Neodoljive mađarske lepinje koje su spolja hrskave, a iznutra sočne omiljena su ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju i lek protiv mamurluka.
Prema tradicionalnom receptu testo za langoš se priprema od brašna, kvasca, soli i vode, no popularna je i varijanta s dodatkom pasiranog krompira, jogurta i pavlake.
Pržene lepinje u Mađarskoj najčešće mirišu na beli luk, pavlaku, i narendani sir kojim se obilno posipaju dok su još vrući. Originalno se premazuju mešavinom sitno seckanog belog luka, ulja i vode a zatim se dodaju ostali dodaci poput slanine ili kobasica.
Sastojci za langoš:
600 g glatkog brašna, 2 dl mleka, 2,5 dl vode, 40 g kvasca, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, jaje
Za premazivanje: 2 dl kisele pavlake, 2-3 čena belog luka,150 g gaude
Slatki ili slani prijepoljski uštipci: Srpski specijalitet za prave gurmane! (RECEPT)
Priprema:
1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira.
2. U prosejano brašno dodajte so, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, mlako mleko i vode toliko da testo bude glatko i lepljivo. Prekriveno testo ostavite da se diže na toplom mestu.
3. Testo lagano rastanjite i nauljenim rukama oprezno stavljajte komade u vruće ulje. Posipajte belim lukom i u sredinu stavite pavlaku i narendan sir.