Pravoslavna crkva obeležava

Počela je Cvetna nedelja: Šestom sedmicom posta praznujemo ulazak Isusa Hrista u Jerusalim

U ovoj šestoj nedelji Časnog posta, kada ćeš čuti jevanđelje o vaskrsenju Lazara iz mrtvih, saberi i upravi misli svoje na čisto srce koje Boga vidi, govorio je vladika Nikolaj Velimirović
Vesti
21:56h Autor:
Počela je Cvetna nedelja: Šestom sedmicom posta praznujemo ulazak Isusa Hrista u Jerusalim
Foto: Wikipedia

Pravoslavni hrišćani koji poste veliki Vaskršnji post, svojim podvigom danas ulaze u šestu nedelju časnog posta koja se naziva Cvetnom nedeljom. Praznuje se Ulazak Gospodnji u Jerusalim - carski put našeg Gospoda i Spasitelja na stradanja i krsnu smrt, kako Biblija kaže, radi nas ljudi i radi našeg spasenja.

Pred Gospodom, kao pred carem pobednikom, nosili su palmine grane. Po tim granama i sam praznik je dobio naziv Cveti. To je Gospodnji praznik, jedan od dvanaest velikih, i čitava služba odnosi se samo na praznik. On nema ni pretprazništvo, ni poprazništvo.

Običaji i verovanja za Uskrs: Šta treba raditi na ovaj praznik za dobrobit cele porodice!

Služi se Svenoćno bdenije sa uobičajenim poretkom. Osobenost predstavlja samo osveštanje palminih grana, odnosno kod nas grana vrbe, kao bilja koje rano daje pupoljke. Odmah nakon Jevanđelja čita se 50. psalam, za vreme čega sveštenik krstoobrazno sa svih strana kadi u sredini hrama pripremljene vrbove grane (vrbice).

Zatim, posle vozglasa đakona: Gospodu pomolimsja, sveštenik čita iz Trioda naročitu molitvu za blagosiljanje vrbice i kropi je svetom vodom. Tipikom je određeno da se za vreme pevanja Polijeleja celiva sveto Jevanđelje, a ne ikona koja stoji na sredini hrama.

U praksi se dopušta da verni pored Jevanđelja celivaju i ikonu, a zatim sveštenik, prilikom mirosanja (pomazivanja osvećenim jelejem), svakome daje osvećenu vrbicu i zapaljenu sveću. Sa vrbicama i svećama u rukama verni potom stoje do kraja jutrenja. U Jerusalimu sa palmovim granama stoje i do kraja Liturgije. Služi se Liturgija svetog Jovana Zlatoustog.

"U ovoj šestoj nedelji Časnog posta, kada ćeš čuti jevanđelje o vaskrsenju Lazara iz mrtvih, saberi i upravi misli svoje na čisto srce koje Boga vidi. I probaj čistotu srca svoga na ovome čudu vaskrsenja četvorodnevnog mrtvaca. Nečisto srce neće na ovome događaju videti Boga niti čudo Božje, nego će sricati svoju klapnjavu o hipnotizmu, sugestiji i drugim vračarijama, koje su stekle svoje naučne rubrike. I ti, ako ne budeš ovde video Boga (u licu Hrista Vaskrsitelja) i čudo Božje u vaskrsenju Lazara, znači imaš još nečisto srce". (Vladika Nikolaj Velimirović)

Božja milost oporavlja: 9 dobrobiti u životu svakog čoveka!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs