OSVOJIĆE VAS

3 recepta za najlepše krofne: Mekane, vazdušaste, pravi raj za nepca! (RECEPT)

Ukus ovih krofni neće vas ostaviti ravnodušnim

Recepti 13.01.2019. - 15:21h Autor: Stil/Lepaisrećna
Foto: Shutterstock

Vruće, mirisne krofne uvek izmame uzdah ukućana - kad se kuhinjom raširi aroma prah-šećera na vreloj korici, nastaje istinski gastronomski praznik!


Domaće krofne na starinski način

 

Sastojci (za 6 osoba):

 

  • 700 grama brašna
  • 2 jaja
  • 1 kvasac
  • 2 kašičice šećera
  • 3 dcl mleka
  • 2 kašičice ulja
  • malo soli
  • limunova korica
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje
  • džem

 

Bakine krofne: Ukus koji vraća u detinjstvo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • Kvasac stavite u toplo mleko zajedno sa šećerom i malo brašna da se podigne.
  • U prosejano brašno dodajte jaja, so, ulje, limunovu koricu i nadošli kvasac.
  • Dobro umesite rukama (naše nane su govorile „dok se plafon ne oznoji“) da dobijte glatko mehurasto testo (po potrebi dodate još brašna).
  • Kada završite mešanje, sipate na vrh testa malo brašna.
  • Testo pokrijte krpom i ostavite da se odmara na toplom (testo nikako ne sme da ozebe) i bitno je da duplo naraste.
  • Testo premesite, pa kada ponovo naraste razvaljajte ga na pobrašnjenu radnu površinu - otprilike prst debelo.
  • Čašom vadite krofne i ostavite da se odmore (otresite sa krofni suvišno brašno) i pržite ih u zagrejanom ulju (u koje ste stavili nekoliko čačkalica) i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole.Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer će tada biti tvrde.
  • Vadite ih na papirne ubruse koji će pokupiti višak masnoće.
  • Na kraju ih pospite šećerom u prahu (u koji ste dodali vanilu ili vanilin šecer), a po želji možete ih i puniti (najbolje domaćim džemom od kajsija).

 

Krofne sa rakijom i suvim grožđem

 

Sastojci (za 20 komada):

 

 

  • 75 g suvog grožđa
  • 4 kašike rakije
  • 500 grama brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 75 grama šećera
  • 250 ml mleka
  • 75 grama putera
  • 1 litar ulja
  • šećer u prahu za posipanje

 

Portugalske krofne: Punjeno testo od kog polazi voda na usta! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • Suvo grožđe potopite u rakiju i ostavite pola sata da omekša.
  • Brašno prosejte u posudu za mešenje, pomešajte sa solju, pa u sredini napravite udubljenje u koje ulijte kvasac koji ste razmutili sa dve kašike šećera i 4 kašike mlakog mleka.
  • Pokrijte posudu krpom i sačekajte tridesetak minuta dok kvasac ne zapeni.
  • Za to vreme, istopite puter i ostavite ga da se prohladi.
  • U posudu s brašnom i kvascem dodajte ostatak šećera i mleka, istopljeni puter i suvo grožđe, pa umesite glatko testo.
  • U dubljoj šerpi zagrejte ulje.
  • Proverite da li je ulje dovoljno vruće jednostavnom metodom - uronite u šerpu dršku od varjače, pa ako se oko nje stvore mehurići, možete da počnete s prženjem.
  • Podignuto testo kašikom spuštajte u vruće ulje i kuglice pržite 4-5 minuta okrećući ih dok ne porumene sa svih strana.
  • Pržene krofnice vadite šupljikavom kašikom na kuhinjski ubrus ili salvetu i ostavite ih da se ocede.
  • Pospite ih šećerom u prahu i poslužite dok su još tople.

 

Ljupke krofne sa filom od marmelade


Sastojci (za 18 komada):

 

 

  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 50 grama šećera
  • oko 200 ml mlakog mleka
  • 500 grama brašna
  • 5 žumanaca
  • 60 grama omekšalog putera
  • prstohvat soli
  • kašičica narendane korice limuna
  • 1 litar ulja
  • 100 grama marmelade
  • 150 grama šećera u prahu
  • 1-2 kašike soka od limuna
  • 50 g seckane ušećerene kore od pomorandže

 

Martinačke punjene krofne narastu duplo: Po najstarijem vojvođanskom receptu!

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • Razmutite u 100 ml mleka kvasac sa kašičicom šecera, pa ga sipajte u posudu s brašnom (prethodno napravite udubljenje u sredini brašna u koje ćete sipati kvasac).
  • Kvasac umešajte sa malo brašna s rubova i ostavite desetak minuta u pokrivenoj posudi - dok ne zapeni.
  • Dodajte žumanca, ostatak mleka i šecera, so, limunovu koricu, pa umesite glatko testo.
  • Ponovo ga pokrijte i ostavite da se diže 50 minuta.
  • Testo premesite, od njega oblikujte 18 kuglica pa svaku u sredini pritisnite prstom.
  • Oblikovane krofne ostavite da se dižu još 20-30 minuta.
  • Ispržite ih u vrelom ulju, ocedite ih na kuhinjskom ubrusu.
  • Kada se prohlade napunite ih marmeladom uz pomoć poslastičarskog šprica.
  • Šećer u prahu rastopite u limunovom soku i time premažite krofnice, pa ih odozgo ukrasite korom pomorandže.

 

Tople i mekane: Krofne sa jabukama koje greju dušu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...