Testenina i zelje kombinacija su namirnica koja nas vraća u detinjstvo. Zbog brze pripreme, popularne "krpice sa kupusom" mogu da se jedu tokom cele godine.
Sastojci: (za 4 osobe):
- 1 velika glavica svežeg kupusa
- 500 grama testenine po želji
- 2 manje glavice luka
- 250 ml vode
- so i biber
- 4 kašike ulja ili 1 kašika svinjske masti
Priprema:
- Glavicu svežeg kupusa iseckajte na tanke trakice i potom operite.
- Luk naseckajte na sitno.
- U lonac stavite ulje ili mast te zagrejte na srednje jakoj vatri.
- Zatim dodajte luk. Često ga promešajte kako ne bi zagoreo.
- Kada luk poprimi žućkastu boju, u lonac dodajte trakice kupusa.
- Dinstajte dvadesetak minuta, dok kupus ne omekša i dolivajte vodom ako primetite da se kupus previše "prima" za posudu.
- U drugom loncu zakuvajte vodu te u nju stavite krpice ili testeninu po želji.
- Kada je kupus omekšao, iscedite kuvanu testeninu te je dodajte u lonac s kupusom.
- Sve zajedno dobro pomešajte te začinite sa soli i biberom po ukusu.
Savet:
- Iako su dovoljno sitne same po sebi, krpice sa zeljem takođe možete poslužiti s pečenim kobasicama, faširanom šniclom, a ako ne jedete meso, možete ispeći sojine popečke ili sejtan.
- Ako volite slaninu, pre luka na masnoći popržite sitnije iseckane kockice slanine koje će im dati poseban ukus.