Ručak koji se pamti

Najbolji pileći paprikaš svih vremena: Jelo dostojno i najsvečanije trpeze! (RECEPT)

Kad jednom probate, spremaćete ovaj paprikaš često

Recepti 17.09.2017. - 18:21h Autor: Lepa&Srećna
Foto: Shutterstock

Neka vam ne bude žao što ćete dosta vremena utrošiti na spremanje pilećeg paprikaša. Ovaj recept to zaslužuje!

 

Sastojci: 2 kg piletine, 1 kg crvenog luka, 4-5 čenova belog luka, 350 g šargarepe, 300 g seckane pečene paprike, 1,5 l gustog soka od paradajza, 4 dl slatke pavlake, 1 dl ulja od bundeve, 5-6 kašika suvog začina, 2 kašike slatke mlevene paprike, 2 kašike koncentrata paradajza, kašika ljute mlevene paprike, kašika sitno seckanog peršuna.

 

Priprema: Piletinu odvojte od kostiju i kožice, ali ih ne bacajte, biće vam potrebni kasnije. Kosti stavite u litar vode i dobro ih iskuvajte (posolite kad provri), dok bujon ne dobije žućkastu boju. Procedite i stavite na stranu.

 

Kožice i masnoću lagano propržite dok ne otpuste sav saft, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte bundevino ulje. Na ulje stavite naseckan crveni luk i šargarepu, promešajte i lagano dinstajte dok luk ne počne da se topi. Tad dodajte i sitno seckan beli luk i koncentrat paradajza. Kratko popržite, tek da beli luk zamiriše. Stavite na stranu i lagano nagnite, da bi se suvišna masnoća odvojila, pokupite je i odložite za kasnije.

 

Kuglice od starog hleba: Preukusan doručak od namirnica koje uvek imate! (RECEPT)

 

Oceđeno povrće vratite ponovo na vatru i ugrejte, dodajte pečenu papriku i kratko prodinstajte. Opet stavite na stranu i još jednom pokupite suvišnu masnoću, pa nalijte pilećim bujonom skuvanim od kostiju. Propasirajte, pa vratite na vatru i dodajte slatku i ljutu mlevenu papriku, vegetu i sok od paradajza. Dobro promešajte i na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvajte oko sat i po vremena.

 

Za to vreme piletinu na jakoj vatri propržite sa svih strana na masnoći koju ste ostavili sa strane. Meso dodajte u sos i nastavite s kuvanjem još 20-30 minuta, pa razmutite pavlaku s 1-2 kašike sosa i stavite u jelo. Promešajte i odmah sklonite s vatre, pa dodajte i peršun.

 

Paprikaš ostavite poklopljen još pola sata, pa ga tek onda poslužite. Kao prilog idu kuvani pirinač, kuvani krompir, krompir pire, a najbolje noklice ili neka druga vrsta testenine.

 

Vreme pripreme: 2,5-3 sata.

 

Posne pljeskavice: Stvarno dobro jelo! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...