Ovaj krompir možete napraviti kao prilog, ali je toliko kaloričan i da ga slobodno možete jesti i kao samostalno jelo, a zasitiće vas sigurno.
Priprema pečenog krompira ne traje dugo, pa ga možete napraviti kao brzinski ručak nakon radnog dana (OK, peče se sat vremena pa i nije toliko brzinski, ali sama priprema je kratka). Odlično ide i uz roštilj, pa ga slobodno isprobajte na sledećem porodičnom okupljanju.
Sastojci:
1 kg krompira narezanog na tanke kolutove, 1 luk narezan na kolutiće, 80 g izrendanog kačkavalja (najbolje je da koristite čedar), 125 ml mleka, 250 ml pavlake za kuvanje, so, biber, maslac
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite pleh otopljenim maslacem.
2. Stavite pavlaku, mleko i luk u posudu na srednje jaku temperaturu. Kuvajte 3 do 4 minuta ili dok gotovo ne počne da kipi. Sklonite s vatre i posolite i pobiberite. Ostavite sa strane 10-ak minuta da se malo ohladi pa luk izvadite i sklonite na tanjir.
3. Stavite trećinu krompira na dno posude i pustite da se preklapaju. Prekrijte s trećinom luka i trećinom kačkavalja. Ponovite postupak još 2 puta.
4. Prelijte sa mešavinom pavlake i mleka. Pecite sat vremena ili dok krompir ne postane mekan, a vrh hrskav i zlatan. Pričekajte 10-ak minuta pre serviranja, da se malo ohladi.