Sve što vam treba

Predlog trpeze za Đurđevdan: Kompletni svečani meni sa najlepšim jelima! (RECEPTI)

Oduševite ukućane i goste i tradicionalnim i novim specijalitetima

Recepti
10:19h Autor:
Predlog trpeze za Đurđevdan: Kompletni svečani meni sa najlepšim jelima! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Veliki broj vernika u nedelju, 6. maja, proslaviće krsnu slavu Đurđevdan.

U pitanju je jedan od velikih praznika, a mi vam donosimo predlog trpeze koja će ulepšati vašu slavsku gozbu i oduševiti sve goste!

Ne propustite! Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Da počnemo od najvažnijeg i najosnovnijeg - kolač, žito, sveća i vino obavezni su na stolu, sve drugo je stvar izbora i mogućnosti.

Veče uoči Đurđevdana ili rano ujutro na sam praznik, domaćica kuće treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje malo bogojavljenske i vodice osvećene pred slavu.

Jednostavan, a sjajan recept za slavski kolač pročitajte OVDE!

foto: Shutterstock

Slavsko žito

Žito se sprema od čistog i otrebljenog zrna pšenice u čistoj vodi. Zatim se cedi i melje, a radi lepšeg ukusa, dodaju se mleveni orasi i mleveni šećer.

Najbolji recept za slavsko žito pročitajte OVDE - Ne znaju sve domaćice ove 3 tajne!

foto: Kurir / Zorana Jevtić

Prvo što treba da poslužite gostu kad dođe jeste slavsko žito uz čašu vina, a tek onda možete da pređete na ručak.

Retko koji Srbin slavi mrsnu slavu, a da se na stolu ne nađe meze. Uz oval sa suhomesnatim proizvodima, sirom i jajima, obično ide ruska salata, slani rolati... Predlažemo vam da probate nešto malo drugačije!

Umesto ruske, probajte salatu od praziluka sa jogurtom, koja će i vas i vaše goste ostaviti bez teksta!

Sastojci: 2 cela praziluka, 4 kašike pavlake, 3-4 kašike jogurta (najbolje grčkog), so po ukusu, 1 kašika seckanog peršunovog lista, 1 kašičica origana.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Umesto standardnih rolata, preporučujemo prelepe, ukusne i dekorativne slane minjone! Ne dajte da vas ime i fotografija zavaraju - spremaju se toliko jednostavno!

Sastojci: 100 g margarina, 100 g brašna, malo soli, 500 ml mleka, 6 jaja, 300 g šunke, 300 g sira, 300 ml pavlake, 3 kisela krastavčića, 250 g krem maslaca.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Stil

Srpska trpeza ne bi bila to što jeste, kada na njoj ne bi bilo ukusne pite! Za slavsku varijantu, preporučujemo zalivenu pitu s mesom i jogurtom, koja je u turskoj predjelo broj 1!

Sastojci: 500 g mešanog mlevenog mesa, velika glavica crnog luka ili dve manje, 100 ml ulja, 1 kašika suvog začina, pola kašičice soli, pola kašičice bibera, 1 kašika sušenog peršunovog lista, 4 jaja, 200 ml jogurta, 400 ml vode, 500 g debljih kora za pitu.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj supe i vaša slavska trpeza ne može da prođe bez toplog jela na kašiku, neka standardna pileća ostane za drugi put, a vi isprobajte krem supicu od šećerca! Ukus je fenomenalan, a sprema se za svega 15 minuta, taman kad ste u haosu i spremanju, i u stisci s vremenom!

Sastojci: 1 konzerva kukuruza šećerca, 150 ml supe (pileća kocka), 150 ml pavlake za kuvanje, 2 čena belog luka, malo karija, suvi biljni začin, biber.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia

Šta kažete da umesto standardne sarme od kiselog kupusa napravite zapečene sarmice u jogurtu? Vaši gosti sigurno će biti oduševljeni!

Sastojci: 500 g mlevenog mesa, 1 šolja pirinča, 1 veća glavica crvenog luka, 1 kašika suvog začina, pola kašičice soli, 1 kašičica bibera, 1 veza blitve, 1 jaje, 200 ml jogurta.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Meso naravno ništa ne može da zameni, pa ćemo odmah preći na na najlepši deo - slavske poslastice!

Ako ste ljubitelj torti i volite da ih spremate za slavu, možda je pravo vreme da isprobate tortu Verdens beste, koja je proglašena za zvanično najlepšu tortu na svetu!

Sastojci: 150 g oštrog brašna, 350 g šećera, 150 g putera, 5 jaja, 4 kašike mleka, kašičica praška za pecivo, 100 g badema u listićima, 250 ml mleka, 100 ml ruma, 1 kesica kupovnog krema od vanile u prahu, 200 ml slatke pavlake.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Da li ste nekada čuli za Gizela tortu? Ako niste, vreme je da je probate, jer ćete je praviti stalno!

Sastojci: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, kašičica soka od limuna.

Za fil s orasima: 200 g šećera, 50 ml soka od pomorandže, 50 ml soka od limuna, 300 g oraha, kora od jednog limuna, kora od jedne narandže, 220 g putera.

Za fil od pomorandže: 50 ml proceđenog soka od narandže, kašika soka od limuna, 110 g šećera, 2 kašike šećera, 4 žumanceta, 160 g putera.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia

Ljubitelji tradicije i savršenog spoja ukusa, ne zaboravite na tortu japanski vetar! Čuvena poslastica za koju se ne zna ko je više obožava - domaćica koja je pravi ili gosti kojima se poslužuje!

Sastojci za kore: 14 jaja, 700 g šećera, 2 kašike sirćeta.

Sastojci za fil: 1 litar mleka, 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake, 250 g margarina, 300 g mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 g oraha,150 g mlevenog keksa po želji), 10 kašika šećera, 400 ml slatke pavlake.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

Ako ipak preferirate sitne kolače, predlažemo vam 10 najlepših recepata za sitne mrsne kolače!

Odaberite one koji vam se najviše dopadaju, a sve recepte možete da pročitate OVDE!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs