Ove zdrave, hrskave i hranljive kuglice od prosa pečene su u rerni, što ih čini manje masnim, ali ne i manje slasnim! Ispecite ih i poslužite tople, a ostatak odložite u frižider, pa ubacite u omiljene salate za lagani ručak ili večernji obrok.
Zbog svoje orašaste teksture i blago slatkastog ukusa, proso je idealna namirnica kako za slane, tako i za slatke zalogaje.
Lako se vari, bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima B-kompleksa i mineralima, što ga čini vrhunskom namirnicom za sve, a posebno za vegetarijance. Odlična je namirnica za probavu i jačanje imuniteta, pomaže pri čišćenju organizma, a uz sve to ima nizak glikemijski indeks.
Proso spada u alkalnu skupinu namirnica zbog čega se lako vari i dobar je izbor za ljude sa osetljivim želucem.
Ako vam se kuglice čine kao primamljiv i dekorativan zalogaj, ali se ne uklapaju u vaš strogi režim ishane, probajte ove slane kuglice od sira i pistaća!
Sastojci: 200 g prosa, 500 ml vode, 1 veća glavica luka, 1 vezica peršuna, 50 g rendanog sira, 2 kašike maslinovog ulja, 2 jaja, 2 prstohvata soli, 1 grančica ruzmarina, 3-4 kašike prezle, malo bibera.
Priprema: U dublji lonac stavite proso, kratko ga na suvo prepržite u loncu, potom ga zalijte s 500 ml proključale vode. Posolite ga i malo pobiberite pa kuvajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta (dok proso skroz ne upije tečnost).
Kuvanom prosu dodajte sitno seckani luk, maslinovo ulje, rendani sir i seckani peršun, pa sve dobro izmešajte. Po potrebi dodatno začinite solju i biberom. Pustite proso da se skroz ohladi, pa dodajte razmućena jaja i sve dobro izmešajte.
Mokrim rukama formirajte kuglice koje ćete uvaljati u prezle pomešane sa sitno seckanim ruzmarinom. Kuglice složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni i pecite 15 minuta. Poslužite ih tople, samostalno ili uz sos od paradajza.
Šta se dobije kad se umuti sir, jaje i brašno: Slane krofnice koje ćete praviti bukvalno uz sve!