Ako nemate vremena za kuvanje testenine možete da je zape;ete u posudi premazanoj uljem dok malo ne potamni pa preliti omiljenim umakom i dovršiti kao rižoto, bilo u rerni ili na šporetu. Tako će testenina da dobije fini orašasti ukus. Dužina kuvanja zavisi od vrste testenine, a imajte na umu da će pre omekšati u sosu na bazi mleka ili pavlake nego paradajza.
Sastojci za zapečenu testeninu:
250 g testenine, 150 g slanine, 150 g mocarele, 150 g gaude, parmezan, 200 ml mleka, kašika brašna, kašika maslaca, so, biber, muškatni oraščić, bosiljak, masline
Priprema:
1. Rernu uključite na 180°C pa stavite testeninu i isečenu slaninu na nauljeni pleh za pečenje par minuta pazeći da ne zagori.
2. Napravite bešamel sos od maslaca, brašna i mleka pa ubacite izrendanu gaudu i mocarelu. Posolite i pobiberite pa dodajte muškatni oraščić.
3. Prelijte sos od sira preko testenine, promešajte i poklopite posudu. Pecite na 180°C oko 50 minuta dok testenina ne omekša.
4. Sklonite poklopac, pospite parmezanom i kratko zapecite. Poslužite s maslinama i bosiljkom. 5. Ostavite pleh pet minuta pre posluživanja.