgovina i nega kože. Takođe je suosnivač dva etička biznisa, EDUN i Nude.

Inspirisala je nekoliko pesama U2, kao što su 'Sweetest Thing' i 'New Year’s Day'.

Ko su Bonova deca?

Džordan Hjuson (rođen 10. maja 1989.) je osnivač i izvršni direktor Speakable, tehnološke kompanije koja promoviše društveni aktivizam.

Eve Hjuson (rođena 7. jula 1991.) je glumica koja se pojavljivala u filmovima i TV emisijama kao što su The Knick, Bridge of Spies, Behind Her Eies i The Luminaries.

Elija Hjuson (rođen 17. avgusta 1999.) je muzičar i pevač indi rok grupe Inhaler.

Džon Hjuson (rođen 21. maja 2001.) je najmlađe dete Bona i Alija. Takođe se interesuje za muziku i svira gitaru.

Bono je takođe istaknuti aktivista za različite ciljeve, posebno za borbu protiv siromaštva i side u Africi. On je suosnivač nekoliko organizacija, kao što su ONE Campaign i Product Red, i sastao se sa svetskim liderima kako bi se zalagao za promene.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs