Probajte

7 SOSOVA KOJI SU 100 PUTA BOLJI OD KEČAPA I MAJONEZA: Preukusni, lako se prave i mnogo su zdraviji! (RECEPT)

Sosovi poboljšavaju ukus jela i daju mu sasvim novu notu. Među najpopularnijima su kečap i majonez, ali oni su odavno već dosadili, a pride se u njihovom sastavu može naći i pola Mendeljejevljevog sistema elemenata

Recepti
Autor:
7 SOSOVA KOJI SU 100 PUTA BOLJI OD KEČAPA I MAJONEZA: Preukusni, lako se prave i mnogo su zdraviji! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Kečap se odavno već našao na spisku štetnih proizvoda, a majonez je loš za liniju, i pride se brzo kvari. Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sadrže prirodne sastojke! Ovi sosovi će dodati savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa!

Španski salsa sos

foto: Profimedia

Sastojci: 15 čeri paradajza, 1 čen belog luka, 20 g mladog luka, 20 g mirođije, 1 kašičica balzamika, 1 kašika paradajz paste, 1 kašika maslinovog ulja, so i biber po ukusu

Uputstvo: Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta. U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.

Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

Preliv za salatu

Sastojci: 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike balzamika, 1 čen belog luka, so i biber po ukusu

Uputstvo: Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati. Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

Sos od mirođije

Sastojci: 20 g mirođije, 6 čenova belog luka, 1 limun, ½ kašičice limunove kore, 100 ml maslinovog ulja, soli po ukusu

Uputstvo: Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu. Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.

Tzatziki sos

foto: Profimedia

Sastojci: 2 čena belog luka, 1 krastavac,125 ml gustog jogurta, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, 20 g peršuna

Uputstvo: Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji. U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega!

Kiselo-slatki sos

foto: Profimedia

Sastojci: 4 kašike vode, 1 kašičica kukuruznog brašna, 2 kašike šećera, 2 kašike sirćeta, 1 kašika paradajz paste, 1 kašika soja sosa, 3 kašike soka od pomorandže

Uputstvo: U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć. Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

Pesto sos

foto: Profimedia

Sastojci: 60 g bosiljka, 2 čena belog luka, 50 g parmezana, 3 kašike pinjola, 100 ml maslinovog ulja, soli po ukusu

Uputstvo: Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen!

U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

Sos od sira

foto: Profimedia

Sastojci: 200g topljenog sira, 10 ml zejtina, 200 ml neutralne pavlake, 3 kašike pinjola, 50 g tvrdog sira, začini po želji

Uputstvo: Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.

Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

Savet:

Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs